Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  >  >>]    [Archive]
Thursday, 30-Aug-2007 13:57 Email | Share | | Bookmark
Asam Pedas Ayam

 
 
 
View all 4 photos...
Mase pegi Air Hitam minggu lepas Eryne ade beli nenas. First time sebenarnye dgr nama nenas tu... Orang panggil Nenas Josephine... Me and my hubby tgk name dia cam pelik jer kan, so kiteorang pun beli la... ade macam2 grade, ade yg jual 5 biji RM10, ade 8 biji RM10, ade 6 biji RM10... akak yg jual tu kate yg bezakan harge cume grade dia jer... rasenye same... so, kiteorg beli yg 6 biji RM10... Dia punye rase tu tak same cam nenas yg biase jual kat pasar... Sedap sgt... Eryne yg tak minat nenas nie pun boleh suke makan nenas tu... sesape yg dok kat johor nie kalu singgah Air Hitam bolehla beli... nie le rupe nenasnye... buahnye kecik jer...



And for today recipe, I would like to share my Mom's cooking...




Asam Pedas Ayam
Bahan-Bahan
1 ekor ayam - potong kecik
3 btg serai - dititik
Daun kesum - ikut suke nak letak byk mane
1 genggam asam jawa - diambik airnye
Garam & gula - secukup rase

Bahan-Bahan dikisar
30 tangkai lada kering
10 ulas bawang kecik
1 ulas bawang besar
7 ulas bawang putih
2 inci halia

Cara-cara
1. Tumiskan bahan-bahan yg telah dikisar sampai wangi / naik minyak - kene tumis lame sket, tapi jgn sampai hangus.
2. Masukkan serai dan daun kesum, kacau sekejap.
3. Lepas tu masukkan air asam jawa and kacau lagi
4. Masukkan air utk kuah, jgn letak byk sgt nanti kuahnye cair, cukup utk paras2 ayam je.
5. Masukkan ayam and biarkan kuah mendidih.
6. Bila kuah dah mendidih dalam 5 minit, tengok ayam dah cukup masak atau belum, kalu dah masak boleh angkat dan hidangkan.


Dah siap... pade sesape yg tak suke ayam, boleh gantikan dgn ikan... kat rumah eryne paling suke ikan merah masak asam pedas... sedap hingga menghirup kuah....

[quote]

brojeff - takdela cantik mane pun eryne punye gambo tu... bro punye pics lagik cantik... memang asam pedas is one of the best... makan dgn roti pun sodap

abstractdementia - eryne bukan chef la... memang ari2 masak kat umah... ramai yg nak makan kat umah tu...

MamaFaMi - kikiki.... sesaje je nak tayang mama eyrne punye masak pulak... jgn la tersiksa Mama, makan aje sikit... kalu mama eryne kan, dgr jer eryne taknak makan nasi siap la nanti dia pujuk... "ala.. Makan sikit je takpe"... so, eryne nak kate ape... terpaksela makan gak... thanx tu mama a million coz mama yg ajar eryne besarkan gambo...

mamazieza - mama, eryne pun takleh makan nenas gak, tapi kalu makan nenas nie kan takder la rase lidas pun kat lidah nie... mama cubela beli nenas nie... sedap tau...

za - terliur ker, kalu terliur masakla... nanti kempunan tak dpt makan asam pedas...


Wednesday, 29-Aug-2007 15:50 Email | Share | | Bookmark
Sardin & Kentang

Sardin & Kentang
Ish... cam rajin pulak nak update 2 entry ari nie... hmmm... for those who loves sardines, kali nie eryne nak share lauk favorite kat umah...



