Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  [14]  >  >>]    [Archive]
Friday, 17-Aug-2007 04:23 Email | Share | | Bookmark
Sotong Masak Hitam

 
 
Hari nie cam rajin lak nak buat 2 entry... sementara ade kesempatan kan.. so eryne nak share satu resepi tradisi family eryne... tak tau la ade orang penah jumpe ke tak lauk nie, tapi sape yg tak penah jumpe mesti pelik je... tapi sedap tau... anyway, presenting...



Sotong Masak Hitam
Bahan-bahan
1kg sotong - bersihkan tapi dakwat hitam jgn dibuang
10 ulas bawang kecil }
4 ulas bawang putih }
1" halia } dikisar
15 tangkai cili api }
1 sudu kecik serbuk kunyit
3 btg serai
1 helai daun kunyit - lebar tapak tangan } dimayang halus
2 keping asam - lebih kurang besar duit syiling 50sen
Garam & gula - secukup rase

Cara-cara
1. Tumiskan bahan-bahan yg telah dikisar hingga wangi.
2. Masukkan serai and kacau-kacau sket.
3. Masukkan sotong yg telah dibersihkan, tapi jgn lupe hitamnye pun dimasukkan sekali.
4. Masukkan asam keping and kacau lagik.
5. Lepas tu masukkan serbuk kunyit.
5. Biarkan kejap, jgn lupe balik-bailkkan lauk tu... agak-agak kuah dia dah kering sket masukkan daun kunyit.
6. Then masukkan garam dan gula secukup rase.
7. Angkat dan hidang.


Ok... senang jer kan... resepi ni turun temurun dari arwah moyang eryne lagik... mule2 dulu memang pelik sangat lauk nie kaler hitam, tapi bile dah rase... puhhh...sedap tau... this is one of my family favourite dish. Kalau ade sotong mesti suh masak lauk nie punye... Pade sesape yg rase was-was nak gune dakwat sotong tu, jgn bimbang.. tak bahaya pun... buktinye... sampai sekarang pun kiteorang sihat walafiat lagik.. no problem...
Cube jangan tak cube.... mesti sedap punye



Thursday, 16-Aug-2007 23:46 Email | Share | | Bookmark
Blueberry cheese tart

 
 
Hmmm... lame tak update fp, aritu nak update tak boleh... lepas dah boleh update eryne kene anto training kat lua pulak... 2 ari lak tu, and 2 ari tu jugak la eryne tak masak... first day goreng telur pastu makan dgn roti, then semalam beli jer kat luar... malas nak masak...
anyway, this Sunday my family is going to do kenduri tahlil and kenduri utk sambut ramadhan tak lame lagik... kebetulan this sunday is also my birthday, so, eryne cakap dgn mama tumpang sekaki la... buat doa selamat utk eryne sekali... ala... panggil org bace yassin & doa kat umah jer... takderla nak potong kek and nyanyi2.. dah tua la rasenye... tak sesuai potong2 kek tu semua... tapi i'll bake a cake... dah aim satu resepi dari kak rinn punye fp... esok mesti kene buat...
Kak rinn... bolehkan eryne gune resepi kak rinn tu utk buat birthday cake eryne?....
oklah... anyway... today i'm going to share a resepi yg eryne cube buat ari ahad lepas... dapat dari kak rinn punye fp... here it goes...




BLUEBERRY CHEESE TART Makes 12

Bahan-bahan:
Untuk doh pastri
125gm butter
40gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 teaspn esen vanila

Kaedah penyediaan:
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Bahan Isian cheese:
250gm cream cheese
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Kaedah penyediaan:
1. Pukul cheese dan gula hingga sebati.
2. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
3. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling
di tengah-tengahnya.
5. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175 darj cel.
Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.


The results... fantastic... memang sedap.... semue orang kat umah suke... sebenarnye filling cheese tu ade lagik, so maybe esok nak wat lagi la... thanks kak rinn for sharing the recipe with us... marbelles....


Saturday, 11-Aug-2007 00:17 Email | Share | | Bookmark
Sape nak makan sup?

Hari nie eryne nak share satu lagik resipi me and my mother... Kite berdue memang suke sup, ape2 jenis sup pun takper... Aritu eryne ade masak sup ayam, kalu ade sesape nak cube sila lah...



