Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 11-Aug-2007 00:17 Email | Share | Bookmark
Sape nak makan sup?

Hari nie eryne nak share satu lagik resipi me and my mother... Kite berdue memang suke sup, ape2 jenis sup pun takper... Aritu eryne ade masak sup ayam, kalu ade sesape nak cube sila lah...



SUP AYAM
Bahan-Bahan

1 ekor ayam - potong kecik ikut citerase masing-masing
5 biji kentang - potong ikut suke
1 btg carrot - same ler... potong ikut suke
1 btg saleri - potong serong
2 pokok daun sup - potong kecik-kecik
8 ulas bawang kecik }
3 ulas bawang putih } dikisar
3cm halia }
10 tangkai cili api }
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 btg kayu manis - lebih kurang 4cm panjang
1 bungkus sup bunjut
1 biji kiub pati ayam knorr
Garam secukup rase

Cara memasak

Tumis bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga sampai wangi.
Masukkan bahan-bahan kisar & tumis hingga naik minyak then masukkan air (agak2 la, kalu nak kuah banyak letak la banyak). After that masukkan kiub ayam knorr, ayam, kentang, carrot & daun saleri. Letak sup bunjut and garam secukup rase, agak-agak kalu nak letak gule pun leh gak, sape nak letak serbuk perase pun boleh. Biarkan sampai menggelegak. Kalu dah lame mendidih tu tengok kentang dah empuk ke belum, kalu dah empuk boleh la angkat dan hidangkan.

Kat rumah eryne nie kalu nak masak sup leceh sket, sebab mesti nak kene masak lauk lain.. Adik eryne tu tak suke sup, Ayah pun same, skrang dah tak minat sangat sup.. leceh la, tapi nak wat camane... Maklumler, duduk dgn mak lagik nih... so, nak tak nak kene la masak gak... Nasib baik hubby tak banyak kerenah... makan aje ape yg eryne masak... Senang sket keje...
oklah uols, hopefully cubelah resipi sempoi nie... senang jer.... gerenti sedap...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net