Sardin & Kentang
Bahan-bahan

1 tin sardin (tin besar) - tak kesah la ape2 brand pun
2 biji kentang - potong & goreng dulu
1 biji bawang besar }
3 biji bawang putih } potong dadu
1 inci halia }
15 tangkai lada kecik - hiris
1 tangkai lada merah - hiris
1 tangkai lada hijau - hiris
1 keping asam gelugor - >< besar syiling 50sen
garam & gula - secukup rase

Cara-cara
1. Tumiskan bhn2 yg didadu terlebih dahulu sampai wangi.
2. Kemudian masukkan lada yg dah pun dihiris, kacau2 sekejap
3. Lepas tu masukkan sardin and kacau lagi - kalau suke kuah lebih boleh tambah air.
4. Then masukkan asam keping, pastu masukkan kentang.
5. Letak garam & gula secukup rase
6. Dah siap pun... boleh la hidang & makan dgn nasik panas...


Lauk nie selalunye eryne masak kalu kat dlm peti ais tu dah abis stok ikan, ayam & yg sewaktu dgnnye... Kalu makan dgn telur dadar lagi sedap...
Jangan lupe cube...


[quote]

ida isk merpati66@yahoo.com >> memang kalau dah sesak nie lee lauk penyelamat masa & keadaan...

MamaFaMi >> Kalu plain pun sedap gak, tapi balu tambah macam2 kat dlm sardin tu lagi meriah, rasenye pun sedap... Kalu Mama suke pedas, tambah lagi cili api tu... Eryne suke kalu lauk sardin pedas2... sedap...

brojeff >> sardine memang antara favourite... nanti cubela ek...


Wednesday, 29-Aug-2007 05:01 Email | Share | | Bookmark
Saje-saje update gambo masakan

Ayam Masak Merah
Bergedil
Pajeri Nenas
View all 8 photos...
Sebenarnye dari minggu lepas lagi eryne nak update gambo masakan mase kenduri tahlil & doa selamat 2 minggu lepas... tapi FP asik sakit jer so, tertunda la niat di hati tu... rasenye ari nie nak tunjuk gambo2 je la ek... so, sesape yg mungkin ade plan nak buat kenduri tapi tak tau nak masak ape lagi boleh la cube2 belek gambo2 masakan eryne & my mother nie...







Tuesday, 28-Aug-2007 04:51 Email | Share | | Bookmark
Bread Puding

Bread Pudding
 
 
Hmmm... lame tak dapat update FP... system nye asik down aje... leceh tul... anyway, nothing much happen during last weekend... just visiting my in laws at kampung... kejap je pun baliknye... cuace kat sane tak menentu, ari sabtu hujan mak oiii punye la lebat... cam nak banjir jer rasenye... tapi ari ahad.... panas yg amat... sampai sakit kepale 2 ari dibuatnye... pastu petang ahad tu sesaje je jln2 kat air hitam... best gak... dah lame tak pegi sane... so, bwk duit bukannye byk sgt, tapi ade je benda yg nak dibeli... tapi sori la kengkawan.. lupe nak bwk camera, so takde gambo la yer...

So, for today eryne nak share bread puding yg eryne buat mase kenduri minggu lepas... baru la ni dpt update... takper la kan... got this recipe from rinnchan FP... thanks kak rinn for sharing this recipe...




PUDING ROTI
Sumber: Rinnchan

Bahan-bahan:
8 keping roti (eryne tambah lagik 2 keping)
500ml susu segar
badam hiris (goreng tanpa minyak/ bakar) - eryne tambah
chocolate chips (ikut suke nak letak brape byk) - eryne tambah

4 sudu besar gula halus
2 sudu besar mentega
1 camca teh esen vanilla
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara:
1. Roti dicarik-carik dan direndam dalam susu selama 1/2 jam.
2. Pukul sedikit mentega dan gula. Masukkan esen vanilla.
3. Masukkan telur dan pukul sebentar hingga rata.
4. Masukkan tepung jagung dan kacau rata.
5. Masukkan hirisan badam & choc. chips dan kacau rata.
6. Campurkan kedua-dua adunan. Tuang adunan dalam loyang yg sesuai dan bakar
pada 180 darj celsius selama 30 minit.

sebenarnye puding roti nie lagi sedap mkn dgn vanilla sauce... eryne dapat resepi nie dari Allrecipe...

