Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 18-Sep-2007 13:35 Email | Share | | Bookmark
Boring sangat kalau hari-hari jalan sesak...

Hari nie masuk dah ari ke-6 semua umat islam kat Malaysia nie berpuase. Sepanjang tempoh 6 hari puasa nie maknenye ada 4 hari eryne bekerja (ari ahad tak keje).. nak cite sket la... perjalanan dari umah eryne ke ofis amik mase lebih kurang 1/2 jam kalu traffic smooth, and boleh jadik 1 jam mase perjalanan balik ke umah... lebih2 lagi bln puase nie, semua sektor balik serentak.. tau-tau je la highway pasir gudang - perling tu, mane penah tak sesak.. kecuali balik kul 4.30ptg... mungkin kurang sket kenderaan.. jalan sana-sini jammed... boringnye... kuar dari ofis kul 5, sampai umah kul 6.. mana nak masak utk berbuka, nak kemas lagi... ish tension2...

Itulah... mase tu Cuepacs mintak kakitangan perempuan govt sector balik 1/2 day tak bagik.. katenye puase bkn alasan utk balik awal.. inilah tujuannya... utk mengelakkan jalan sesak... utk menyenangkan yg perempuan2 nie balik umah dulu sediakan juadah berbuka... kalu tak nak bagi 1/2 day pun bagik la org balik kul 3pm.. tu pun dah kire orait... eryne bukan keje dgn govt.. tapi atleast kalu yg kakitangan pompuan nie balik dulu, takderla jalan tu sesak sana-sini... org govt skrang boleh kate semua kakitangan pompuan dia bwk keta sendiri.. termasuk ler misi-misi yg keje kat klinik kerajaan tu.. semuanye balik bersaing dgn org swasta... alahai...

hmmm... kite nie ape boleh buat... terpakse la redah je jalan yg sesak tu dgn harapan sempat sampai umah utk sediakan juadah berbuka... kalau sekali-sekala beli tu takpe la...nie kalau ari2 dok nak kena beli je kat bazar ramadhan, kopak beb... boleh kering seblum dpt gaji...

Itula sedikit sebyk luahan perasaan eryne.. nak marah2 sgt pun tak boleh... ni kan bulan puase... nanti kurang pulak pahala puasenye... anyway, esok lusa eryne update gambo highway pasir gudang - perling waktu balik keje ye... korang semua tgk la camne sesaknye jalan tu...


Tuesday, 18-Sep-2007 05:10 Email | Share | | Bookmark
I've Been Tagged

I've been tagged by Kak Leen http://mamaleen.fotopages.com/
Sorry la kak leen lmbt sgt reply tag tu... Ok kak leen, nie jawapannye..

Now, what would you do if you had one million in your possession?

Tagged by Kak Leen

Who am I tagging?
Don't know yet..

[b][quote]


Instructions :
**Start Copy**
Proposition: If you Have $1,000,000.00……………………………
Requirements: continue above sentences
Tag Mode: 5 blogger
1st - You leave their blog and post link and add to the list below.
2nd - Let the blogger you want to tag know they been tagged by comment in their blog or etc.

What They Do With Their $1 Million:
1. SYH will spend for Family.
2. Miche will give to the needy.
3. Montessorimum will keepsake.
4. Mumsgather will secure her kids’ financial future.
5. Bkworm will be debt free.
6. Dancing Queen will go on a lifelong holiday.
7. Eve will invest in properties.
8. Dieselfire will create a foundation for underprivileged students.
9. Underneath The Stars will put aside for kids education.
10. AmiraZefr will invest in her kids trust fund and set aside for some TLC holiday trips.
11. Erna will perform Hajj and round the world with my beloved family.
12. MamaFaMi will create a foundation for orphans and old folks in Africa.
13. Muna will set up a trust fund for her daughter.
14. Mamasya will go on holiday with family and save some for the future.
15. Jie jie will spend 50% for family, 25% for mosque and 25% give for needy.
16. Daalia will clear her outstanding debts, keep aside some into her kids’ trust fund, donate to orphanage, and travel around the world.
17. Aidura Sofiee will spend 1/4 for ‘fardhu’ matters [inc. zakat/income tax], 1/4 for ‘amal jariah’, ¼ for investment and ¼ for kids education.
18. Edoras will spend 50% for Penceramah2 Al Quran and Hadis, 20% to family who have financial problems, 30% invest in Islamic Investments whereby 80% of the bonus will be for sedekah.
19. Anna will pay all her debts, put aside in trust unit @ FD (kasik duit ni beranak utk future), make some jariah, travel alot (nak sgt pegi Bora-bora Island)
20. Kak Leen will spent the money for fulfill my responsibility as a good muslimah that can give benefit to Islam.
21. EryneJasmine will settle car & housing loan, invest in unit trust for future, donate to those who needs and travel around the world.[/b]


