Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 2-Oct-2007 12:50 Email | Share | | Bookmark
Puding Kastad Jagung

Puding ku - w/pun rupenye buruk tp rasenye sedap
 
 
Salam utk semua pengunjung FP Eryne ni (errr.... ade ke pengunjung... wakakaka )... Dah lame tak update FP ek... Aduhai, kesibukan kerje melanda diri ini... Lagi-lagi dah dekat nak raye... Macam-macam benda nak di settlekan... Dgn projek kuih raye yg tak start lagik nih... ish... bz betul la... ingatkan ari Ahad lepas nak start projek kuih raya, tapi boleh demam la pulak... dah tido aje la ubatnye... nak makan ubat tak boleh.. (puasa jugak tuh, sayang nak berbuka... kes malas nak ganti la ni)... Last-last tido aje la... lepas berbuka, dpt makan panadol 2 biji baru ler rase sihat sket... skrang nie pun tak sihat sgt... tekak sakit, tonsil bengkak... nak menelan rasa sakit je... hmmm... tapi keje tetap kena settle kan jugak...
Hmmm... Last Saturday night i got a chance to go to Angsana... Konon-konon nak carik kasut raye... tapi ramai nye org... org singapore ler yg meramaikan Angsana tu... Boleh pulak terjumpe sedare Singapore tgh shopping kat situ... Nak dekat raya nie macam2 la ade... baju tok sah cakap la... macam2 fesyen ade, tapi harge mmg mahal gile... ye la market org singapore mane tak mahalnye baju2 tu... kuih pun same... macam2 jenis ade... tapi satu balang jual sampai RM28, tu pun ade yg tak cukup 50 biji... Hmmm... kalu dah market utk org2 singapore, mmg harge brg kat sane semua mahal ler jawabnye...
Then, semalam pi Jusco Tebrau City lak... dekat je dgn umah Eryne... naik keta 15min dah sampai.. tujuannye same... nak carik kasut gak... kat Jusco org tak brape nak ramai cam kat Angsana... At least boleh jalan dgn tenang... Carik punye carik jumpe la kasut yg berkenan di hati... (Sebenarnye Eryne berkenan lebih dari sepasang kasut, tapi takut nak cakap dgn hubby kan, beli satu je la)... Tu pun hubby yg tolong bayarkan... hehehe.... ... dia lak beli 2 helai t-shirt and sehelai seluar utk anak dia... itu je yg kiteorang beli... takde la shopping sgt kan...
Oklah... dah panjang sgt citer nie... Sebenarnye arini nak tunjuk puding yg Eryne buat ari sabtu lepas... senang banget... resepi dpt dari Kak Rinnchan.... Tapi biasela, eryne ade alter sikit2... sorry ye kak rinn... hehehehe... anyway sedap puding nie tau... makan mase sejuk2 lagi sedap... thankx for sharing the recipe ye kak rinn... so, here's the recipe...
P/s: Err... mintak mahap yer... gambo kureng memuaskan... puding ku tak sempat sejuk dah ku potong sbb tak sabar nak rase... wakakaka....




Puding Kastad Jagung

Ingredients:
4 cups water
1/2 packet coconut powder ( Or thin coconut milk using the 4 cups of water)
1 1/4 cups custard powder - next time nak cukupkan 1 1/2 cups
1/2 to 3/4 cups sugar, adjustable to your taste buds
1 cup cream style sweet corn - eryne gune cap ayam
a pinch of salt
Screwpine leaves (Daun pandan)

What I did:
1. I subsitute the coconut powder with 1 tin evaporated milk (susu cair) - tak reti nak budget santan.
2. I used 3 tin of water - but next time will reduce it to 2 1/2 tin only (my puding a bit lembik)
3. I used 3/4 cups sugar - the taste is just nice

Method:
1. In a large casserole, combine all ingredients and put over medium heat.
2. Stir all the way until mixture thickens and produced bubbles on the surface. Continue stirring so as not to let the mixture crumble at the bottom of casserole.
3. When mixture turns shiny add in daun pandan. Occasionally stir for another 5 minutes and you are done.
4. Pour into mould tray or mould cups of your favourite. Leave to harden at room temperature. Do not chill when hot. - Part yg ni tak boleh tunggu la, puding tu belum sejuk betul eryne dah potong, sbb waktu berbuka dah masuk, so kiteorg taknak tunggu lame lagi, potong mase puding tu tgh suam2 lagi trus ngapp... mmm... sedapnye...


