Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Monday, 8-Oct-2007 15:15 Email | Share | | Bookmark
Biskut Sarang Semut

 
 
This is the second kuih I baked on Saturday... Got the recipe from Kak Liza's FP, but as usual i did some alteration in the recipe to give it a new taste, and the results.. uihhh mmg sedap, ade rase susu gitu kan... jgn mare ye kak liza, eryne nie pandai2 je alter recipe kak liza tu... anyway, thanx for sharing the recipe with us....



BISKUT SARANG SEMUT

Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung jagung.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla

Ape Eryne adjust:
1. Eryne kurangkan tepung gandum kpd 300gm.
2. Eryne tambah 50gm susu tepung.

Hiasan:
Sedikit coklat rice
secukupnya papercup kecil

Cara membuat:
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan susu tepung yg dah diayak dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam papercup. (Eryne parut gune pemarut yg sederhana tu kat atas pinggan pastu sudukan dlm papercup)
5. Taburkan coklat rice.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.


Mmmm... sedap biskut sarang semut nie, actually this is my first time of doing it, and bile dah jadik tu suke sangat... ape2 pun nak say thanx to kak liza utk resepi nie (sbnrnye dah lame dok mencarik camane org buat kuih sarang semut nie)...


Monday, 8-Oct-2007 12:45 Email | Share | | Bookmark
Cornflakes Crunchies

 
 
Assalamualaikum... hari nie nak update kuih-muih yg eryne sempat buat sepanjang ari sabtu & ahad (semalam)... utk 2 hari tu dpt buat 4 jenis kuih, ari sabtu buat sensorang, then semalam (ahad) my mom rajin pulak nak menolong... so, dpt la buat cepat sket...
Anyway.... cornflakes crunhies recipe got it from kak Rossya's FP... but i did some alteration to suit to my taste... thanks kak rosyya for sharing the recipe with us...




CORNFLAKES CRUNCHIES

Bahan-bahan:
105g mentega
1/2 cawan gula castor
1 butir kuning telur
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil vanilla essence
3/4 cawan kismis
Cornflakes secukupnya

Ape Eryne ubah & tambah:
1. Gantikan kismis dgn 1/2 cwn choclate chips.
2. Tambahkan 3/4 cawan kacang tanah yg dah digoreng & blend kasar.
3. Eryne hias dgn colorful choc. rice

Cara membuat:
Putar mentega dengan gula hingga kembang dan ringan. Masukkan kuning telur, vanilla essence dan pukul perlahan2. Ayak kedua tepung dan campurkan keadunan telur. Kemudian baru masukkan choc. chips, kacang tanah dan cornflakes. Masukkan kedalam mangkuk-mangkuk kertas dan dihias dengan ceri. Bakar selama 15-20 minit (bergantung pd jenis oven, kalu oven eryne kene bakar dlm 25min) dalam ketuhar 160C atau sehingga keperang-perangan.

Nota : Adunan ini akan kelihatan berderai.. tetapi ia akan bercantum sesudah ia masak nanti. Letak cornflakes berlebihan sedikit. Lebih rangup lebih enak
.

Eryne quote:

1. MamaFaMi >> hehehe.... nie belum abis lagi buat tau... mlm nie nak buat satu lagi kuih... bukan kate penuh atas meja lagi ma, mau melimpah dari meja gamaknye nie... tu ler kalu vitamin R dah datang, payah gak nak stop nih...


Thursday, 4-Oct-2007 13:00 Email | Share | | Bookmark
Samperti Marble

 
 
 
Semalam eryne dpt buat satu jenis kuih lagi... memule ingakan nak buat cornflakes crunchies resepi dpt dari FP Kak Rossya... tapi tengok2 telur dah abis pulak kat umah... so, carik punye carik dpt la kuih yg tak payah gune terlur...Kuih Samperit... sib baik kuih nie mmg ade dlm list kuih raye yg nak dibuat... resepi dpt dari FP Kak Liza, time kasih ye kak liza sbb share resepi ni..
Actually kak liza buat versi samperit lapis... tapi disebabkan eryne malas nak pam 2 kali so, eryne buat ler cam marble pulak... ahaks... ni ler kes orang "rajin sgt"... hehehe... takde hias2 pun... i'm very tired... huhhh... ni pun dah 2 ari tak masak... beli lauk pastu masak nasik... best gak cam nie, takder la nak terpk2 nak masak ape...
oklah... ni ler resepi yg eryne cilok dari FP kak liza...



