Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 28-Aug-2007 04:51 Email | Share | Bookmark
Bread Puding

Bread Pudding
 
 
Hmmm... lame tak dapat update FP... system nye asik down aje... leceh tul... anyway, nothing much happen during last weekend... just visiting my in laws at kampung... kejap je pun baliknye... cuace kat sane tak menentu, ari sabtu hujan mak oiii punye la lebat... cam nak banjir jer rasenye... tapi ari ahad.... panas yg amat... sampai sakit kepale 2 ari dibuatnye... pastu petang ahad tu sesaje je jln2 kat air hitam... best gak... dah lame tak pegi sane... so, bwk duit bukannye byk sgt, tapi ade je benda yg nak dibeli... tapi sori la kengkawan.. lupe nak bwk camera, so takde gambo la yer...

So, for today eryne nak share bread puding yg eryne buat mase kenduri minggu lepas... baru la ni dpt update... takper la kan... got this recipe from rinnchan FP... thanks kak rinn for sharing this recipe...




PUDING ROTI
Sumber: Rinnchan

Bahan-bahan:
8 keping roti (eryne tambah lagik 2 keping)
500ml susu segar
badam hiris (goreng tanpa minyak/ bakar) - eryne tambah
chocolate chips (ikut suke nak letak brape byk) - eryne tambah

4 sudu besar gula halus
2 sudu besar mentega
1 camca teh esen vanilla
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara:
1. Roti dicarik-carik dan direndam dalam susu selama 1/2 jam.
2. Pukul sedikit mentega dan gula. Masukkan esen vanilla.
3. Masukkan telur dan pukul sebentar hingga rata.
4. Masukkan tepung jagung dan kacau rata.
5. Masukkan hirisan badam & choc. chips dan kacau rata.
6. Campurkan kedua-dua adunan. Tuang adunan dalam loyang yg sesuai dan bakar
pada 180 darj celsius selama 30 minit.

sebenarnye puding roti nie lagi sedap mkn dgn vanilla sauce... eryne dapat resepi nie dari Allrecipe...

Vanilla Sauce
Sumber: Allrecipe

Bahan-bahan
1 cawan gula (eryne reduce jadik 3/4 cwn)
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan air
1/4 cawan butter
2 sudu kecil esen vanilla

Cara-Cara:
Masukkan gula dan tepung jagung ke dalam mangkuk. Kacau air dgn menggunakan whisk hingga sebati. Biarkan ia mendidih dan teruskan memasak utk waktu seminit lagi, teruskan mengacau. Alihkan dari api dan kemudian masukkan butter dan vanilla, kacau hingga rata.


Rasenye.... sedap.... feedback yg diterima memang memberangsangkan, bread pudding nie sesuai utk minum petang ataupun sarapan pagi... cubelah...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net