Monday, 17-Sep-2007 16:55 Email | Share | | Bookmark
Jemput-jemput Lemak Udang dgn Daun Selasiih

 
 
Ok... as promise from earlier entry.. this is the recipe for jemput-jemput udang (ade ke org tak tau apebende jemput-jemput tu?), jemput-jemput maknenye cucur, ok... resepi nie main campak2 je dlm adunan tu...



Jemput-jemput Lemak Udang dgn Daun Selasih

Bahan-Bahan:

500gm tepung gandum
20 ekor udang sederhana besar - buang kulit & potong 3
1 labu bawang besar }
1 tangkai cili merah } di dadu
1 tangkai cili hijau }
roti yg dh nak expired - carik2 (eryne letak roti sosej 2 ketul - dah lame simpan dlm icebox)
Daun selasih - cuci dan buangkan dari tangkainya
1/2 kotak santan harmuni
1/2 sudu kecik soda bikarbonat
1 biji telur
Garam secukup rase

Cara-Cara:
1. Campurkan semua bahan dlm mangkuk besar.
2. Dlm bekas yg lain, kacaukan garam dgn air panas hingga larut and masukkan dlm adunan tadi. Kacau rata.
3. Masukkan telur and kacau lagi hingga rata.
4. Kalau air kurang, tambahkan dgn air panas - utk mengelakkan jemput2 tu keras lepas dia sejuk.
5. Kacau sampai semuanya sebati then boleh la goreng dgn minyak tohor.
6. Goreng sampai keemasan, lepas tu boleh angkat dan hidang (my family biasenye makan jemput2 dgn sambal kicap, butbulan puase nie takde sambal kicap la, perut tak tahan)


Monday, 17-Sep-2007 13:30 Email | Share | | Bookmark
Cheese Brownies

 
 
 
View all 4 photos...
Alhamdulillah, ari nie dah masuk ari ke-5 puase... sekejap aje ek... Eryne sure ramai yg dah terpk2 nak buat kuih raye ape thn nie... eryne belum terpk lagi nak buat kuih ape, tapi dah ade gal listingnye, cume belum finalist lagi... byk sgt kuih dlm list tu... mane mampu nak buat sorang2... Mungkin lagi 2 minggu nak raye baru eryne start baking la... thn nie rasenye nak amik tempahan kek dulu... ala... jual kat ofis sendiri & ofis mama eryne, pastu dgn makcik2 je la... mungkin tak byk sgt la... Resepi kek pun dah ade dlm list... tinggal nak buat sample je tu... [color=indigo](mudah-mudahan rajin ler gamaknye nak buat sample tu)
Ok, citer pasal berbuka semalam... Semalam Mama eryne buat mee kari, pengat labu & jemput-jemput udang... but sori yer, gambo mee kari lupe nak snap... jemput-jemput udang sat lagi eryne update dkt entry yg baru yer... Semalam gak Eryne cam rajin nak buat brownies, selak2 resepi, eryne ternampak resepi dari maklang... sebenarnye nak mengabiskan cream cheese yg dok terbiar kat dlm peti ais sampai dh expired pun.. tapi baru expired dlm 2-3 hai je... masih boleh gune lagik... disebabkan eryne takde loyang segiempat, so eryne main taram je masuk dlm papercup... pastu isi penuh lak... eryne pun satu, dlm resepi takde mention baking powder tapi eryne gi campur gak... dah brownies tu naik cam lava gunung berapi , tengokla gambo tu... eeeiii buruk tul rupe dia ek... but the taste.. sedap... sgt sesuai pade sapa yg suke coklat & cheese... ops.. seblm terlupe, nak say thanks tu maklang sbb letak resepi nie kat fp and thanks tu aunty yochana for sharing this resepi... [/color]



