Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 14-Sep-2007 05:14 Email | Share | Bookmark
Ayam Masak Blackpepper

 
Salam semua... alhamdulillah, dpt gak kite semue berpuase lagi thn nie... arini dah masuk puasa ke-2... semoga kite semua dapat same2 menunaikan ibadah puasa dgn lebih rasa syukur..
oklah.. back to bisnes... semalam waktu berbuka mama eryne goreng kueh tiaw... uih... sedap betul rasenye... sblum tu pegi Smart Midas ikut my mom beli brg2 dapur, pastu siggah bazar dia, tapi tak seronok la bazar kat smart tu... tak byk pilihan... eryne cuma beli murtabak, ayam percik and kuih 2 jenis... kalu berkesempatan eryne nak pergi bazar kat kg. melayu, kat situ best sgt tau.. tiap2 thn kalu puase mesti pegi sane, sbb kat sane ade macam2 pilihan makanan... benda yg tak penah dgr pun ade... so, sesape yg tinggal kat jb eryne syorkan ke sane utk carik pelbagai juadah....
Bulan2 puase nie kan takde mood la nak snap gambo masakan and belian... tgkla nanti kalu rajin eryne snap gamba yg akan eryne masak ptg nie... Arini, eryne nak share satu lagi jenis masakan yg eryne main campak lebur jer... tapi sedap... Manela tau bole jadik lauk hidangan nak berbuka ptg nie... cube la...




AYAM MASAK BLACKPEPPER

Bahan-bahan
½ ekor ayam – potong kecik ikut citerase
5 ulas bwg putih {ditumbuk
1” halia {ditumbuk
2 btg serai – dititik
½ biji capsicum merah – potong ikut suke
½ biji capsicum hijau – potong ikut suke
3 pokok daun bawang
2 sudu besar lada hitam – yg telah dikisar halus
5 sudu besar sos lada hitam – brand Sarawak lagi sedap
1 sudu besar minyak bijan
1 kiub pati ayam knorr

Cara Memasak

1. Goreng ayam yg telah diperap dgn kunyit terlebih dahulu (tak payah goreng garing sgt).
2. Tumiskan bahan yg telah ditumbuk hingga wangi.
3. Masukkan serai then gaul and biar sekejap.
4. Lepas tu masukkan lada hitam & sos lada hitam – kacau lagik.
5. Masukkan kiub pati ayam knorr and campur air – biarkan dia reneh kejap
6. Pastu masukkan capsicum merah, hijau & daun bawang – gaulkan
7. Masukkan ayam and kacau rata.
8. Bila kuah dah nak pekat, masukkan minyak bijan – biarkan kejap & balik-balikkan ayam.
9. Angkat dan hidang.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net