Eryne quote:

1. zaroos >> ish.. ish.. pi lap air liur tu... tak senonoh betul zaroos nie... , hehehe... jgn marah ye... kite gurau je...

2. ida isk merpati66@yahoo.com >> ye betuuuulllll... rupa tak penting.... janji sedap... layaaannnnn...

3. Kak Leen >> Memang sedappp puding jagung ni kak leen... tak sia-sia eryne mencubenye.. terima kasih bebanyak pd kak rinnchan yg sudi share resepi simple tapi sedap... hmmm... boleh la kak leen dtg raye umah eryne nanti eryne buatkan puding tu... hehehe... jauh sgt ke kak leen? kak leen dok kat mane?

4. Lily >> mmg sedap puding nie... w/pun rupenye tak sesedap rasenye... boleh la lily cube... sng aje nak buatnye... , anyway.. thanx for the invitation ye... sbnrnye eryne selalu jengah kat situ... jengah aje la, nak beli tak mampu lagik... hehehe...


Thursday, 27-Sep-2007 04:54 Email | Share | | Bookmark
Spagetti Goreng

Spagetti Goreng
Kek dlm oven yg dah melimpah
Lepas bakar jadik cam nih
Alhamdulillah, hari nie kite semua dah pun setgh bulan berpuase... hmmm... lagi 2 minggu je raye ye.. mane2 yg amik tempahan jahit baju tu sure tengah bertungkus lumus nak siapkan jahitan, mane2 yg nak siapkan cookies tu pun mesti tgh bz membakar ek...
hmmm... eryne nie konon2 nak amik tempahan buat kek utk raya, so semalam pun bakar la kek utk buat sample... gune resepi dari FP MamaFami (Wet Chocolate Cake), tapi ade alter sikit2 la... eryne buat half of the recipe... but, eryne gune loyang 7" x 7"... alamak... terlupe la pulak nak kene guna loyang besar sket... sudahnye, mase kek tu kat dlm oven membuak2 keluar dari loyang... hmmm... takpe lah... tapi rasenye nak tukar resepi lain la... yg dah bakar semalam tu makan sendiri je la...
As for iftar yesterday, Eryne goreng Spagetti je... senang dan ringkas, balik keje siap2 kan bahan by the time nak masuk waktu je semua dah siap... tapi takder kuih muih le... so, this is the recipe...




Spagetti Goreng

Bahan-bahan
1 bungkus spagetti (rebus ikut arahan dkt paket - campur minyak sikit pastu toskan)
200 gm ayam - potong kecik2
200 gm daging - yg dah direbus (hiris nipis2)
200 gm udang basah - kopek tinggalkan ekor je
2 pokok sawi - potong
1 btg karot
3 pokok daun sup

Bahan dikisar
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2" halia
5 tangkai lada merah
5 tangkai lada hijau
5 tangkai cili api - kalu nak lagi pedas letak lebih sket

2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos mee goreng - optional
1 kiub pati ayam knorr
Garam & gula secukup rase

Cara memasak
1. Tumis bahan kisar hingga wangi atau naik minyak.
2. Masukkan semua jenis sos dan kiub knorr, then kacau rata.
3. Masukkan karot, ayam & daging, kacau lagi bagi rata.
4. Agak-agak semua dah sebati masukkan pulak udang and garam dan gula. Kacau2 lagi.
5. Lepas tu masukkan spagetti yg dah ditoskan airnya, sawi & daun sup masukkan sekali.
6. Kaup balikkan spagetti dgn bhn-bhn yg lain sampai rata. Lepas tu biarkan kejap.
7. Dah siap pun.. Boleh dihidang.... mmm.... sedapnye...