Vanilla Sauce
Sumber: Allrecipe

Bahan-bahan
1 cawan gula (eryne reduce jadik 3/4 cwn)
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan air
1/4 cawan butter
2 sudu kecil esen vanilla

Cara-Cara:
Masukkan gula dan tepung jagung ke dalam mangkuk. Kacau air dgn menggunakan whisk hingga sebati. Biarkan ia mendidih dan teruskan memasak utk waktu seminit lagi, teruskan mengacau. Alihkan dari api dan kemudian masukkan butter dan vanilla, kacau hingga rata.


Rasenye.... sedap.... feedback yg diterima memang memberangsangkan, bread pudding nie sesuai utk minum petang ataupun sarapan pagi... cubelah...


Monday, 20-Aug-2007 04:59 Email | Share | | Bookmark
CHOCOLATE MUFFIN

Solo
Close-up
Tapi dia tak naik tinggi sangat laa...
Huhhhh.... penatnye... semalam satu ari bz kat umah... my family buat kenduri tahlil & doa selamat, penat betul... sebenarnye penat dari hari sabtu lagik... bakar kek, buat cheese tart & tolong2 makcik ape2 yg patut... kelakar betul la... tak tau la nape ari sabtu tu buat benda serba tak jadik... eryne bakar kek, tapi kek berkawah... buat cheese tart, lupe nak boh telur dalam pastry... makcik eryne buat karipap sardin, lupe nak buang air sardinnye... ish.... serba tak kene la sumenye... kebetulan pulak ari sabtu tu gak ade jiran depan umah ade kematian... alahai... ade kene mengena ke???
hmmm... anyway... menu yg makcik2 eryne gotong royong masak utk kenduri... soto (beehoon & nasi impit) & karipap sardin... menu yg makcik2 lain bawakkan dari rumah... kuih kaswi, buah melaka & karipap kentang... menu yg eryne buat sendiri... puding roti & vanilla sauce & kek orange coklat chunk.... the pics will be update tomorrow i guess..
and for today... i want to share something that i baked last week... dapat dari MamaFami punye FP (sorry la ma.... eryne copy paste jer dr mama punye fp, tak larat nak menaip la )... lupe pulak... thanks mama for sharing the recipe with us... so, here it goes...




CHOCOLATE MUFFIN
Ingredients :

2 eggs
1 cup (200 g) sugar
1 cup (130 g) all-purpose flour (I added 4 tablespoons more)
6 tablespoons unsweetened cocoa powder (I reduced to only 2 tablespoons)
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon vanilla essence
2/3 cup (160 ml) milk
2/3 cup (160 g) butter - melted
4 oz (120 g) semisweet chocolate chips (optional)
White chocolate rice ~ to sprinkle

Method :

1. Preheat oven to 350 deg F (Gas mark 4 or 180 deg C).
2. Grease 6 large muffin tins or cups (paper muffin bake cups are recommended).
3. Beat the eggs with sugar, mix with flour, cocoa powder, baking powder, vanilla and milk.
4. Fold in the melted butter. Fold as gently,quickly and as even as possible. TIPS: In order to make great fluffy muffins, DON'T OVERMIX your dry ingredients and your wet ingredients. After both are mixed, the batter should be lumpy and NOT RUNNY

5. Add chocolate chips (please note that these might end up in the bottom of the muffin).
6. Bake at 350 degrees until a wooden pick inserted in center comes out clean, approximately 30 minutes.

The Chocolate Muffins may be served hot or at room temperature.


The results.... mmmm sedap..... everybody in the house love it... except for my mother & father.. they are not chocoholic... for me... lebih sedap makan mase baru kuar dari oven... suam2 gitu... pastu serve dgn hot tea... fuhhh.. memang terangkat...


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net