Samperit Marble

Bahan-Bahan
280 gm butter
130 gm gula kastor
270 gm tepung ros/tepung biskut (eryne gune tepung gandum je)
140 gm tepung jagung
1 s/k coklat emulco
coklat cair
manik warna warni kecil

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehinga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan jagung yg telah diayakkan sedikit demi sedikit.
3. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
4. Campurkan coklat emulco pada 1 bahagian manakala 1 lagi dibiarkan adunan asal.
5. Gunakan acuan samperit pamkan adunan coklat dalam loyang sepanjang 2 inci.
6. Pamkan adunan asal diatas doh coklat yg telah diletakkan dalam loyang.
7. Bakar dalam oven suhu 170'C selama 12 - 15 minit.
8. Bila telah sejukkan pamkan coklat cair atas biskut dan taburkan manik warna warni.
9. Bila coklat telah beku simpan dalam balang kedap udara.

Ape Eryne buat:
1. Eryne cantumkan doh coklat & putih tu pastu masukkan dlm pam biskut, pastu pamkan biskut tu atas loyang dlm 2".
2. Eryne tak drizzle atau pun hias ape2 pun atas cookies tu... penat la... tak larat...


Eryne quote:

1. Bonda RaqynRafiqin >> Wa'alaikummussalam bonda... salam perkenalan juga dari eryne... mmg btul bonda cakap tu... biar ler rupe takde asalkan rasenye sedap... hehehe.... time kasih sbb sudi lawat fp eryne yg tak seberape ni ye...

2. MaDiHa >> Wa'alaikummussalam MaDiHa... time kasih sebab sudi lawat fp eryne ni... hmmm, kalu dah start buat tu mmg dah rase best, w/pun dok kat dapur sengsorang... sambil buat kuih sambil dgr lagu raye... ish... mood raye tu jadi bersemangat benor nak buat kuih ni tau... mlm ni nak buat lagi satu jenis...


3. MiSS EJ >> Silakan MiSS EJ

4. Kak Leen >> Wa'alaikummussalam Kak Leen... Cantik ke kak leen... time kaseh atas pujian, sbnrnye kat dlm gambo tu tunjuk yg elok2 je.. mane2 yg tak elok sembunyikan dulu... hehehe... tergoda ke, kalu tergoda cepat2 la buat... raye tinggal seminggu je lagi nih... kalu satu ari buat 2 jenis seminggu dah dpt 14 jenis... kuikuikui... rajinnye kak leen ye....
"Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin" juga buat kak leen sekeluarga...

5. cek de sam >> mmg dah kene start buat dah nie cek de, bhn2 beli byk.. kengkonon nak buat byk jenis, tapi semlm dah miss satu hari tak buat... sbb tak larat, letih tak cukup tido dah brape ari nih... my mom tadi pg dah start bising 2 sbb tak buat kuih semalam... hehehe... kalu cek de nak buat tak byk jenis sempat lagi nak siap sblum raye...

6. mamasya >> dah dua ari start buat ni mamasya, tapi semlm tertangguh sbb tak larat nak buat... buat sendiri mmg puas hati sbb kite boleh jimat sket... sbnrnye share dgn adik nak buat kuih nie, modal bg 2 pastu yg tukang buat kakaknye la weeiii... penat weh...tapi puas hati bile makan rase sedap...
[/color]

7. Lee Lin >> wa'alaikummussalam Lee Lin, ish... ye ke best FP eryne nie... ala malunye ade org puji best... ape2 pun time kaseh banyak2 atas pujian Lin tu... Suji tu mmg eryne tiap2 thn buat stail cam tu... samperit tu pulak baru 2nd year buat thn nie... eryne tak jual la... buat makan sendiri & bagi org makan je... kalu nak rase jemput la datang umah eryne...

8. Mama FaMi >> hehehe... KREATIF ke Ma... takder la... time tgh buat tu mmg malas, serius punye malas tapi sbb nak buat jugak so, malas tu hilang separuh, separuh lagi tinggal kat dlm.. anyway, thanks for the compliment...


9. ida isk merpati66@yahoo.com >> nak tiru ke... hehehe... silakan, ni ler method org "rajin"

10. masriyah >> ish... kreatif ker, time kaseh byk2 ye... Eryne buat simple2 je tu, nie ler idea org yg M nye besar sgt... kalu masriyah nak cube silakan...


