Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Friday, 13-Mar-2009 08:02 Email | Share | | Bookmark
My dearest Danish & Damia...

 
 
 
View all 4 photos...
Lame tak citer pasal anak-anak...
Sekarang Danish dah sekolah tadika...
Baru K1...
Setakat ni alhamdulillah, dah boleh menulis sket2...
Nyanyi lagu ABC pun dah boleh sket2...
Dia hafal setakat HIJK, pastu nak sambung LMNOP dah tergagap2..
Yela.. tang kat situ kan cam laju sket lagu dia...
Hehehehe... kadang dgr dia duk nyanyi ABC tu sorang2, kelakar gak..
Tapi yg penting dia try... InsyaAllah... Lepas ni lancar la dia membaca ABC...
Part mengira pulak...
Selalu duk kira 1-10, tapi mesti tertinggal no.6...
Mommy dia ni selalu duk ingatkan dia lepas no.5 mesti no.6...
Tapi dia selalu aje lupe....
Takpe la... slow-slow kan Danish...
Later nanti mesti Danish pandai jugak mengira...
Mudah-mudahan Danish mudah nak terima pembelajaran...
Amiinnnn....

Danish baru je baik demam ari Selasa aritu...
Mase hari Isnin ptg tu bdn dia panas sgt...
Tapi dia mengadu sejuk, siap mintak selimut...
Then lepas bg dia makan, terus bagi ubat...
Tak sempat nak abis makan ubat..
Abis smua kluar balik...
Pastu nangis la cam kene pukul...
Dia kalu sakit mmg la nangis cam tu...
Dulu mase dia kene chicken pox pun same...
Cengeng sket anak bujang saye nih...
Tapi arini dah sehat sket la...
Cume batuk & selsema je belum baik lagi...
Jenuh nak suruh dia makan ubat...
Kene ugut taknak bawak gi jalan baru la dia nak makan...
Hmmm... takpe la Danish... asalkan sihat ye....


Danish dalam uniformnye... tak tau la gaye ape yg dia buat tu...


Ni pulak gambar dia tgh do homework teacher bagi...


Ni lagi gambar-gambar abangnye...






Ni kisah Damia pulak...
Dia start meniarap masa umur 4 1/2 bulan...
Agak lambat la jugak... sampai skrg pun masih meniarap je lagi...
Belum pandai golek-golek lagi...
Damia ni ade satu pe'el...
Kalu dah meniarap lame sket nanti marah... then nangis cam kene pukul...
Tapi kalu org tak kasi dia meniarap pun dia marah jugak...
Hmmm... macam2 la anak dara kecik saye nih...

Harini dia demam... dr mlm td bdn dia dah panas sket..
Tapi ok lagi.. Main tetap main...
Harini ayah dia keje shift petang....
Mintak2 Damia tak nangis cam semlm lagi...
Tak tau kenapa dia nangis kuat...
Cek perut, tapi perut ok... baru je tertido nanti nangis lagi...
Pastu tido, pastu nangis... berterusan sampai ayah dia balik kul 9 lebih mlm tadi...
Lepas ayah balik, cek2 perut kembung dah... mane tak kembung, asyik nangis je...
Ape lagi.. Damia nangis meraung la...
Ayah dia pujuk punye pujuk.... last2 Damia tertido...
At last... akhirnye ayah berjaya menidokan Damia...
Penat eryne jage dia semlm...
Mudah-mudahan hari ni Damia be a good girl...

Pics Damia yg latest skali...







Ni gambar-gambar Abang & Adik...





Thursday, 12-Mar-2009 02:04 Email | Share | | Bookmark
Order for my brownies...

 
 
 
View all 9 photos...
Lama sungguh FP ni tak ber update... malas gamaknye...
Maklum la... bile dah update blog, FP terbengkalai...
Bila dah update FP, blog pulak terbengkalai...

Citer masak2 pun takde... camane ek...
sejak ade si kecik & si abang tu pulak dah masuk K1...
macam malas benor nak ambik gambar masak2...
padahal hari-hari memasak... tapi masak simple2 je la...
maklumla... kalu hari bekerja ni mmg tak sempat nak masak yg grand2...
kalu nak masak yg grand2 gitu kene tunggu weekend la...
buat kuih pun belum lagi...
sekarang ni setakat buat brownies je la...
itupun atas tempahan kawan-kawan...
kalu takde yg menempah, mmg tak buat la jawabnye...

hmmm... pade sesiape yg ingin menempah brownies, silakan ke blog saye ye...

http://ejs-brownies.blogspot.com

alhamdulillah... boleh dikatakan tiap2 minggu ada je order yg masuk...
antara yg pernah order ni la dia...












so, kepada sesiapa yg nak menempah sila lawat blog saye tu ye...


Monday, 15-Dec-2008 04:30 Email | Share | | Bookmark
My new online shop...

