Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 29-Aug-2007 15:50 Email | Share | Bookmark
Sardin & Kentang

Sardin & Kentang
Ish... cam rajin pulak nak update 2 entry ari nie... hmmm... for those who loves sardines, kali nie eryne nak share lauk favorite kat umah...



Sardin & Kentang
Bahan-bahan

1 tin sardin (tin besar) - tak kesah la ape2 brand pun
2 biji kentang - potong & goreng dulu
1 biji bawang besar }
3 biji bawang putih } potong dadu
1 inci halia }
15 tangkai lada kecik - hiris
1 tangkai lada merah - hiris
1 tangkai lada hijau - hiris
1 keping asam gelugor - >< besar syiling 50sen
garam & gula - secukup rase

Cara-cara
1. Tumiskan bhn2 yg didadu terlebih dahulu sampai wangi.
2. Kemudian masukkan lada yg dah pun dihiris, kacau2 sekejap
3. Lepas tu masukkan sardin and kacau lagi - kalau suke kuah lebih boleh tambah air.
4. Then masukkan asam keping, pastu masukkan kentang.
5. Letak garam & gula secukup rase
6. Dah siap pun... boleh la hidang & makan dgn nasik panas...


Lauk nie selalunye eryne masak kalu kat dlm peti ais tu dah abis stok ikan, ayam & yg sewaktu dgnnye... Kalu makan dgn telur dadar lagi sedap...
Jangan lupe cube...


[quote]

ida isk merpati66@yahoo.com >> memang kalau dah sesak nie lee lauk penyelamat masa & keadaan...

MamaFaMi >> Kalu plain pun sedap gak, tapi balu tambah macam2 kat dlm sardin tu lagi meriah, rasenye pun sedap... Kalu Mama suke pedas, tambah lagi cili api tu... Eryne suke kalu lauk sardin pedas2... sedap...

brojeff >> sardine memang antara favourite... nanti cubela ek...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net