Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Friday, 14-Sep-2007 05:14 Email | Share | | Bookmark
Ayam Masak Blackpepper

 
Salam semua... alhamdulillah, dpt gak kite semue berpuase lagi thn nie... arini dah masuk puasa ke-2... semoga kite semua dapat same2 menunaikan ibadah puasa dgn lebih rasa syukur..
oklah.. back to bisnes... semalam waktu berbuka mama eryne goreng kueh tiaw... uih... sedap betul rasenye... sblum tu pegi Smart Midas ikut my mom beli brg2 dapur, pastu siggah bazar dia, tapi tak seronok la bazar kat smart tu... tak byk pilihan... eryne cuma beli murtabak, ayam percik and kuih 2 jenis... kalu berkesempatan eryne nak pergi bazar kat kg. melayu, kat situ best sgt tau.. tiap2 thn kalu puase mesti pegi sane, sbb kat sane ade macam2 pilihan makanan... benda yg tak penah dgr pun ade... so, sesape yg tinggal kat jb eryne syorkan ke sane utk carik pelbagai juadah....
Bulan2 puase nie kan takde mood la nak snap gambo masakan and belian... tgkla nanti kalu rajin eryne snap gamba yg akan eryne masak ptg nie... Arini, eryne nak share satu lagi jenis masakan yg eryne main campak lebur jer... tapi sedap... Manela tau bole jadik lauk hidangan nak berbuka ptg nie... cube la...




AYAM MASAK BLACKPEPPER

Bahan-bahan
½ ekor ayam – potong kecik ikut citerase
5 ulas bwg putih {ditumbuk
1” halia {ditumbuk
2 btg serai – dititik
½ biji capsicum merah – potong ikut suke
½ biji capsicum hijau – potong ikut suke
3 pokok daun bawang
2 sudu besar lada hitam – yg telah dikisar halus
5 sudu besar sos lada hitam – brand Sarawak lagi sedap
1 sudu besar minyak bijan
1 kiub pati ayam knorr

Cara Memasak

1. Goreng ayam yg telah diperap dgn kunyit terlebih dahulu (tak payah goreng garing sgt).
2. Tumiskan bahan yg telah ditumbuk hingga wangi.
3. Masukkan serai then gaul and biar sekejap.
4. Lepas tu masukkan lada hitam & sos lada hitam – kacau lagik.
5. Masukkan kiub pati ayam knorr and campur air – biarkan dia reneh kejap
6. Pastu masukkan capsicum merah, hijau & daun bawang – gaulkan
7. Masukkan ayam and kacau rata.
8. Bila kuah dah nak pekat, masukkan minyak bijan – biarkan kejap & balik-balikkan ayam.
9. Angkat dan hidang.


Wednesday, 12-Sep-2007 00:29 Email | Share | | Bookmark
Nepolitan Chocolate Chips Cupcakes

 
 
 
View all 4 photos...
Hmmm.... semalam nak update tak boleh... so, kalu kali nie try update tak bole gak maknenye dah 3 kali failure... so, malas nak citer panjang2... arini eryne nak share recipe yg eryne dapat dari Fp MamaFami... Actually I baked this cupcakes for my kenduri at my MIL house... and it turn out to be very delicious... (as told by everybody who taste the cake)... Actually it was adapted by Kak Mon's Kek Cawan Sanang & Nyaman, MamaFami did some alteration here and there and folloe MamaFami's steps of baking the cupcakes... so, here is the recipe (err... and I did add some other ingredients in the recipe)



NEPOLITAN CHOCOLATE CHIPS CUPCAKES
Adapted from : Kak Mon's Kek Cawan Sanang dan Nyaman
Altered by : MamaFami

Ingredients :

5 nos eggs (Grade A)
170 g self raising flour
200 g castor sugar - i reduced to 180gm
1 teaspoon ovalette
1 teaspoon vanilla essence

250 g butter ~ melted
2 teaspoons cocoa powder - I omit this
1/4 t/spoon chocolate emulco - I add
1/4 t/spoon strawberry essence - I add
a few drops of pink coloring
Chocolate chips (dust with a little flour)

Method :

1. Beat eggs, self raising flour, sugar, ovalette and vanilla essence till fluffy using the cake mixer.
2. Pour in the melted butter bit by bit and cut and fold the batter till well mixed.
3. Divide the batter into three bowls and mix the coloring. Leave one portion plain.
4. Spoon one tablespoon of plain mixture into the paper cups, followed by a tablespoon of pink mixture and then the brown mixture. Add chocolate chips and repeat the previous steps until the cup is 3/4 filled.
5. Bake in a preheated oven at 190 C for 20 minutes or till done.




