Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 15-Sep-2007 04:10 Email | Share | Bookmark
Bee Hoon Putih

 
Salam semua... hari nie dah masuk hari ke-3 kite berpuasa... alhamdulillah, syukur rasanya masih bernyawa hingga ke hari ini utk menjalankan ibadah puasa thn nie... eryne nak citer sket pasal bulan puase la... tak tau la nape thn nie eryne rase semangatnye lebih sket... maybe sebab umur dah makin bertambah, so perasaan seronok sambut puasa makin lebih... kalu mase kecik2 dulu tak suke bln puase... ye la, tak boleh makan & minum pastu balik sekolah panas2 terik... ish.. mencabar betul... kengkadang tu penah gak puasa yang yok... tapi bile parents tanye puase tak, mengaku puase ... tu kenangan time kecik2... bile dah kawin nie, I gave birth to my son betul2 puase ari ke-2, 3 thn lepas... nak menggantinya alahai... seksa betul... sebulan tak puase tu... Tapi alhamdulillah, dah langsai pun hutang puasa sebulan...
Anyway....semalam my mother kena stay back kat office dia sampai kul 10pm, so eryne kena ambik alih tugas memasak utk berbuka... my mom said fasting month kita makan nasik waktu sahur je, waktu berbuka kita masak la benda lain selain nasik except for weekend... so, semalam eryne goreng bee hoon putih... tapi actually color nye tak ler putih... seakan-akan putih coklat gitu... and this is the recipe... as usual, eryne main campak lebur je... tapi sedap gaks...



BEE HOON GORENG PUTIH

Bahan-bahan kisar:
1 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
2" halia
10 tangkai cili api

1 paket bee hoon - rendam 1/2 hari
20 ekor udang - buang kulit tinggalkan ekor je
6 ekor sotong - bersihkan dan potong
200gm daging - rebus dan potong nipis
1 cawan air rebusan daging
3 pokok sawi
1 batang carot
1 mangkuk taugeh
3 pokok daun bawang

1 kiub pati ayam knorr
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos mee goreng (cap Nona) - optional
Garam & gula secukup rasa.

Cara memasak
1. Tumiskan bhn kisar hingga wangi dan naik minyak, kalu kering sgt letak air sket.
2. Masukkan semua jenis sos dan kiub knorr, garam & gula secukup rasa, kacau2 kejap.
3. Masukkan udang, sotong & daging, carot & btg sawi, then masukkan sekali air rebusan daging, biar reneh kejap.
4. Masukkan bee hoon and kacau rata, biar air tu menyerap kat dalam bee hoon tersebut.
5. Bila agak2 air dah agak kering, masukkan daun sayur sawi, daun bawang & taugeh, balik2 kan kasi rata.
6. Campurkan miyak bijan, letak kat keliling beehoon, jgn letak kat tengah2 tau, then kacau sampai rata lagi.
7. Bila beehoon dah betul2 kering boleh angkat dan hidangkan.. dah siap...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net