Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Monday, 12-Nov-2007 04:09 Email | Share | | Bookmark
Hanny Qaisara...

 
 
 
View all 7 photos...
Salam Semua... today, this entry is specially dedicated to my cute lil' niece yg baru je lahir on 6th November 07 (Tuesday), weight about 3kg and no. 3 in the family (1st brother & 2nd is sister)... The name is Hanny Qaisara bt. Mithlan...
Actually mase baru lepas lahir tu dia kene masuk incubator coz si baby nie dah buang air besar lak dlm perut mummy dia... so, dok kat dlm tu 3 hari, then on friday (9/11) baru dia boleh balik umah...
Hmmm... diam tak diam dah 3 anak my sister tu (akak dia nie je tak tau bile nak menambah baby) ... tapi bile tgk muke baby tu teringin la pulak nak ade baby kecik gak... especially baby girl... mmg ler geram giler.... pastu next year pun my sister in law nak ade baby gak dah... ish, ish, ish... tak leh jadik nih, nak satu gak ler... hehehe... , sib baik rase sakit bersalin yg 1st tu dah tak ingat dah.. so, anytime from now me dah ready utk satu lagi baby... mintak2 la no. 2 nie pompuan la yer... aminnn...
so, here are the pics yg eryne sempat snap mase gi tengok dia kat KL semalam... (cam tak caye, 3 minggu (Sunday) straight we all travel to KL balik ari je)... hehehe.... dah cam JB-KL tu dekat je ek... So, layan je la gambo baby Hanny Qaisara ni...



Hanny Qaisara Bt. Mithlan - 3kg, 6th November 2007, 8.30am, Ampang Puteri Specialist Hospital.


Sedang Lena Diulit Intan....


Yang sebelah kanan tu abangnye yg sulong Muhd. Dil Fitri, yg kiri tu my son - Muhd. Danish Irfan


Yang nie kakak dia, anak no. 2 - Alisya Farra Hanny

Muke dia tiga beradik tak samekan... yg abg coklat, yg kakak gelap sket, yg adik putih merah...

Quote:
1. ida isk merpati66@yahoo.com >> namanya tu auntie dia nie la yg cadangkan... memule mummy dia nak letak name lain...

2. MaDiHa >> mmg betul pun kertas tisu kat atas dahi baby utk hilangkan sedu dia... dulu2 eryne tak caye, tapi bile letak dgn magiknye sedu baby pun ilang... terus ler amalkan petua tu sampai skrang... Hmm... selamat mencuba la ye MaDiHa, si kecik danish tu kalu ditanye memule kate taknak adik, tapi bile tanye lagi kate nak pulak... hmmm, mummy dia mmg nak pun.... semoga kite berdua dpt ler baby by next year... hehehe

3. masriyah >> thanks masriyah... nanti eryne sampaikan ucapan masriyah pd adik eryne... Comel baby dia kan.. sbb tgk baby dia la eryne pun dah ready nak ade baby lagik nih... actually name Qaisara tu sbnrnye eryne dah reserve utk baby eryne... manela tau nanti kalu dpt baby girl nak letak name Qiasara tu kat dia, tibe2 terlepas cakap kat adik lak... & dia pun suke name tu, terus dia letak kat anak dia... takper, kalu eryne ade baby girl nanti eryne letak gak name tu kat baby eryne...

4. cek de sam >> citer disebalik name tu ade cam kat atas tu cek de, eryne mmg suke sgt name Qaisara...


