Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 30-Aug-2007 13:57 Email | Share | Bookmark
Asam Pedas Ayam

 
 
 
 
Mase pegi Air Hitam minggu lepas Eryne ade beli nenas. First time sebenarnye dgr nama nenas tu... Orang panggil Nenas Josephine... Me and my hubby tgk name dia cam pelik jer kan, so kiteorang pun beli la... ade macam2 grade, ade yg jual 5 biji RM10, ade 8 biji RM10, ade 6 biji RM10... akak yg jual tu kate yg bezakan harge cume grade dia jer... rasenye same... so, kiteorg beli yg 6 biji RM10... Dia punye rase tu tak same cam nenas yg biase jual kat pasar... Sedap sgt... Eryne yg tak minat nenas nie pun boleh suke makan nenas tu... sesape yg dok kat johor nie kalu singgah Air Hitam bolehla beli... nie le rupe nenasnye... buahnye kecik jer...



And for today recipe, I would like to share my Mom's cooking...




Asam Pedas Ayam
Bahan-Bahan
1 ekor ayam - potong kecik
3 btg serai - dititik
Daun kesum - ikut suke nak letak byk mane
1 genggam asam jawa - diambik airnye
Garam & gula - secukup rase

Bahan-Bahan dikisar
30 tangkai lada kering
10 ulas bawang kecik
1 ulas bawang besar
7 ulas bawang putih
2 inci halia

Cara-cara
1. Tumiskan bahan-bahan yg telah dikisar sampai wangi / naik minyak - kene tumis lame sket, tapi jgn sampai hangus.
2. Masukkan serai dan daun kesum, kacau sekejap.
3. Lepas tu masukkan air asam jawa and kacau lagi
4. Masukkan air utk kuah, jgn letak byk sgt nanti kuahnye cair, cukup utk paras2 ayam je.
5. Masukkan ayam and biarkan kuah mendidih.
6. Bila kuah dah mendidih dalam 5 minit, tengok ayam dah cukup masak atau belum, kalu dah masak boleh angkat dan hidangkan.


Dah siap... pade sesape yg tak suke ayam, boleh gantikan dgn ikan... kat rumah eryne paling suke ikan merah masak asam pedas... sedap hingga menghirup kuah....

[quote]

brojeff - takdela cantik mane pun eryne punye gambo tu... bro punye pics lagik cantik... memang asam pedas is one of the best... makan dgn roti pun sodap

abstractdementia - eryne bukan chef la... memang ari2 masak kat umah... ramai yg nak makan kat umah tu...

MamaFaMi - kikiki.... sesaje je nak tayang mama eyrne punye masak pulak... jgn la tersiksa Mama, makan aje sikit... kalu mama eryne kan, dgr jer eryne taknak makan nasi siap la nanti dia pujuk... "ala.. Makan sikit je takpe"... so, eryne nak kate ape... terpaksela makan gak... thanx tu mama a million coz mama yg ajar eryne besarkan gambo...

mamazieza - mama, eryne pun takleh makan nenas gak, tapi kalu makan nenas nie kan takder la rase lidas pun kat lidah nie... mama cubela beli nenas nie... sedap tau...

za - terliur ker, kalu terliur masakla... nanti kempunan tak dpt makan asam pedas...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net