Wednesday, 3-Oct-2007 13:05 Email | Share | | Bookmark
Biskut Suji Klasik

 
 
 
View all 4 photos...
Ari nie masuk ari ke 21 kite semua berpuase... kejap je dah masuk 3 minggu kan... ish... miggu depan dah nak raye dah nie... Umah dah siap kemas ke? Umah Eryne blum buat ape2 lagi... langsir pun belum turunkan utk cuci... ari jumaat nie baru buat kot... tu pun my mom mintak tolong hubby eryne turunkan... nak mintak ayah tolong tapi ayah tak sehat... sakit belakang dia tu buat pergerakkan terbatas sgt... Puas berurut tapi belum elok lagi... kesian pulak tgk dia... MC dah sebulan lebih, tapi masih belum ok lagi...
Hmmm Semalam Eryne telah berjaya merajinkan diri start projek kuih raye!!... Memang dah kene buat pun, yela... cadangnye nak buat macam2 jenis, ni dah tinggal brapa ari je... so, semalam lepas berbuke and settlekan ape2 yg patut Eryne pun start la duduk kat dapor tu... Sorang2 je... Semalam buat sejenis, mlm nie buat lagi sejenis... Oklah, nie ler kuih yg eryne buat semalam... kuih suji... kuih nie mmg wajib tiap2 tahun buat... ramai yg suke... so, ni resepinye (tapi tak tau sape tuan punye sbb mama eryne salin dalam buku nota dia, tak tulis dari mane asalnye)




Biskut Suji Klasik

Bahan-bahan:
5 cawan tepung gandum - ayak
1 1/2 cawan tepung suji / semolina - eryne blender halus
1/2 cawan tepung kastad - optional (sape suke suji rangup boleh campur skali)
3 cawan gula halus
Ghee secukupnya

Cara membuat:
1. Gula dan semua tepung dicampur sekali ke dalam mangkuk besar.
2. Campurkan ghee sikit-sikit sampai adunan boleh dibentuk bulat2.
3. Susun atas loyang bakar and bakar pd suhu 160 deg. celcius selama 20 min (bergantung pd oven).

Nota:
Adunan nie boleh dapat byk biskut tau, so kalu nak sikit je buat separuh adunan dah cukup.


Kenape eryne bagi nama Biskut Suji ni Klasik, sebab bentuk dia bulat2 and tak letak ape2 hiasan pun pd biskut tu... serupe cam biskut dulu2... sbnrnye malas nak hias pun... alasan je tuh....

Ok... pade sesape yg sudi nak menerai biskut nie silakan... mmg sedap... gune QBB ghee paling sedap rasenye... thn nie eryne tersalah beli ghee so, rase & baunye tak sewangi dan sesedap QBB ghee...


Eryne quote:

1. Kak Leen >> Hehehehe... Kuih raye eryne nie biase2 je kak leen, memule ingtkn nak buat gak suji kristal tu, tapi dek kerane M nie besar sgt, last2 eryne buat aje la suji biase2 tu... ala.. wat ape nak malu2 kak leen, dulu mase eryne kecik2 pun mama eryne beli je kuih raye... skrang nie anak2 dia dah besar, anak dia la buat pulak...

2. MamaFaMi >> Kuih ni mmg favorite kat umah eryne nie ma... tiap2 thn wajib buat... psstt... mama buat kuih ape utk umah mama thn nie?


Tuesday, 2-Oct-2007 16:20 Email | Share | | Bookmark
Goreng Kailan Dgn Udang & Ikan Masin

Goreng Kailan Dgn Udang & Ikan Masin
Acar Ikan Tenggiri
Semalam utk berbuke puase, my mom masak Acar Ikan Tenggiri and Goreng Kailan dgn udang campur ikan masin. Sedap gak, tapi takleh makan selalu tau... ikan masin tu boleh buat darah tinggi... so, nie resepinye...



Goreng Kailan Dgn Udang & Ikan Masin

Bahan-bahan:
2 ikat sayur kailan - cuci dan kerat
1 tangkai lada merah - dihiris
10 ekor udang basah - bersihkan buang kulit dan kepala
Ikan kurau masin - goreng dulu then tumbuk (agak2 la jgn letak byk sgt)
4 ulas bawang putih...}
1" halia.....................} ditumbuk
1 sudu besar sos ikan

Cara memasak:
1. Tumiskan bahan-bahan yg ditumbuk hingga wangi, kemudian masukkan sos ikan & sedikit air.
2. Masukkan batang sayur kailan, ikan masin yg dah ditumbuk dan udang. Kacau sebentar.
3. Masukkan hirisan lada merah dan daun sayur kailan and masak hingga layu sedikit.
4. Agak-agak sayur dah nak layu boleh la angkat. (jgn masak sayur lama sgt, nanti tak sedap)


Eryne quote:

1. cek de sam >> kalu dok kat apartment cam tu la ek.. nak masak ape2 semua nak kene cautios... kalu tak mau kene komplen dgn jiran tetangge... hehehe... kailan ikan masin ni mmg sedap, eryne pun mmg suke sayur kailan.. tak kesah la kailan tu masak camane pun...

2. Kak Leen >> Wa'alaikummussalam Kak Leen.. kak leen nie mmg pengunjung setia FP eryne... time kasih bebyk ye kak leen sbb selalu bagi komen kat sini... cepat2 la post kailan goreng dgn ikan masin tu kat fp kak leen, nanti eryne nak jengah sane pulak...


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net