SUP AYAM
Bahan-Bahan

1 ekor ayam - potong kecik ikut citerase masing-masing
5 biji kentang - potong ikut suke
1 btg carrot - same ler... potong ikut suke
1 btg saleri - potong serong
2 pokok daun sup - potong kecik-kecik
8 ulas bawang kecik }
3 ulas bawang putih } dikisar
3cm halia }
10 tangkai cili api }
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 btg kayu manis - lebih kurang 4cm panjang
1 bungkus sup bunjut
1 biji kiub pati ayam knorr
Garam secukup rase

Cara memasak

Tumis bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga sampai wangi.
Masukkan bahan-bahan kisar & tumis hingga naik minyak then masukkan air (agak2 la, kalu nak kuah banyak letak la banyak). After that masukkan kiub ayam knorr, ayam, kentang, carrot & daun saleri. Letak sup bunjut and garam secukup rase, agak-agak kalu nak letak gule pun leh gak, sape nak letak serbuk perase pun boleh. Biarkan sampai menggelegak. Kalu dah lame mendidih tu tengok kentang dah empuk ke belum, kalu dah empuk boleh la angkat dan hidangkan.

Kat rumah eryne nie kalu nak masak sup leceh sket, sebab mesti nak kene masak lauk lain.. Adik eryne tu tak suke sup, Ayah pun same, skrang dah tak minat sangat sup.. leceh la, tapi nak wat camane... Maklumler, duduk dgn mak lagik nih... so, nak tak nak kene la masak gak... Nasib baik hubby tak banyak kerenah... makan aje ape yg eryne masak... Senang sket keje...
oklah uols, hopefully cubelah resipi sempoi nie... senang jer.... gerenti sedap...



Friday, 10-Aug-2007 04:49 Email | Share | | Bookmark
My First Entry

Rendang Daging
Assalamualaikum,
Hmmm.... sebenarnye dah lame teragak nak bukak fp nie... tapi rasenye skarang baru ade rase semangat lebih sket... actually terbuke nyer fp nie dipengaruhi oleh fp orang lain... tengok MamaFami, Maklang Azie, Ida Isk, Nina-Babybatriesya, Rinnchan and sifu2 lain sumenye buat Eryne teruja sangat...

walaupun eryne jarang2 sekali menyampuk kat dieorang punyer fp, tapi tengok dieorang punye kredibiliti memasak, baking cakes, baking biscuits and everything buat eryne selalu jengah dieorang punye fp... selalu gak cube2 dieorang punyer resipi, selalunyer kek la.. suke sangat bakar kek...

the most important thing why i set up my own fp is, to share the recipe that i'd cooked, baked and mostly everything that i would like to do during my free time...


and for my first entry i would like to share my resipi...



RENDANG DAGING

Bahan-bahan
1kg Daging batang pinang
200gm Kerisik
2 biji kelapa santan
3 batang Serai - dititik
3 tangkaiDaun limau purut
2 biji Bunga Lawang
1 btg (lebih kurang 5cm) Kayu manis
4btg Cengkih
4 biji Biji pelaga
2 sb erbuk kari daging
Garam }- secukup rase
Gula }

Bahan-Bahan kisar
Lada kering 30 batang
Bawang kecik 10 biji
Bawang putih 5 biji
Halia 4cm
Lengkuas 3cm

Cara Memasak
Tumiskan bunga lawang, bunga cengkih, biji pelaga & kayu manis sampai wangi.
Masukkan bahan-bahan yg telah dikisar, tumis sampai wangi / naik minyak.
Masukkan serai dan daun limau purut, biarkan seketika.
Tambah serbuk kari dan tambahkan air (air biar cukup utk daging empuk).
Biarkan hingga separuh kering kemudian masukkan kerisik dan santan.
Masak lagi sampai daging empuk, kalau agak2 daging belum empuk tapi air dah kering tambah air lagi and biar seketika.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kalau agak2 nak banyak kuah tak payah tunggu kering sangat pun takpe, tapi kalu nak betul2 kering tunggula utk seketika.
Dah siap pun, boleh ler hidang & makan dengan nasi atau pun ketupat...panas2... sedap...
Cubelah...




[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  [14]  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net