Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Sep-2007 03:04 Email | Share | Bookmark
Tiu Miu Goreng dgn Udang

Tiu Miu Goreng dgn Udang
Penah dgr name sayur nie tak? Eryne kenal sayur nie pun lepas my auntie masak kat umah dia... sedap tau... rupenye macam taugeh, tapi kalernye hijau... dekat tesco ade jual... kat pasar2 lain ade gak la, tapi dia punye name lain... Bean Sprout... tapi rasenye lagi sedap dari bean sprout tu... sebenarnye... this recipe is given by my auntie and sebenarnye gambo nie pun dah lame ade dlm simpanan, tapi lupe nak update kat sini... so, here it goes the recipe..



Tiu Miu Goreng dgn Udang

Bahan-Bahan
1/2 kg sayur Tiu Miu - cuci dan toskan
Udang basah (buang kulit & tinggalkan bhgn ekor) - ikut suke la nak letak byk mane
3 ulas bawang putih }
1" halia } ditumbuk
5 tangkai lada kecil }
1 tangkai lada merah - dihiris
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil minyak zaitun
Garam secukup rase

Cara-Cara
1. Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bhn2 yg dah ditumbuk sampai wangi.
2. Masukkan minyak bijan & lada merah, tumis lagi.
3. Kalu kering sgt, masukkan air sikit. Lepas tu letak garam secukup rase.
4. Then masukkan sayur & udang, biarkan udang masak sekejap.(udang jgn masak lame2 nanti dia keras sgt, tak sedap)
5. Lepas tu boleh la angkat & hidangkan.


Eryne suke sayur nie, tapi dek kerana regenye agak mahal la jugak... so, jarang2 la membelinye... so, sesape nak cube silakan... sedap

Eryne Quote:

mamaleen>> Salam Perkenalan Daripada eryne buat kak leen juga, kalu kak leen tertarik dgn petua diet tu cubela... insya-Allah berkesan.. sayur tu selalunye ade jual kat tesco, dia jual per kg.. rege dia mahal dr taugeh... bentuknye macam taugeh, tapi lebih tebal sket dari taugeh and warnanye hijau... cube kak leen cari kat tesco, kalu ade rezeki kak leen mungkin dia ade jual boleh la kak leen cube.. sedap tau...

cak>> Salam kenal juge buat cak, time kasih la sebab sudi lawat fp eryne yg resepinye tak byk mane pun... memang betul pun letak cili api tambah sedap... tapi eryne tak boh pun kat resepi tu, terlupe gaknye... selalunye mmg letak cili api... sayur nie kalu masak kejap je rase dia rangup sedap... kite same taste la cak...

cek de sam>> salam perkenalan dr eryne juge.... thanx for visiting my FP... sayur nie ade byk jual kat hypermarket, especially tesco.. kalu kat giant eryne tak penah nampak lagik... cube la carik.. anyway cak de sam tinggal kat mane?

MamaFami>> Boleh la Mama tempek resepinye... boleh eryne cube... Hmmm... pasal PM tu takpe la... at least mama dah jawab kat sini pun takpe... nanti eryne taknye dgn kak liza for further explanation.. thanks ye mama... but for the souffle cup I only manage to get the small size, medium size takde plak kat kedai tu... so, eryne punye cupcake tu nanti kecik je la... but it's ok, boleh jimat sket... ahaks



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net