Eryne Quote:

1.Kak Leen >> Wa'alaikummussalam Kak Leen... Jagn la kak Leen malu2... Eryne pun tak pandai, tapi dgn berkat tgk resepi dari mamafami tu jadik gak eryne punye cupcakes... Senang aje, kak leen cube la...

2.jeff >> Terima kasih dan salam ramadhan juga utk bro jeff sekeluarga...


Friday, 7-Sep-2007 04:49 Email | Share | | Bookmark
Around My House

Daun Kunyit
Cili Api
Limau Kasturi
View all 5 photos...
Gambo2 nie ape yg ade kat blakang & tepi umah eryne... sebenarnye ade byk benda yg ayah eryne tanam kat belakang & tepi umah tu... ade pokok cili api, pokok daun kari, temu lawak, daun kunyit, limau kasturi, daun selasih, pokok bebuas, daun kesum, daun limau purut & macam2 lagik... aritu kononnye nak amik la gambo2 tu, tapi dek kerana rumput kat blakang tu dah panjang, takut pulak nak pegi sane, takut terpijak katak ke... ish... mau melompat gue nanti... tapi semalam dah upah org potong rumput tu so, next time eryne amik gambo pokok2 yg tak sempat eryne snap aritu... tapi ade satu pokok kat sebelah umah eryne nie, tak tau la name pokok nie ape, bunge dia cantik sgt.. aritu mase eryne smap picture sehat je bunge tu semalam pi tgk lagik bunge tu dah mati...
Kalu gambo2 pokok yg lain eryne dah snap nanti eryne update kat sini..


Ni ler bunge dari pokok yg eryne tak tau namenye ape


Daun kunyit ayahku tanam, ade byk pokok nie...


Pokok cili api nie kalernye sekate - daun & lada same warna


Baru nak berbuah pokok nie


Eryne quote:
yan orakarekproductions@yahoo.com >> thanks for visiting my FP and thanks for the invitation

Kak Leen >> Wa'alaikummussalam Kak Leen... tanam macam2 kat keliling umah nie memang best, nak masak tinggal petik je kat belakang & tepi umah... Kak Leen pun boleh try gak tanam benda2 nie... at least boleh jimat belanje sket...


ida isk merpati66@yahoo.com >> kak ida, semue tu bukan eryne yg tanam... ayah eryne yg tanam... kalu tangan dia yg tanam sure jadik punye pokok2 tu... eryne pun tak boleh tanam pokok... pokok tak nak idup... tangan panas gak...


MamaFaMi >> Memang bagus berbudi pada tanah ni.... tapi bukan eryne la yg tanam, ayah yg tanam... kite nie petik je... err.. pasal cupcakes tu eryne dah jawab kat mama punye FP ye...

brojeff >> thanks for the compliment bro... actually tu pakai digital cam biase je... so, takde la menarik sgt... biase2 je... bro punye pics lagi cantik, menarik & de bomb

tupperfan >> thanks for the promo...

Kak Leen >> Waalaikumussalam Kak Leen... Alamak kene tag ke... ish camane nie, tak penah kene lagik nie.. camane nak buat, hmm... tak terpk lagi nak tag sape... esok eryne jawab la ye...jimat sket belanja pasar kan...

Ouled Kenitra >> Salah satu care nak jimat belanje... memang menjimatkan... wah berpantun ye... tapi eryne tak reti pantun2 la


cek de sam >> cek de sam, pokok2 tu bknnye Eryne yg tanam tapi ayah la.. dia mmg suke bercucuk tanam tapi sejak dia tak sihat nie takder la org nak tanam ape2 lagi...


Friday, 7-Sep-2007 03:55 Email | Share | | Bookmark
Coney Sauce

Coney Sauce - gambar dari Allrecipes.Com
Actually there is no picture taken when i cooked this sauce yesterday, batery camera flat, so, sementara nak tunggu batery penuh bendenye dah abis di makan... Sos nie penah popular kejap kat RNet dulu... Tapi bile eryne search dekat Resipi.Net tak jumpe pulak, dah tu try search dekat Allrecipes.Com baru jumpe, so gambo nie dari sumber sane la, Sian eryne ek... baru nak cube.. tapi takpe la kan.. janji dicube... but i did a bit alteration here and there to suite to my taste... the results.. mmmmm yummyyyyyyy.....