Friday, 9-Nov-2007 03:14 Email | Share | | Bookmark
Donut oh donut

 
 
 
View all 4 photos...
Hmmm... skarang dah rase rajin sket nak buat kuih or masak2 kat umah... especially kalu time eryne buat kuih tu ade je tetamu yg datang kat (selagi raye tak abis selagi tu la ade org datang) ... so, boleh la jamu kuih yg eryne buat tu pd tetamu.... semalam eryne buat donut, tibe2 je rase nak makan donut buatan sendiri... actually eryne start menguli on wednesday night, tapi tunggu dough tu lambat sgt nak kembang so, eryne simpan je la semalaman... pagi semalam pas bangun tido baru start buat donut tu... tu pun lepas roll kan dough tu & shapekan dia guna donut cutter, tinggalkan lagi dalam sejam utk tunggu dia naik lagi.... lepas dah siap kemas bilik, cuci baju & sidai baju baru ler dok menggoreng donut tu...
So, pada sesape yg nak rase donut cam lemak2 sket... boleh la cube resepi eryne yg gune nie... resepi nie tertulis kat belakang kertas donut cutter yg eryne beli tu... sedap tau...




Donut
Bahan-bahan:
7 gm yeast...................}
1/4 cwn susu segar suam...} campurkan dua2 bahan nie & biarkan seketika dlm 10 min
1/2 cwn gula halus
1/4 cwn butter
1 cwn air
2 biji telur
4 cwn tepung gandum.........................}
1/2 sudu kecil garam..........................} ayak
Secubit serbuk kayu manis - optional...}

Cara:
1. Masukkan telur, gula, butter dan air ke dalam mangkuk tahan panas dan masakkan diatas api yg sederhana hingga butter cair. Sambil tu kacau kasi rata. Lepas tu angkat dan biarkan dia suam sikit.
2. Lepas tu masukkan campuran yeast ke dalam mangkuk yg telah dimasak tadi dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan uli dalam 10min, then biarkan hingga dough tu naik sekali ganda.
4. Bila adunan dah naik, canaikan dan gunakan pemotong donut utk dapatkan bentuk donut.
5. Letakkan donut yg telah siap dibentuk diatas loyang yg telah digris dgn sedikit butter dan biarkan donut tu naik lagi sekali ganda.
6. Lepas tu boleh goreng. Goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan minyak.

Nota:
Donut ni kalu nak letak topping ape2 pun boleh, semalam eryne buat letak topping coklat & gula. Adunan nie boleh dapat byk tau, so kalu nak buat sket je bole la buat separuh dari resepi kat atas tu...


Hehehe... leceh gak nak buat donut nie ek ... tapi sedap tau, makan gitu je kalu tak letak topping pun sedap... pastu dapat byk lak tu, sib baik la semalam ade ramai sedare-mare yg dtg umah so, tapau kat derang utk bawak balik... selamat donut ku...

Quote:
1. Nur >> Mmg sedap Nur... tapi leceh sket la nak membuatnye, tapi puas hati sbb dpt pujian ramai... wkakakaka... cam poyo je bunyinye... anyway, thanx for visiting my fp....

2. mamasya >> Budak-budak mmg suke donut yg ade topping color2 kan... tapi my son tak pulak... susah tul nak suh dia makan... last2 mummy dia yg byk makan... hehehe... Cubela mamasya, gerenti sedap... eryne rase kalu eryne cam rajin sket nak buat kuih, kuih nie la yg ade dlm eryne punye list...

3. masriyah >> Mmg betul tu masriyah... Donat mmg kegemaran semua... extra coklat topping kat atas tu lagi la laju dieorang makan... especially budak2...

4. ida isk merpati66@yahoo.com >> Senang citer donut nie kuih evergreen la ye kak ida... dari dulu sampai la skrang, macam2 pesen donut dah kuar... especially dunkin donut, tapi eryne tak suke sgt lak dunkin donut tu... tak berape sedap...


Wednesday, 7-Nov-2007 05:55 Email | Share | | Bookmark
Tiramisu Fever

 
 
