Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Saturday, 1-Dec-2007 03:38 Email | Share | | Bookmark
Chocolate Chips Muffin 2nd Version

 
 
 
After dinner last night terase nak buat muffin, bile tanye ade sape2 nak muffin, adik eryne kate dia nak, then ayah eryne pun still on mc so, dia ade kat umah… pg2 mesti nak breakfast so, kene ade something to eat… Muffin bole makan utk breakfast… Then Eryne pun start la buat muffin… kejap sgt dah siap… by 9.15pm dah siap bakar pun…
Resepi… cam biase la… sape lagi yg rajin buat muffin kat FP nie kalu bukan MamaFaMi… this is the second recipe I tried out from her FP… tapi cam biase la ye, mesti ade alter sket2, sorry ek tuan punye resepi… bukan ape, eryne ikut bahan2 ape yg ade kat umah… hehehe… kes bahan tak cukup la nie… anyway, thanks ye Ma sebab sudi share resepi dgn kiteorang…
The results… hmmm… nice… the texture turn out fluffy… and the taste… not to sweet… but the chocolate chips cover the entire taste of the muffin… mmmm… I am really going to bake this muffin again… so, should all of you… and this is the recipe…



Chocolate Chips Muffin
Source: MamaFaMi

Ingredients:
6 eggs (M size) – I used 7 small eggs
150 g chocolate chips – I used only 120gm… dah abis laaa…
250 g unsalted butter ~ melted (I used only 200 gm)
50 g cocoa powder ~ sifted
2 teaspoons baking powder ~ sifted
200 g icing sugar ~ sifted
200 g flour ~ sifted – I add another 50gm

What I add – ½ cup fresh milk

Method:
1. Break the eggs in a bowl and beat manually with a whisk.
2. Pour the eggs into the sifted ingredients. Mix well.
3. Pour in the melted butter and milk. Add in the chocolate chips and mix well.
4. Spoon the mixture 3/4 full into the muffin cups – this part I weight it one by one.
5. Bake in a preheated oven at 170 C for 30 minutes.

What I did:
I add the chocolate chips with the dry ingredient first before I mix it with the wet ingredient. So, the chocolate chips will not sink at the bottom of the batter.


Friday, 30-Nov-2007 06:34 Email | Share | | Bookmark
Macaroni Baked with Cheese

Before dibakar
Lepas bakar - the surface
 
Hmmm... lame gak eryne tak update FP nie ek... sebenarnye tak tau nak citer ape... dah berape hari nie menjalani rutin yg same je... pagi pegi keje, ptg balik, pastu ambik danish kat umah baby sitter, sampai umah pastu masak, by the time siap masak dah malam pun... lepas masak makan, lepas makan naik bilik, pastu gosok baju utk pegi keje esoknye, pastu mandi, pastu tido... hari2 camtu je rutinnye... boring gak... nak ajak hubby gi jalan2 dah tak tau nak gi mane kat jb nie... balik2 jusco tebrau, angsana, danga bay... itu jer la... nak pegi jauh sket nak kene cuti lame... cuti pulak dah takder... aiseeehhh.... ade je alasan... hehehe... tapi esok and ahad hubby cuti, so boleh ajak dia jalan... esok ade chicky carnival kat persada johor... bawak danish bagus gak nih... nanti tanye hubby dulu la dia nak pegi ke tak...
Actually dah 2-3 hari nie otak asik berpk nak buat bisnes je... ye la... makan gaji je pun sampai bile2 pun tak bole jadik kaye... bile tgk fp kengkawan lain yg buat bisnes tu hati terus berbunge2 nak buat gak... tapi belum cakap2 dgn hubby lagi... kalu cakap dgn dia biasenye dia akan sokong, tapi tu la... takut bini dia ni je cakap tak serupa bikin... wakakaa... angan2 tinggi, tapi bile nak capai angan2 tu tak tau la... so, ade sesape yg bole bg nasihat bernas utk eryne ni... biar bace je trus motivated nak jalankan bisnes... bisnes ape... hehehe... planning nak wat bisnes bakery kecil-kecilan...please ye... bg otak eryne nie jalan sket camane nak start bisnes...
oklah... panjang betul eryne punye cloteh ari nie... rasenye arinie eryne nak share resepi Macaroni Baked yg eryne buat on Sunday last week... my dad ngidam nak makan macaroni baked yg anak dia buat.. so, buatkan la utk ayah tersayang.... resepi dapat dari merata... so, bile combine jadik la camnie... tapi sorry ek, eryne lupe nak snap gambo macaroni tu lepas ceduk kat pinggan... hehehe...