CONEY SAUCE - My Style

Bahan-Bahan
300gm daging cincang
1/4 cawan air
1 ulas bawang besar - didadu
3 ulas bawang putih
1 tangkai lada merah - didadu
1 tangkai lada hijau - didadu
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan sos cili
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam & gula secukup rase

Cara-Cara
1. Panaskan sedikit minyak and tumiskan bahan-bahan yg telah didadu & dicincang hingga wangi.
2. Masukkan daging cincang dan tumiskan hingga kering.
3. Masukkan sos, serbuk kari, serbuk lada, air dan biarkan mendidih kejap.
4. Masa sos nie dah nak kering nanti akan keluar minyak, buang minyak yg lebih2 tu sebelum hidang.
5. Angkat dan cara hidangkannya, letakkan coney sauce atas roti yg telah siap diletak sosej (cam yg kat dlm gambo tu)


Thursday, 6-Sep-2007 03:04 Email | Share | | Bookmark
Tiu Miu Goreng dgn Udang

Tiu Miu Goreng dgn Udang
Penah dgr name sayur nie tak? Eryne kenal sayur nie pun lepas my auntie masak kat umah dia... sedap tau... rupenye macam taugeh, tapi kalernye hijau... dekat tesco ade jual... kat pasar2 lain ade gak la, tapi dia punye name lain... Bean Sprout... tapi rasenye lagi sedap dari bean sprout tu... sebenarnye... this recipe is given by my auntie and sebenarnye gambo nie pun dah lame ade dlm simpanan, tapi lupe nak update kat sini... so, here it goes the recipe..



Tiu Miu Goreng dgn Udang

Bahan-Bahan
1/2 kg sayur Tiu Miu - cuci dan toskan
Udang basah (buang kulit & tinggalkan bhgn ekor) - ikut suke la nak letak byk mane
3 ulas bawang putih }
1" halia } ditumbuk
5 tangkai lada kecil }
1 tangkai lada merah - dihiris
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil minyak zaitun
Garam secukup rase

Cara-Cara
1. Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bhn2 yg dah ditumbuk sampai wangi.
2. Masukkan minyak bijan & lada merah, tumis lagi.
3. Kalu kering sgt, masukkan air sikit. Lepas tu letak garam secukup rase.
4. Then masukkan sayur & udang, biarkan udang masak sekejap.(udang jgn masak lame2 nanti dia keras sgt, tak sedap)
5. Lepas tu boleh la angkat & hidangkan.


Eryne suke sayur nie, tapi dek kerana regenye agak mahal la jugak... so, jarang2 la membelinye... so, sesape nak cube silakan... sedap

Eryne Quote:

mamaleen>> Salam Perkenalan Daripada eryne buat kak leen juga, kalu kak leen tertarik dgn petua diet tu cubela... insya-Allah berkesan.. sayur tu selalunye ade jual kat tesco, dia jual per kg.. rege dia mahal dr taugeh... bentuknye macam taugeh, tapi lebih tebal sket dari taugeh and warnanye hijau... cube kak leen cari kat tesco, kalu ade rezeki kak leen mungkin dia ade jual boleh la kak leen cube.. sedap tau...

cak>> Salam kenal juge buat cak, time kasih la sebab sudi lawat fp eryne yg resepinye tak byk mane pun... memang betul pun letak cili api tambah sedap... tapi eryne tak boh pun kat resepi tu, terlupe gaknye... selalunye mmg letak cili api... sayur nie kalu masak kejap je rase dia rangup sedap... kite same taste la cak...

cek de sam>> salam perkenalan dr eryne juge.... thanx for visiting my FP... sayur nie ade byk jual kat hypermarket, especially tesco.. kalu kat giant eryne tak penah nampak lagik... cube la carik.. anyway cak de sam tinggal kat mane?

MamaFami>> Boleh la Mama tempek resepinye... boleh eryne cube... Hmmm... pasal PM tu takpe la... at least mama dah jawab kat sini pun takpe... nanti eryne taknye dgn kak liza for further explanation.. thanks ye mama... but for the souffle cup I only manage to get the small size, medium size takde plak kat kedai tu... so, eryne punye cupcake tu nanti kecik je la... but it's ok, boleh jimat sket... ahaks



[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net