 
Lately ramai btul yg mencuba buat Tiramisu... Eryne pun teruje nak buat tiramisu nie lepas menjenguk FP maklang... Kebetulan pulak mase tu tgh plan nak wat openhouse utk hari raye (hari sabtu lepas) so, tanpa buang mase eryne pun cube la buat Tiramisu ni, but as usual eryne ade alter the recipe here and there to suit my taste... First time buat nih, takut gak feedback dari org yg nak makan tu kan... but, the result... mmg sedap... tak sangke Tiramisu ku jadi malatops mase openhouse tu... Eryne buat 2 adunan tiramisu, and satu adunan brownies... tapi tiramisu ku yg habis dulu... and disebabkan org2 kat umah tu ramai yg tak dapat merase, so 2 ari lepas eryne buat lagi... but this time eryne terletak lebih nescafe so, it turn out pahit sket...
And as I promised yesterday, today I wanna share my Tiramisu version... sib abik arini mood rajin tu datang... ... and to kak rinn, eryne suke la tgk kak rinn punye tiramisu tower tu... cantik sgt... eryne nak gak cube buat camtu tapi tarak jadi...
But mintak mahap la ye, tak sempat nak amik gambo sblum kek tu dijamu... so, gambo nie je yg eryne sempat amik & here is the recipe



Tiramisu
Sumber: gabungan resepi dari internet

Bahan-Bahan:
1 buku sponge cake - dibelah 2 (tak kesah la perisa ape pun... eryne gune perisa coklat)
250gm cream cheese Philadelphia
3/4 cawan gula halus
200ml whipping cream
100gm yogurt perisa asli
1 tbsp nescafe........}
1 cawan air panas...} bancuhkan jadi air nes tanpa gula
Serbuk koko + nescafe - untuk hiasan

Cara-Cara:
1. Kek span dibelah 2 lapisan
2. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
3. Dalam mangkuk lain, campurkan whipping cream & yogurt dan kacaukan hingga sebati.
4. Kemudian, campurkan adunan yogurt dan whipping cream tadi ke dlm adunan cream cheese dan kacau lagi hingga sebati.
5. Susunkan kek span di dalam mangkuk dan kemudian curahkan air nescafe ke atas kek span (time ni eryne curah air nes tu guna sudu).
6. Kemudian sapukan adunan cream cheese tadi dibahagian tengah lapisan kek.
7. Ayakkan serbuk koko yg dah dicampurkan dgn nescafe di atas permukaan cheese tadi.
8. Ulang langkah 5, 6 & 7 hingga selesai.
8. Selepas siap, tutup mangkuk tadi dgn cling wrap and simpan dalm petisejuk semalaman.
9. Dah siap

NOTA:
Kek ni memang agak moist dan lembut, so eryne cadangkan mase nak hidang tu takyah potong la.. biar org scoop je... senang...


Quote:
1. Lee Lin >> Sebenarnye eryne tak penah makan tiramisu kat kedai... tak teringin pun, tapi bile tgk FP maklang arituh, ish cam teruja sgt nak membuatnye, tu yg bile dah rase terus nak lagi dan lagi dan lagi... mmg lagi puas hati buat sendiri, sbb bole makan berape byk yg kite nak kan... takyah berebut dgn org lain....

2. mamasya >> Ala... senang sgt nak membuatnye mamasya... memula tgk cam leceh je, tapi bile dah buat baru ku tau betape senangnye nak buat tiramisu nie... mmg sedap & puas hati buat sendiri... mamasya cube la ye... senang aje... sedap lak tuh...


Tuesday, 6-Nov-2007 05:20 Email | Share | | Bookmark
Jalan-jalan Taman Botani Johor

 
 
 
View all 12 photos...
Recently, my mood in updating this FP is very low... don't know why... mungkin sbb kat umah pun dah tak masak sendiri... skrang ade bibik yg tolong masakkan... so, minat nak amik gambo masak2 tu dah kureng... but yesterday eryne ade prepare tiramisu utk makan sendiri kat umah... actually this is my second try for this tiramisu... hmmm, ape2 hal pun tunggu eryne amik gambo tiramisu tu dulu mlm karang and if I'm in the mood to update it, i'll post it here tomorrow...
so, today just wanna share some pics that i'd taken before ramadhan... taman botani nie terletak dekat Sri Medan, Batu Pahat, Johor... nak citer panjang2 pasal taman botani nie pun eryne tak brape tau sgt... tapi tempatnye cantik.. sesape yg kesane for the first time akan rase tenang & nyaman je... so, enjoy the pics...