Macaroni Baked with Cheese
Sumber: Kombinasi antara byk2 resepi kat internet

[b]Bahan-bahan:

1 packet of macaroni – rebus ikut direction kat paket (mase rebus letak minyak sket and after siap toskan and bilas dgn air paip, so dia tak lembik & melekat bile sejuk)

Tomato Sauce:
10 biji tomato yg masak ranum – blend utk dapatkan pati tomato
1 biji bawang besar - chopped
4 ulas bawang putih - chopped
2 biji buah tomato - chopped
1 tin cendawan butang - thinly sliced
6 keping daging burger ayam / lembu – potong kiub kecik2
1 biji capsicum merah
1 biji capsicum hijau
1 btg karot
Brokoli
Lada hitam
Oregano
Daun selasih – potong2 sket daun nie

White Sauce:
1 bar of cheddar cheese - shredded
1 ltr susu segar
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar butter

Cara Membuatnya:
1. Tumis bawang putih and bawang besar hingga naik bau.
4. Then masukkan daging burger ayam, pati tomato, buah tomato, daun selasih, karot, capsicum, oregano & lada hitam and masak hingga mendidih.
5. Last masukkan mushroom and brokoli, garam and gula.
6. Mesti nak ade rase masam2 manis baru sedap.

Untuk White Sauce:
1. Panaskan butter hingga cair lepas tu masukkan tepung gandum, kacau jgn sampai berketul.
2. Masukkan susu and masak hingga mendidih.
3. Lepas mendidih, slow kan api and masukkan shredded cheese tadi dan kacau sampai cheese mencair.
4. Adunan ni mesti pekat, tapi kalau terpekat sangat boleh tambah susu lepas letak cheese.

Cara Hidang:
1. Gaulkan tomato sauce & macaroni, mesti nak seimbang antara kuah dan macaroni.
2. Masukkan macaroni kat dalam casserole yg transparent. Masukkan macaroni separuh after that layer dgn white sauce.
3. Letak lagi macaroni sampai penuh and kat permukaan atas sekali, layer kan lagi dgn white sauce tadi. (part yg nie eryne taburkan sekali dgn mozzarella cheese kat atas shite sauce tadi)
4. Bakar kat dlm oven dalam 30 minit. Eryne gune suhu 170deg C. Bakar sampai dia kekuningan and garing.

Nota:
Tomato sauce kalau terlebih banyak panaskan balik and campur dgn air skit, boleh buat makan dengan spagetti.
[/b]


Wednesday, 21-Nov-2007 04:32 Email | Share | | Bookmark
Ketam Masak Lemak Cili Api

 
 
Semalam tempat keje eryne ade buat tournament bowling, actually dah masuk yg kategori beregu pun, last week single men & woman... tapi last week eryne main mmg tak bernasib baik, bolanye asik ler ke longkang... kiteorg main 2 game tapi dua2 game markah tak sampai seratus pun... adusss... jatuh tempat ke berape tah gaknye... tapi semalam agaknye nasib baik tu lebih sket, partner ngan geng sebelah kat ofis... mmg kite berdua punye lucky day, kite dpt no. 3... hadiahnye belum tau lagi ape... tapi sori yek... gambo belum ade lagik kat opis nie... nanti kalu dah ade eryne update ok...
Ok, as for today eryne nak share resepi yg simple and sedap... senang aje nak masaknye... actually lauk nie my mom yg masak.. request by my adik ipar, maklum ler org tgh mengandung nie nak makan ape pun mesti dapat punye... same ler cam eryne dulu, walau camane susah pun mesti ade org akan tunaikan... hehehe...
Oklah, nie ler resepinye...


[b]Ketam Masak Lemak Cili Api
Source: Mama ku

Bahan-bahan:
1 kg Ketam - bersihkan and tos kasi kering
1 kotak (200ml) santan segera - eryne biase gune santan harmuni

Bahan2 kat bawah nie diblender:
10 ulas bawang kecik
4 ulas bawang putih
2" halia
1/2" kunyit hidup
15 tangkai cili api - kalu nak lagi pedas letak lebih

3 btg serai - dititik
1 helai daun kunyit - dimayang (tapi mase masak nie lupe nak letak)
2 keping asam gelugor - cuci kasi bersih
Garam dan gula secukupnye
Air ikut kepekatan kuah

Cara Memasak:
1. Tumis bahan2 yg dah dikisar hingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan serai & daun kunyit, pastu kacau2 sekejap.
3. Masukkan santan kotak & tambah air ikut kepekatan yg kite suke. Jangan lupe kacau sekejap2 kasi sebati (kalu gune santan kotak tak payah dok selalu kacau kuah tu, sbb dia tak kan pecah santan)
4. Lepas dia dah mendidih masukkan ketam diikuti asam, garam & gula secukupnye.
5. Tunggu dia menggelegak lagi, rase sikit kuahnye kalu ade yg tak cukup tambah ikut tekak masing2.
6. Dah siap, hidangkan dgn nasi panas... fuhhh.. terangkat...