Arini cam rajin nak reply comment pulak...
Eryne quote:

1. Penyulawa penyulawa@gmail.com >> emmm... yum yum yum... cube la masak, mesti lg sedap kalu kak anim yg buat kan... anyway, thanks for dropping by...

2. cek de sam >> hehehe... eryne tak pandai menjahit larr cek de sam... setakat jahit butang baju tu boleh la... tak berseni tangan nie nak menjahit...selalunye upah org jahitkan baju sendiri...

3. Meorjay meorjay65@yahoo.com >>
Kalu tak tahan meh cubela masak.. senang je... mmg gerenti sedap punye.... thanx for drpping by ya...

4. Kak Leen >> Wa'alaikumussalam kak leen, kalu dah lame tak buat, ape kate kak leen buat spagetti goreng nie... letak sekali sotong, udang, daging & ayam... fuhhh... mesti sedap punye... udang tu biasela, utk kasi dia meriah sket kat dlm spagetti tu....

5. masriyah >> thanks for dropping by ye.... salam perkenalan disambut dgn besar hati sekali... mmm... udang tu memang penyedap utk ape2 jenis masakan pun... i loooikeee...
Delete Comment

6. rinnchan >> Hehehe... kalu eryne pulak malas nak cincang2 kak rinn... eryne rase lagi senang kalu blender je... senang keje... sos tu ler penyedap rase spagetti kak rinn, mama eryne selalu pesan kalu nak goreng mee mesti letak segale jenis sos yg ade kat dlm peti ais tu... tu pasal la eryne masukkan macam2 jenis sos... janji sedap... Mmg betul la, eryne bubuh sampai same paras dgn loyang kek tu... tu pasal la dia jadik membuak camtu... so, next time i'll bear in mind, tak leh letak penuh2 lagu tu... nanti abis satu oven dia melimpah... kuikuikui...

7. MamaFaMi >> Alaa... mama nih, tu bukan salah resepi kek mama tu.. tu eryne punye salah sendiri... eryne pegi letak penuh2 kat dlm loyang tu, tu pasalla dia melimpah ruah... tapi rase sedap.. actually dah byk kali pun eryne buat wet chocolate cake nie, and kawan2 eryne ramai yg puji sedap... ni pun dah ade org order utk raye... tapi tak byk la... cume aritu je eryne ade buat silap... biase la kan ma...


Wednesday, 26-Sep-2007 12:45 Email | Share | | Bookmark
Kacang Buncis & Karot Goreng

 
Assalamualaikum semua... err... ade ke org yg melawat fp nih... sejak 2 menjak ni cam sunyi je ek... maklum ler, arini pun dah masuk ari ke-14 kite berpuase, confirm ramai yg dah start buat persiapan ari raye... ade yg dah buat kuih, jahit langsir, jahit baju... mmm... macam2 lagi la gamaknye... eryne pun rasenye malam nie nak buat sample kek coklat utk buat jualan raye... kuih raye belum start buat lagik... tunggu la dlm minggu depan baru buat... semalam baru kire2 budget utk buat kuih tu... tunggu gaji baru boleh beli barang2 bye...
Anyway, eryne rase ari nie eryne nak share resepi sayur yg simple & mudah je nak masak...
So, kepada sesape yg suke makan sayur kacang buncis sila la cuba resepi eryne nie... senang je nak masak...




Kacang Buncis & Karot Goreng

Bahan-bahan
Kacang buncis - potong serong (errr.. agak2 la nak masak berape byk, eryne tak penah timbang la berape beratnye)
1 batang karot - hiris
1 tangkai lada merah - hiris

1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1/2" halia
(bhn-bhn tu nak tumbuk boleh nak hiris2 pun boleh)

2 biji telur
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak
1. Tumis bahan bawang besar, bawang putih & halia sampai wangi.
2. Masukkan sos tiram dan sedikit air, kemudian kacau rata and biar dia kering sikit.
3. Pecahkan telur, then biar telur tu masak sikit lepas tu baru kacau rata-rata.
4. Masukkan hirisan lada merah dan karot. Biarkan kejap utk karot tu masak sikit (kalu kering sgt boleh tambah air lagi sikit)
5. Masukkan kacang buncis kacau rata and masak utk seketika.
6. Dah siap, boleh la hidang.