Cheese Brownies
Source : aunty yochana

Ingredients:
180 gm. Butter - melted
275 gm. brown sugar
3 eggs
1 tsp. vanilla essence
120 gm. self-raising flour
70 gm. cocoa powder (eryne reduce to 50gm- takut pahit sgt)

Cheese filling:
250 gm. cream cheese
45 gm. butter
80 gm. icing sugar
1 egg
(eryne ikut letak skit jus limau kasturi - lemon takdak)
Some chocolate chips to sprinkle on top

Method:
1. Pre-heat oven to 170C.
2. Mix melted butter with brown sugar until well combined (eryne pukul sampai fluffy)
3. Add in eggs, one at at ime, mixing well after each addition. Stir in vanilla essence.
4. Gently fold in flour and cocoa powder and stir till smooth. (eryne ayak tepung & koko sekali)
5. For cheese filling: beat cream cheese, butter and icing sugar & lemon juice until well combined. Add in egg, beating well.
6. Pour half of brownie batter into loaf pan, then pour in cheese filling. Then pour the balance brownie batter on top of cheese filling. Sprinkle top with chocolate chips.
7. Bake in preheated oven 170C for 40 min.s or until cooked (sbb eryne bakar dlm papercup so, reduce the time to 25 mins).


errr... actually eryne nak belah dua brownie nie, tapi instead terbelah jadik hancur terus... boleh la ek...


Saturday, 15-Sep-2007 04:10 Email | Share | | Bookmark
Bee Hoon Putih

 
Salam semua... hari nie dah masuk hari ke-3 kite berpuasa... alhamdulillah, syukur rasanya masih bernyawa hingga ke hari ini utk menjalankan ibadah puasa thn nie... eryne nak citer sket pasal bulan puase la... tak tau la nape thn nie eryne rase semangatnye lebih sket... maybe sebab umur dah makin bertambah, so perasaan seronok sambut puasa makin lebih... kalu mase kecik2 dulu tak suke bln puase... ye la, tak boleh makan & minum pastu balik sekolah panas2 terik... ish.. mencabar betul... kengkadang tu penah gak puasa yang yok... tapi bile parents tanye puase tak, mengaku puase ... tu kenangan time kecik2... bile dah kawin nie, I gave birth to my son betul2 puase ari ke-2, 3 thn lepas... nak menggantinya alahai... seksa betul... sebulan tak puase tu... Tapi alhamdulillah, dah langsai pun hutang puasa sebulan...
Anyway....semalam my mother kena stay back kat office dia sampai kul 10pm, so eryne kena ambik alih tugas memasak utk berbuka... my mom said fasting month kita makan nasik waktu sahur je, waktu berbuka kita masak la benda lain selain nasik except for weekend... so, semalam eryne goreng bee hoon putih... tapi actually color nye tak ler putih... seakan-akan putih coklat gitu... and this is the recipe... as usual, eryne main campak lebur je... tapi sedap gaks...



BEE HOON GORENG PUTIH

Bahan-bahan kisar:
1 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
2" halia
10 tangkai cili api

1 paket bee hoon - rendam 1/2 hari
20 ekor udang - buang kulit tinggalkan ekor je
6 ekor sotong - bersihkan dan potong
200gm daging - rebus dan potong nipis
1 cawan air rebusan daging
3 pokok sawi
1 batang carot
1 mangkuk taugeh
3 pokok daun bawang

1 kiub pati ayam knorr
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos mee goreng (cap Nona) - optional
Garam & gula secukup rasa.

Cara memasak
1. Tumiskan bhn kisar hingga wangi dan naik minyak, kalu kering sgt letak air sket.
2. Masukkan semua jenis sos dan kiub knorr, garam & gula secukup rasa, kacau2 kejap.
3. Masukkan udang, sotong & daging, carot & btg sawi, then masukkan sekali air rebusan daging, biar reneh kejap.
4. Masukkan bee hoon and kacau rata, biar air tu menyerap kat dalam bee hoon tersebut.
5. Bila agak2 air dah agak kering, masukkan daun sayur sawi, daun bawang & taugeh, balik2 kan kasi rata.
6. Campurkan miyak bijan, letak kat keliling beehoon, jgn letak kat tengah2 tau, then kacau sampai rata lagi.
7. Bila beehoon dah betul2 kering boleh angkat dan hidangkan.. dah siap...




[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net