Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 23-Oct-2007 05:42 Email | Share | | Bookmark
Danish berbaju melayu

 
 
Raye thn nie mmg takde mood nak amik gambo... Hubby kene keje shift pagi, so dia mmg takde kat umah... adik yg no. 3 and wife dia pun kene keje gak... so, rase nak bergambo tu terus takde disebabkan tak cukup org...
Gambo yg sempat diambik pun tak clear, maklum ler adik eryne tu tak brape reti gune manual punye program... dia lak tak tukar kat camera tu dari manual ke auto.. so, gambo2 yg dia amik pun tak elok... Gambo lauk pauk mase pagi raye tu pun lupe nak amik... ish... broing betul... hmm.... tunggu ler kalu rase nak buat open house nanti baru ler amik gambo makanan yg dimasak tu... itupun kalu rajin nak buat open house..
Okla, yg eryne sempat amik gambo my Danish lengkap berbaju melayu.. ade citer sket pasal danish nie... pagi raye tu dia mmg excited nak pakai baju melayu dia... bile dah siap pakai terus dia tunjuk kat atuk, nenek and sedare mare dia... punye la excited... sampai la petang raye tu eryne balik umah MIL kat Batu Pahat tetap dia tak nak tukar baju... ye la semua org dok puji dia handsome dah dia terperasan kejap... terus taknak tukar baju... last2 cakap kat dia nanti tukar baju melayu lain baru ler nak... mlm tu pi raye umah sedare, tapi tak pakaikan baju melayu... dia nak pakai songkok pulak... hmmm suke ati dia la... janji dia tak meragam udah... so, ni ler gambo dia lengkap berbaju melayu dgn songkok and kain sampin... cute tak???
Bukan senang tau nak suruh dia bergambar cam nie...


Nape tah dia posing cam gitu pulak, puas suruh dia letak tangan kat bawah, tapi dia tetap letak kat pipi dia gak...

p/s: abaikan la bilik yg bersepah tu ye....


Wednesday, 17-Oct-2007 01:47 Email | Share | | Bookmark
My Sweet Lil' Hunny Bunny Birthday

Bukan senang nak suruh dia tengok camera
Yg nie pulak dia yg beria nak amik gambo
Makin susut badan dia sbb taknak makan
View all 8 photos...
Fuhhh.... Lame benor tak update FP... How I misses updating my FP's... Maklum ler mood raye is still around, kat umah pulak takde masak2 sgt... kalu ade pun semuanye dah penah post kat sinie...

Actually yesterday was my sweet lil' hunny bunny birthday, Muhammad Danish Irfan turned into 3 years old... and we had a cake for him... he was so excited to blow the candles and cut the cake (w/pun tengah tak sihat... demam from the 1st day raye)... and this entry is dedicated specially to him for all this while dia dah hidup kat dunia nie... Woow... sekejap benar mase berlalu.. rasenye nak citer sket la pengalaman melahirkan my son dulu....