Eryne quote:

1. mamasya >> hehehe... mcm same je ek sayur kite nih... same2 la kite masak memasak jugak...
Assalamualaikum

2. Kak Leen >>
ye ke berseri kak leen.. takder la... biase2 je... eryne kalu masak suke masukkan segale ape yg boleh masuk dlm lauk tu... hehehe... so, kaler dia nampak meriah sket...

3. Penyulawa penyulawa@gmail.com >> ish.. ish.. ish... kak anim nie asik terliur aje... pose ke tak nie? hehehe... kacang buncis pun favorite eryne gak... same la kite ek.. anyway, time kasih bebanyak sebab sudi singgah fp eryne nie...


Tuesday, 25-Sep-2007 16:35 Email | Share | | Bookmark
Nasi Lemak & Sambal Tumis Udang

 
 
Semalam waktu berbuka my mom suggest buat nasi lemak… Memandangkan kite berdua tak dapat nak berpuasa, so kiteorang masak dgn rileksnye… Ayah Eryne berbuka dgn air kopi & buah kurma dulu…
Dah berape ari eryne tak beli kuih kat bazaar…. Aritu cube buat talam suji, tapi tak tau mane silapnye kuih ku jadi lembik sgt, tu masih ade lagik kat dlm peti ais... lama2 akan ke tanah jugak ler jawabnye... pas nie nak tanye MamaFami la camane dia buat kuih talam suji... mase buat tu ikut resepi MamaFami...tanye kat tuan punye senang la ye...
Mungkin ptg ni singgah bazar beli kuih utk hubby laa... Kite yg tak puasa ni tak rase seronok pun nak membeli kat bazar tu...
Oklah... arini eryne nak share resepi nasi lemak yg kiteorg masak semalam... (pas nie nak cube buat nasi lemak Maklang Azie pulak... nampak cam sedap je)



Nasi Lemak

Bahan-Bahan
2 pot beras – cuci dan toskan (Eryne guna pot tin susu yg sedang je)
1 kotak (200ml) santan Harmuni – Eryne guna santan kotak je, kalu nak guna pure santan bole aje
3 pot air
2” halia }
3 ulas bawang putih } ditumbuk
2 btg serai – dititik
3 helai daun pandan
1 sudu kecil garam
½ sudu kecil halba – bersihkan terlebih dahulu.

Cara Memasak
1. Masukkan beras ke dalam periuk nasi dan campurkan semua bahan dan kacau sebati.
2. Tanak nasi seperti biasa.

Bahan sampingan
Kacang tanah – digoreng
Ikan bilis – digoreng
Telur – direbus (lepas tu kopek & belah 2)
Timun – buang kulit & hiris.

Sambal Tumis Udang
Bahan-bahan
1 kg udang (sederhana besar) – kopek buang kulit tinggalkan ekor je

Bahan dikisar
30 tangkai lada kering
10 ulas bawang kecil
1 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
2” halia
1” kunyit

2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
3 btg serai - dititik
1 genggam asam jawa – ambil airnya
1 ulas bawang besar – dipotong bulat
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak
1.Tumiskan bahan-bahan yg dikisar hingga wangi dan naik minyak (kalau belum naik minyak tapi dah kering boleh tambah air dlm 1 mug).
2.Tumis lagi sampai agak kering sikit.
3.Masukkan serai yg telah dititik, tumis lagi sikit.
4.Masukkan sos tomato & sos cili dan tumis lagi.
5.Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Lepas tu kacau rata.
6.Bila sambal mendidih masukkan udang dan bawang besar yg dipotong bulat. Kacau rata. (jgn masak udang lama sgt, nanti udang tu liat cam getah)
7.Dah siap boleh makan dgn nasi lemak tadi.