Tuesday, 20-Nov-2007 05:59 Email | Share | | Bookmark
Brownies

 
 
 
This is the brownies that i made for our pot luck yesterday... Actually eryne dah penah buat 2 version brownie nie... satu yg choeyy goeyy brownie and satu lagi yg cam ni la... for me, I prefer this one, rasenye lebih sedap... kalu yg lagi choeyy goeyy tu cam muak sgt... makan sikit pun dah rase muak... resepi cam biase la, eryne dapat dari Maklang & maklang telah memfofulerkan resepi dari diella.. thanx to both of you sebab share resepi brownie yg senang banget nak membuatnye... siap dah dapat tempahan lagik tau... topping dia pun eryne gune resepi dr FP Maklang gak... so, nie ler resepi asalnye... psstt... maklang, sorry ek, eryne copy paste aje... maleh nak naip semule...

Brownies
Dari FP Maklang
Source : diella

Ingredients:
250gm butter
1 1/2 cup of sugar
4 eggs
2 tsps of vanilla essence
1/2 tsp of baking powder
1 cup of plain flour
3/4 cup of cocoa powder
1/2 cup of chopped nuts - eryne gune almond nut

Method:
1) Melt butter over slow fire, turn off the fire and add sugar. Mix with whisk.
2) Add in the eggs and vanilla, continue whisking.
3) Add in flour together with baking powder and cocoa and mix well.
4) Add in nuts ( you can also add in chocolate chips into the batter or sprinkle sliced almonds on top of the batter before baking )
5) Pour into a lined tray ( 12" x10") and bake in a preheated oven for 25 - 30 minutes at 180degrees celcius.

Note:
Eryne gune tray 12" x 12" tapi adunan nie sikit sgt tak dapat cover sume tray tu, so eryne godak lagi 1/2 adunan and campur sekali dlm tray... itupun still takleh dapat same rate kat dlm tray... so, better kalu buat dua adunan utk tray 12" x 12"...

Choc. Fudge (utk topping brownies ni...)
Dari FP Maklang
Sumber: cikgu sue

Bahan:
1 cup sugar
1 cup water
1 cup susu cair
½ cup coco powder
½ cup corn flour
2 egg yolk
Secubit garam
¼ cup marjerin

Cara:
Kacau semua bahan hingga pekat dalam periuk, lastly letak marjerin ¼ cup. - mase nie kene selalu kacau, kalu tak nanti dia jadik berkerak...

Nota:
Kata cikgu sue dia tak letak pun egg yolk…kalau nak choc.fudge yang kental, guna susu cair sepenuhnya - eryne pun tak letak egg yolk, and eryne gune full condensed milk.. toppingnye memang jd kental & pekat...


Monday, 19-Nov-2007 05:21 Email | Share | | Bookmark
Pot Luck kat opis...

Kuah sambal kacang
Kari Ayam
Rendang ayam
View all 9 photos...
Kiteorang dah lame planning nak buat pot luck... sejak bulan puase lagi tu... baru ari nie berkesempatan nak buat... kiteorang tak kumpul satu ofis pun, cume dua department je yg involve... tu pun 7 org je... so, utk pot luck nie eryne buat brownie (resepi dari FP Maklang, sumbernye dari diela)... Antara menu-menu yg ade, rendang ayam, kari ayam, kuah kacang, nasi impit, idiapom / putu mayam, jelly kastad berkuah, kek belang, buah-buahan & aiskrim... fuhhh... semuanya sedap2 belaka... makanan mmg byk betul... lepas kiteorang abis makan tadi baruler pelawa org lain makan... hehehe... takut kang kalu ajak awal2 tak cukup pulak...
So, nie ler antara gambo menu yg eryne sempat snap tadi...



Sambal Kacang


Kari Ayam


Rendang Ayam


Idiapom / Putu Mayam


Kek Belang


Strawberries


Grapes


Jelly & Kuah Kastad


Brownies


[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net