Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 17-Sep-2007 13:30 Email | Share | Bookmark
Cheese Brownies

 
 
 
 
Alhamdulillah, ari nie dah masuk ari ke-5 puase... sekejap aje ek... Eryne sure ramai yg dah terpk2 nak buat kuih raye ape thn nie... eryne belum terpk lagi nak buat kuih ape, tapi dah ade gal listingnye, cume belum finalist lagi... byk sgt kuih dlm list tu... mane mampu nak buat sorang2... Mungkin lagi 2 minggu nak raye baru eryne start baking la... thn nie rasenye nak amik tempahan kek dulu... ala... jual kat ofis sendiri & ofis mama eryne, pastu dgn makcik2 je la... mungkin tak byk sgt la... Resepi kek pun dah ade dlm list... tinggal nak buat sample je tu... [color=indigo](mudah-mudahan rajin ler gamaknye nak buat sample tu)
Ok, citer pasal berbuka semalam... Semalam Mama eryne buat mee kari, pengat labu & jemput-jemput udang... but sori yer, gambo mee kari lupe nak snap... jemput-jemput udang sat lagi eryne update dkt entry yg baru yer... Semalam gak Eryne cam rajin nak buat brownies, selak2 resepi, eryne ternampak resepi dari maklang... sebenarnye nak mengabiskan cream cheese yg dok terbiar kat dlm peti ais sampai dh expired pun.. tapi baru expired dlm 2-3 hai je... masih boleh gune lagik... disebabkan eryne takde loyang segiempat, so eryne main taram je masuk dlm papercup... pastu isi penuh lak... eryne pun satu, dlm resepi takde mention baking powder tapi eryne gi campur gak... dah brownies tu naik cam lava gunung berapi , tengokla gambo tu... eeeiii buruk tul rupe dia ek... but the taste.. sedap... sgt sesuai pade sapa yg suke coklat & cheese... ops.. seblm terlupe, nak say thanks tu maklang sbb letak resepi nie kat fp and thanks tu aunty yochana for sharing this resepi... [/color]



Cheese Brownies
Source : aunty yochana

Ingredients:
180 gm. Butter - melted
275 gm. brown sugar
3 eggs
1 tsp. vanilla essence
120 gm. self-raising flour
70 gm. cocoa powder (eryne reduce to 50gm- takut pahit sgt)

Cheese filling:
250 gm. cream cheese
45 gm. butter
80 gm. icing sugar
1 egg
(eryne ikut letak skit jus limau kasturi - lemon takdak)
Some chocolate chips to sprinkle on top

Method:
1. Pre-heat oven to 170C.
2. Mix melted butter with brown sugar until well combined (eryne pukul sampai fluffy)
3. Add in eggs, one at at ime, mixing well after each addition. Stir in vanilla essence.
4. Gently fold in flour and cocoa powder and stir till smooth. (eryne ayak tepung & koko sekali)
5. For cheese filling: beat cream cheese, butter and icing sugar & lemon juice until well combined. Add in egg, beating well.
6. Pour half of brownie batter into loaf pan, then pour in cheese filling. Then pour the balance brownie batter on top of cheese filling. Sprinkle top with chocolate chips.
7. Bake in preheated oven 170C for 40 min.s or until cooked (sbb eryne bakar dlm papercup so, reduce the time to 25 mins).


errr... actually eryne nak belah dua brownie nie, tapi instead terbelah jadik hancur terus... boleh la ek...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net