Eryne quote:

1. Kak Leen >> Wa'alaikummussalam Kak Leen... Cam same je kan kite punye menu... sambal udang tapi eryne tak letak petai... sebab kat umah takder petai pun... ... Nasi lemak tu mama eryne yg suh masak... dia kate belajar buat nasi lemak, nnt sampai tua tak reti buat nasi lemak... dah kene bebel dgn mama... hehehehe.... mmg sblum ni tak penah buat sendiri pun nasi lemak tu... sib baik sempat belajar dgn mama...

2. mamasya >> terima kasih atas kesudian berkawan dgn saya ye mamasya... hmm.. nie mesti kes dah lapar sgt nie sampai bace pun tak betul.. eryne masak sambal udang la bkn sambal sotong... takpe la sbb puase kan, tak kesah ler kalu tersalah bace pun... hehehe...


Monday, 24-Sep-2007 07:33 Email | Share | | Bookmark
Sambal Ikan Cencaru

 
 
Assalamualaikum semua… hari nie dah masuk 12 hari kite semua berpuasa ye... diam tak diam dah dekat nak masuk 2 minggu gak kite puase... lagi 2 minggu kite semua dah nak raye... so, camane dgn preparation? Eryne rase mesti ade yg dah start buat kuih raye kan... Eryne belum lagi, baru senarai kan aje ape yg nak dibuat thn nie... hmmm... lame eryne tak update fp ek… Minggu lepas cuti 2 ari (Jumaat & Sabtu). Konon2 nak pegi interview kat KL, last2 malas nak pegi… so, penghabisannya Eryne pegi shopping raya dgn adik Eryne kat Lorong Tuanku Abdul Rahman & Semua House… takde la shopping sakan, cuma beli tudung & blouse je… Untuk si kecik, Danish Irfan dan siap awal2 lagi… so, skrang nie tinggal utk ayah Danish aje la… Hubby lak aritu org offer nak belikan baju dia yg tak nak… hmmm… Eryne pun dgn happynye membeli-belah utk diri sendiri… hahahaha….
Semalam kite bertolak balik ke JB semula lepas sahur… so, by 10am dah sampai umah... Dlm kul 2pm eryne tido jap, kul 3pm mama kejut soh tolong dia masak... Rupenye dia nak buat nasi beriani... 1st time tengok dia masak guna resepi... hehehehe... seblum nie dia masak main campak2 je.. kali nie dia masak ikut resepi, cam kelako la pulak… Lauknye dia masak ayam beriani & acar timun & carot... sedap gak w/pun baru 1st time masak lauk ayam beriani tu kat umah... selalunya kiteorg makan kat kedai ataupun kat umah kenduri kahwin...
Oklah... dah panjang sgt membebel nie... arinie Eryne ingat nak share lauk simple2 je... Actually dah masak lame dah, tapi lupe nak update kat Fp… so, here it goes…




Sambal Ikan Cencaru

Bahan-bahan
6 ekor ikan cencaru – saiz sederhana (dibersihkan-buang kulit) goreng letak serbuk kunyit.

Bahan dikisar
30 tangkai lada kering
10 ulas bawang kecil
1 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
2” halia
1” kunyit

3 btg serai - dititik
1 genggam asam jawa – ambil airnya
1 ulas bawang besar – dipotong bulat
Garam & gula secukup rasa

Cara memasak
1.Tumiskan bahan-bahan yg dikisar hingga wangi dan naik minyak (kalau belum naik minyak tapi dah kering boleh tambah air dlm 1 mug)
2.Masukkan serai yg telah dititik, tumis lagi sikit.
3.Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Lepas tu kacau rata.
4.Bila sambal mendidih masukkan ikan dan bawang besar yg dipotong bulat. Kacau rata.
5.Dah siap boleh makan dgn nasi putih atau pun roti.




[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net