Actually my due date is around 8th of October 2004, but until 12th masih belum ade tanda2 nak bersalin, and atas nasihat doctor Eryne pun pegi la hospital on the 13th... pagi2 lagi dah sampai hospital, tapi tak buat ape2 pun, esok paginye (14th) baru nurse panggil utk masuk ubat... contraction start rase dlm tengahari, first time rase sakit mmg mengalir la air mata... my hubby dtg melawat tgk eryne tgh nangis, ade ke patut dia senyum je... dia tak tau org tgh sakit sbb dia la... hehehe... then lepas brape hours tu sakitnye makin kurang, mlm tu masih bole tido lagi... esoknye (15th) semua umat islam mula berpuase... and as for me, pagi2 tu lagi nurse panggil lagi masuk ubat kedua, hmmm... mane boleh puase... sakit contraction kali ni makin kuat.. tapi still sampai ptg tak bersalin lagi... my hubby sempat dtg berbuke kat hospital lagi... but mlm tu mmg tak bole tido langsung, sakitnye dtg 5 min sekali... macam2 cara eryne buat utk lupekan sakit tu... tapi masih tak boleh jugak... then around 4am rase cam nak buang air kecik, tapi blum sempat sampai toilet rase ade air keluar cam tak bole ditahan2 je air tu... bg tau kat nurse, pastu nurse soh baring kat bilik pemeriksaan sementara dia carik doktor... tau tak kul brape doktor sampai.. dekat kul 5am baru ade doktor datang... tah mane doktor tu pegi gaknye... bile check jalan baru bukak 4-5cm, tapi dia suh pegi labour room gak... pagi tu dlm (16th October) kul 7.15 baru masuk labour room, dkt labour room pulak mmg penuh, eryne baring je la menahan sakit... lepas dlm kul 1pm gitu lepas brape kali doktor dtg check tapi jalannye masih belum ade lagi, so dia pasang drip pulak... bile pasang drip tu lagi ler tak tahan sakitnye.. macam nak menjerit pun ade... tapi kalu jerit2 nanti nurse marah... so, tahan sakit dlm diam aje la... air mate toksah cakap la mmg laju je mengalir... mase tu baru la terkenang kan camane seksanye mama eryne tu nak melahirkan eryne... sakit cam nak putus nyawa rupenye... lepas masuk drip tu pun masih tak ade progress lagi... then dlm kul 9.30pm, ade 4 org doktor dok kat dpn katil eryne, ade sorang je doktor pompuan... masing2 kate weak progress, so the last doctor said caeser... then kelam kabut nurse & attendant nak siapkan eryne pi operation theater pulak... ish, mase tu sakit mmg tak terperi... rase cam nak putus nyawa... rupe2nye labour room dgn operation theater tu letaknye jauh gak... sampai2 kat tmpt tu pakar bius masukkan ubat dulu, lepas ubat bius tu dah jalan baru ler hilang rase contraction, kaki pun kebas je... nak tunggu masuk OT tu pun lambat tau, ye la ade org baru lepas operate gak, so dia nak bersihkan dulu bakteria atau kuman yg ade kat bilik tu amik mase dlm 1/2 jam gak... at last, dlm kul 10 lebih gitu eryne masuk OT, pasang tahapehape benda kat badan, then eryne terus tertido... maklumler sehari semalam tak boleh tido sbb sakit contraction... sedar2 mase tu doktor dah nak tarik baby kluar dari perut... tepat jam 11.08pm (16hb Ocktober 2004) terus dgr suare baby nangis... Ya Allah... rase cam nak nangis je lepas dgr suare baby... bersyukur sgt sbb semuanye dah selamat... after 15 hours bergelumang dgn sakit kat dlm labour room akhirnye eryne dibedah and dapat baby boy... mase tu berat dia 3.75kg... maklum ler, overdue sampai seminggu... mane tak besar baby tu...

And sekarang my sweet lil' hunny bunny dah petah sgt bercakap... gaye cakapnye tak ubah cam org dewasa... tapi biase la kan... bile dah besar, takde adik lagi, memang la terlebih manje... manje dgn semua org lah... mummy, ayah, atuk, nenek and uncle and auntie dia semua manje kan dia...

My pengarang jantung.. bukan senang nak suruh dia tgk camera... last2 dia posing jeling je...


Hmmm.. panjang pulak entry kali nie... and last but not least, a wish for my son... May Allah bless you always... jadi anak yg soleh, baik pekerti and menghormati org tua... Mummy & Ayah will always love you...

P/s: Pics of danish blow his birthday candle will update tomorrow... tak bawak camera pulak arinih...






Quote:
1. Lee Lin >> TQ for the wish ya Lee Lin... Semoga doanya dimakbulkan tuhan... Mmm... Kalu kat blah ayah dia org2 kg kate rupe mummy, tapi kalu belah mummy dia org2 sini kate rupe ayah... tapi paling tepat ikut rupe ayah dia la... cume tang dagu je ikut mummy dia...

2. MaDiHa >> Thanks for the wish ye MaDiHa... Semoga doa dari MaDiHa dan semua dimakbulkan tuhan...

3. mamasya >> Thanks for the wish mamasya... tu ler pasal, time raye dia demam... laa nie dah baik la baru je 3 ari nie dia ok... 3 ari lepas ayah dia bwk pi klinik pakar pulak sbb dia nangis je pastu pegang telinga... bile check doc kate infection kat dlm telinga (asal dari selsema yg tak baik dah dkt 2 minggu)... lps gi pakar baru la dia ok and nak makan semula...
Mmg lama eryne sakit bersalin... mase tu mmg pk satu je la anak eryne, tapi bile Danish dah besar nie rase cam nak lagi satu je... hehehe... tunggu dulu la... baru tau pengorbanan seorang ibu yg melahirkan anak ya...