Hi all...
Lately mmg tak dan nak update FP nih... ni pun cuma nak bagi tau, eryne ade bukak online shop utk baju budak-budak and brownies... sila la jenguk ye... kalu nak order bg tau jer...

ini kedai online baju kanak-kanak:-
http://eryne-eshoppe.blogspot.com

ni link utk kedai online brownies:-
http://ejs-brownies.blogspot.com


sudi-sudila kirenye menjenguk kedai baru saya tu ya...


Thursday, 20-Nov-2008 05:19 Email | Share | | Bookmark
Abang & Adik...

 
 
 
View all 8 photos...
Helloo... hiii...
aduss... malas betul nak meng'update' FP nie...
buat mase skrang eryne blum lagi berkesempatan nak masak2 kat dapur...
so, takder entry masak2 dalam waktu terdekat nie ye puan-puan...
dah lame tak jenguk FP kengkawan lain... bile hop sane... hop sini... dah byk rupenye FP masak2...
Haiihhh... rajin betul kengkawan nie skrg masak2 ye...

Hmmm... nak story pasal 2 adik-beradik ni la...
Danish... alhamdulillah, skrang dah boleh harap... bole tolong mummy dia ambik kan pampers adik, wet tissue... and macam2 la... tapi bila dtg angin malas dia.. suruh la camane pun, takder maknenye dia nak tolong mummy... masa adik dia baru2 kluar dulu slalu sgt mendengki adik.. kdg2 tarik tgn adik, kaki adik and ade skali tu nak pijak kepala adik... huuuiiii sib baik mummy nampak, kalu tak ape jadik dgn adik dia tu... bila dah kena dgn ayah dia, baru la dia takder nak kacau2 adik dia sgt... kadang2 tu ade la... ye la time dia geram gaknye kan... tapi at least now dia dah bole layan adik dia berbual... suke tgk dia berdua interact each other...

Damia... well, she's a good lil' girl.... dah boleh senyum2 and bersuara kalau org cakap2 dgn dia... boleh baring lama kalu tinggal sorang2... kalau mummy ade keje dia boleh duduk baring diam2... tapi bile dah boring mula la start nak nangis... tapi mummy biar jer... sampai dia dah nangis betul baru mummy angkat... mase dalam pantang... aduhaiii... penatnye nak jage anak dara sorang nie... ade je kerenah dia... huiiii sampai kadang2 eryne nangis sorang2 sbb penat sgt jage dia... hubby marah, dia kate cuba jadik kuat sket, ni sikit2 nak nangis, kalu meroyan nanti camane... huhuhu... ade ke dia kate gitu... ampesss betul... hmmm... eryne masih BF dia, tapi mlm jer... siang terpakse bg FM sbb mase dlm pantang susu tak brape byk... breast pump pun pakai yg murah punye, sakit smua tengkuk & leher... so, skrg masih pump susu lagi tapi skali jer kat ofis... pastu simpan kat dlm freezer kat umah... Damia pandai, asal mlm jer kalu bg botol mmg dia refuse... so, kene bg direct BM baru dia minum.. kalu bg botol gak, dia takkan minum... dia tolak2 puting tu dgn lidah dia ataupun dia gigit je puting botol tu... pandaikan?...

oklah kengkawan... sampai sini jer dulu storynye yer... next time kalu kerajinan eryne sambung lagik... ni antara pics yg sempat eryne ambik... tajuknya...
"ABANG & ADIK"





Friday, 7-Nov-2008 05:24 Email | Share | | Bookmark
Nur Damia Raihanah....

Sehari lepas dilahirkan
8 hari lepas dilahirkan
Assalamualaikum...
Baru berkesempatan nak update FP lepas brape hari Eryne naik keje...
Haritu baru sneak preview gambo baby, tapi hari nie Eryne nak story pengalaman Eryne bersalin baby no. 2 ni...