Quote:
1. Lee Lin >> Wahh... Lee Lin tak tau ek... tapi mmg ramai org tak tau kat situ ade taman tasik yg cantik... tapi bab pusat banjir tu pun tak dinafikan... pantang hujan lebat then berterusan 3-4 jam.... haaa... confirm la esoknye banjir...
Oooo... umah parents & in-law kat BP ye... tang mane tu gaknye...

2. rinnchan >> Hmmm... eryne tak penah lagi pegi Bukit Merah Laketown resort tu, tapi dah dapat bayangan camane rupe tempatnye... lebih kurang ek kak rinn... ... Memang tmpt ni cantik kak rinn, mase eryne pegi situ rase damai je... tenang & sunyi.... ujung minggu nie nak balik umah MIL so, nak ajak hubby singgah taman botani lagi...
Psst : Sebenarnya... hari2 eryne sampai umah dah nak maghrib, so tugas memasak tu bibik take over sbb eryne tak sempat nak masak, especially kalu hubby eryne keje malam... cam lipas kudung ku di dapur.. tak larat la kak rinn...so, eryne akan masak kalu ade permintaan dari family mintak masak yg lain dari lain (yg bibik tu reti ler)...

3. MamaFaMi >> Selamat punggah memunggah ye Mama... kalu dah siap nanti bole buat house warming kan... hehehe... eryne dapat bayangkan kalu mama buat house warming mesti macam2 makanan best yg ade... Kalu buat jgn lupe jemput eryne ek.... wakakaka.....

4. m::e:::r::j::a::y meorjay65@yahoo.com >> Memang mendamaikan Taman Botani nie... bile kat situ rase tenang, aman, damai & nyaman... sgt sesuai utkorg yg tgh dilanda tension...


Wednesday, 31-Oct-2007 05:02 Email | Share | | Bookmark
Angin malas melanda - malas nak update FP

 
 
Hmmm... lame betul tak update masak2 kat FP ni... Sejak raye aritu malas bebenor nak amik gambo masak2 kat umah... weekend lepas gi umah adik sbb dia buat open house pun tak ingat nak amik gambo... nak kena ade mood rajin nie baru ler boleh update FP yg dah lame terbengkalai tak dikemas...

oklah... malas nak citer panjang2 sgt... arini eryne ade satu menu yg eryne tak sempat nak letak kat FP ni seblum bulan puasa aritu... so, today eryne nak share resepi nie... Asam Rebus Ikan Selar Kuning... actually name dia pun asam rebus kan, tapi eryne tetap tumis gak... sebab kalu tak tumis pd eryne rasenye cam kureng sket... so, tumis gak la dgn minyak sikit je... ni ler resepinye...




Asam Rebus Ikan Selar Kuning

Bahan-bahan
1kg ikan selar kuning - bersihkan cam biase...
1 biji nenas - eryne suke nenas yg dah nak masak tu - buang kulit dan potong kecik
15 tangkai cili merah....
10 tangkai cili api........
10 ulas bawang kecik..
4 ulas bawang putih.... <semua bhn nie diblender>
1" halia......................
Sedikit belacan..........
2 btg serai - dititik
Daun kesum
1kpg Asam Keping
Air
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara
1. Tumiskan bhn2 yg dah diblender tu dgn sedikit minyak hingga wangi.
2. Kemudian masukkan serai, daun kesum, garam & gula, lepas tu kacau2 sket.
3. Masukkan air, asam keping, nenas & ikan then tunggu hingga mendidih (mase sblum kuah tu mendidih jgn lupe kacau2 sket).
4. Bile kuah dah mendidih jgn dikacau lagi nnt takut ikan hancur, rase sket kuah tu... dia mesti nak ade rase masam & manis sket, baru sedap.
5. Agak2 ikan & nenas dah masak dah boleh angkat dari dapur tu.
6. Hidangkan dgn nasi panas & sayur goreng (tak kire la sayur ape, janji digoreng)... Sedappppp!!!


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net