Tuesday, 9-Oct-2007 13:38 Email | Share | | Bookmark
Irish Cookies

 
 
Semalam dapat buat satu lagi jenis biskut... biskut yg jadik sebutan ramai dekat RNet, sumbangan dari kak baya... ramai yg bg feedback cookie nie sedap... pastu aritu jln2 kat fp maklang... dia pun dah wat cookies nie... semakin teruja la eryne nak buat cookie ni... and the result.. uiiihhh... mmg sedap sgt... rase sekali nak lagi, pastu nak lagi, nak lagi... tak rugi eryne buat 2 adunan... hehehe... but cam biase la eryne ade adjust sket dlm resepi nie... hehehe...sorry ye tuan punye resepi, pandai2 je eryen alter ikut suke...
anyway, thanks to kak baya sbb sudi share resepi cookie yg sedap nie... and thanks to maklang sbb tgk fp dia la eryne tergerak nak buat same...




Irish Cookies
Sumber : Noorbaya

Bahan-bahan:
A
180g butter
130g gula castor
20g shortening
1 biji kuning telur
1st nescafe
1st esen coffee (eryne letak coffee emulco)

B
1/2st baking powder }
200g tepung gandum } ayak
100g tepung ubi }
40g nestum (kisar kasar)

Hiasan: kuning telur– sapuan, badam flake dihancurkan dan choc. rice

P/S= Instead of using choc rice baya drizzle choc on top of the cookies.

Cara:
1. Sebatikan semua Bahan A lalu masukkan Bahan B.
2. Canai dan terap.
3. Sapukan dengan kuning telur dan taburkan badam flake dan Choc Rice.
4. Bakar pd suhu 170 selama lebih kurang 15min.

Nota: Nestum kisar boleh diganti dgn cornflakes kisar.

Ape Eryne adjust:
1. Eryne kurangkan tepung gandum kpd 180gm.
2. Eryne tambahkan 20gm susu tepung.


Quote:
Eryne quote:

1. Penyulawa >> hehehe... kak anim nak raye umah kite ke? silakan... nanti kite hidang semua jenis cookies yg kite buat... jemputler ke teratak hambe... wakakaka... poyo jee...

2. ReActivate >> wa'alaikummussalam, salam malam 7 likur juge utk awak... mmmm biskut nie mmg sedap, tapi takder la pulak eryne nyanyi lagu 'heart' lepas makan... wakakaa... kebetulan, ade pulak biskut yg terhangus mase buat semalam... ape lagi, org kat umah tanpa membuang mase trus ngap masuk mulut... errr... johor bahru timur tu kat mane ek? eryne tinggal kat jb gak...
~ salam aidilfitri maaf zahir batin ~


3. cek de sam >> hehehe... resepi dpt dari member2 FP ni memang dijamin kesedapannye... tu ler.. thn nie terlebih rajin nak buat biskut sendiri pulak... jimat sket dari yg beli tu...

4. Lee Lin >> hehehe.. terlebih rajin la Lee Lin... buat kuih je rajin, nak kemas umah, masak2 tak rajin sgt... meja kat umah besar... gerenti muat punye...

5. MaDiHa >> eryne start buat kuih nie pun dah lambat tau... tapi tiap2 ari buat kan so, dpt la byk jenis jugak... eryne buat utk adik & MIL jugak.. tapi tak bagi byk sgt pd MIL... sbb adik eryne share sesame modal buat kuih nie... Eryne pun same nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri utk MaDiHa sekeluarga...

6. mamasya >> sedap biskut nie mamasya... ade rase kopi sket2... kalu lepas raye pun boleh cube gak... tak kesah la utk makan sendiri pun.. janji cube... Selamat Hari Raya Aidilfitri juga buat Mamasya sekeluarga...

7. MamaFaMi >> Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin juga buat MamaFaMi sekeluarga...

8. shazrie >> thanx for the invitation ye....

9. ida isk merpati66@yahoo.com >> cun ke kak ida? hehehe... tu yg cantik2 je la terpilih utk amik gambo... yg hangus & legam dah selamat masuk perut org kat umah... wakakaka...
Selamat hari Raya...

10. yol azrul1904@gmail.com >> Kalu nak jemput datang umah... nak banyak pun boleh... anyway, thanks for visiting my FP...
salam aidilfitri n maaf zahir batin......