Due date Eryne was on 9/9/08... Disebabkan Eryne ade diabetic problem during 3rd trimester of pregnancy, doctor suruh pegi hospital lebih awal dari tarikh due date which was on 6th Sept (Sat)., utk induce. Tapi bila dah sampai hospital, doctor yg incharge on that day bg tau diaorg tak buat induce on Saturday & Sunday. So, lepas doctor check jln (jln masih belum bukak) doctor suruh Eryne balik dulu and datang semula esoknya. Sunday morning dlm pukul 10.30am Eryne pegi semula hospital, pagi tu takder buat apa2 lagi... Masih boleh ketawa2, berbuat dgn org katil sebelah...
Sampaila subuh hari Isnin dlm pukul 3am (8/9), nurse kejut utk buat ECG (check jantung baby). Mula-mula ok jer, takde rasa sakit2 pun. Tapi lepas buat ECG tu and on the way nak balik ke katil ada rasa something discharge diikuti rasa sakit cam senggugut. Eryne pergi toilet & check dah ada darah kat panty. Sakit sikit2 jer lagi. Pagi tu dlm pukul 8.30am nurse panggil utk masuk ubat induce, bg tau doctor dah ada darah keluar, tapi doctor tu punye la poyo tak nak cakap apa pun. Pastu main seluk jer, ingat tak sakit gaknya... Kasar betul. Lepas doctor masuk ubat, nurse kata jgn turun dari katil 1 jam... Lepas baring dlm 1 jam tu Eryne nak gi toilet, tak sempat sampai toilet ada air kluar laju je, ingatkan terkencing ke tapi kale air tu kemerah-merahan. Contraction dah rasa, tapi tak sakit sangat... Bagi tau kat nurse, nurse kata takpe... Tu tanda nak bersalin la tu...
Bila hubby datang hospital, masa tu dah start sakit kuat gak, tapi still boleh makan... berkerut-kerut muka tahankan sakit tu... boleh maintain lagi... Sampaila ke petang tu dah rasa contraction agak kuat, terpaksa gigit towel utk elak dari mengerang... Mula2 ok lagi... tapi sampai la pukul 8.30pm sakit makin kuat, air mata pun dah meleleh menahankan sakit, dah tak larat nak gigit towel... Eryne pun bg tau nurse kat depan, bila check baru 4cm bukak... Aiik... Sakit cam rasa nak beranak dah nie tapi baru 4cm jer bukak... Pastu rasa nak terkencing, pegi toilet... Tgk kat pad yg Eryne pakai tu ade air cam hijau2 sket kaler dia... Bg tau kat nurse, dia tak pasti and nak check kat kawan dia, tapi lepas tu terus tak datang balik... Eryne pun sambung baring... tapi sakit makin kuat... Ish tak boleh jadik nie, balik ke katil buat2 la baring, tapi sakitnya dah tak boleh tahan, sampai dah mengerang... Teringat yg org kata kalu mandi boleh kurangkan rasa sakit tu, so Eryne pun pegi la mandi, masa tgh mandi bila sakit tu datang terpaksa pegang besi kat situ... Ada tak org buat mandi sambil nangis? Eryne la tu... aduuiii dah tak tahan sgt dah time tu... Lepas mandi baring kat katil, kali ni contraction punye sakit Tuhan saje yg tau... sampai dah tak larat nak mengerang sikit2... Ada gak Eryne terjerit kat situ... Alah... nasib la tu, dah tak tahan... Masa tu macam2 doa la dok baca... tak jalan jugak... Last sekali dlm kul 10.30pm ada sorang nurse dtg tgk mungkin sbb Eryne mengerang dia dengar kot, bawak wheel chair & tolak eryne gi bilik rawatan, bila check jalan baru bukan 4cm... Dia kata bole tolak gi Labour Room dah nie, serviks pun dah bukak...
Dlm kul 11pm kat Labour Room sampai la pukul 5am (9/9), jalan masih bukak 5cm... Tapi sakitnya dah tak tertahan... Nurse kat situ bg eryne gas, so masa guna gas tu takder la rasa sgt contraction, rasa cam khayal je kan... tapi mungkin contraction makin kuat, gas pun dah tak jalan... dah menjerit kesakitan kat labour room, nurse check & pecahkan air ketuban... air tu dah kaler hijau sket, maknenye baby dah berak dlm perut tapi baru sikit... tapi diaorang still tak bole nak buat keputusan...
Dlm kul 5.30am gitu ade doctor masuk kat labour room tu... Eryne bg tau doctor tu mintak c-zer jer dah tak tahan sgt sakit nie... sakit sampai dah tahap nak meneran, tapi jalan baru bukak 5cm... Doctor tu tak kasi, siap kena marah lagi... ish... tak tahan sgt dah sakit nie... Sampai la dah terang, hari dah siang Eryne masih tak bersalin lagi... Dlm pukul 8am doctor pakar buat round, doctor yg rawat Eryne tu buat laporan and diaorg discuss. Doctor pakar tu lelaki, org Singh, badan besar tinggi... bila dia seluk terus dia kata baru bukak 3cm.... Aikk, nurse lain smua check 5cm bila dtg dia terus jadik 3cm... tgn dia besar tu pasal la tak sama.... ok, sambung citer... bila doctor tu discuss dia kate c-zer, sbb dah lama sgt kat labour room... bila Eryne dgr nak c-zer jer terus lapang dada...
Then nak tunggukan operation theater tu kosong ambik masa gak... dari kul 8am sampai la kul 10am baru la diaorg siap2 kan Eryne utk pegi OT... sampai kat OT jer rasa lega yg teramat, walaupun sakit sangat contraction tu... tapi hati Eryne senang... bila doctor bius jer, terus hilang smua contraction... doctor2 kat situ pun baik2 belaka... maka tepat pukul 11.16pg pd 9/9/08, lahir la baby girl Eryne seberat 3.6kgs... suspend jugak masa doctor tu tunjuk dpt baby ape, yelah... masa scan 4 kali smuanya tak nampak... bila dia tunjuk je baby, terus nampak baby girl... Eryne sgt2 la bersyukur, baby pun sihat, takder masalah... Alhamdulillah...

Namanya Nur Damia Raihanah bt. Jasmin,
Dilahirkan pada 11.16am - 09/09/08 (Selasa) bersamaan 9 Ramadhan 1429,
Beratnya 3.6kgs...

So, ni la gambar baby sehari lepas dikeluarkan secara c-zer...



Ni lepas 8 hari...



[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net