Monday, 8-Oct-2007 16:15 Email | Share | | Bookmark
Chocolate Chips Ala Famous Amos

 
 
Resepi ni eryne dapat dari email thn lepas, kalu ikut betul2 mmg rase same cam beli kat famous amos tu... kat jb eryne tak penah nampak ade kedai famous amos, so kalu nak makan buat sendiri je la... last year dah penah buat kuih ni... uiihh.... jadik da boommm pulak kat umah, sblum raye lagi dh abis adik-adik eryne kerjekan... so, thn nie buat lagi la nampaknye...
So, this is the recipe...




CHOCOLATE CHIPS ALA FAMOUS AMOUS

Bahan-bahan:
1 cawan butter
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung jagung
1 s/k soda bicarbonat
1 cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 1/2 cawan oat yg dimesin halus (sukat oat dan kemudian dimesin hingga halus)
12 oz. chocolate chips (eryne gune brand Hershey)
1/2 s/k garam
9 oz. chocolate Cadbury (parut)
2 biji telur
1 s/k baking powder
1 1/2 cawan chopped nuts (eryne gune walnut, almond & hazel)
1 s/k vanilla

Cara:
1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur dan vanilla, campurkan tepung, oat, garam, baking powder dan soda bikarbonat.
3. Masukkan chocolate chips Hershey, Cadbury bar (yg dah di parut) dan kekacang, sebatikan semua bahan dan gaul rata.
4. Kemudian sudukan ke dalam loyang dlm jarak 2 inci.
5. Bakar dalam 15min pd suhu 170 degree celcius.



Quote:
1. masriyah >> takder la beraye sakan... cume tahun nie cam rajin tu terlebih sket nak buat kuih byk2... kalu dah dekat nak raye nanti kuih2 ni sume tak abis, eryne bawak la pi ofis... ade jugak yg tukang makan nanti...

2. Kak Leen >> Wa'alaikummussalam Kak Leen... Banyak ke? hehehe... thn nie cam rajin nak buat kuih byk2... Sila la datang umah... boleh kak leen rase kuih muih yg eryne buat nie.... semua buat tau, takde satu pun beli.... ... dah siap hias umah & packing barang ke? Kak leen raye kat mane?

3. ReActivate >> biskut ni mmg my favourite also.. especially the macademia nut.. fuuhhh... kalu beli kat kl mme eryne makan sorang je la... nape kat jb takde famous amos ek??? resepi mmg ler dah ade, tapi nak membuatnye tu mak aiii.... leceh yg amat...
kat mane JB timur port tu???



Monday, 8-Oct-2007 15:20 Email | Share | | Bookmark
Chocolate Oat Crisp

 
 
Haaa... ni lagi satu biskut timer dari FP Maklang... disebabkan komen2 yg memberangsangkan yg eryne bace dari RNet & komen kat FP maklang so, eryne pun decide nak buat kuih nie... and the result mmg sedap.. rangup... okla, tanpa membuang mase... meh kite tgk ape bahan-bahannye...



Chocolate Oats Crips
Sumber : Maklang

Bahan:
130g tepung gandum....
30g tepung jagung.......
20g serbuk koko......... ayak
½ sk serbuk penaik.....
¼ sk serbuk kulit kayu manis.....
¼ sk garam
90g Quaker Oat Segera
200g mentega
120g brown sugar
½ sk esen vanilla

Cara:
1. Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu.
2. Dalam bekas lain, masukkan kesemua bahan yang diayak, garam dan Quaker Oats segera kemudian gaul rata.
3. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Uli hingga kental.
4. Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung. Potong atau terap dan letak atas dulang. Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit atau sehingga rangup.


Nota
Eryne bakar ikut suhu yg maklang bagi - 170 selama 15’.
Eryne hias dgn coklat rice nak bagi dia cantik sket...
Sebaik2nya, biarkan biskut betul2 sejuk baru makan dan rasa sendiri kerangupan biskut rangup coklat oat yang pasti makan sekali nak lagi.
Eryne pun tak terap adunan ni, buat cam choc. chip tu je...


Eryne Quote:

Quote:
1. masriyah >> Memang betuk tu masriyah, biskut ini memang sedap.. tapi lepas buat saye kene sembunyikan, takut nanti org kat umah makan kasi abis


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net