Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 17-Sep-2007 16:55 Email | Share | Bookmark
Jemput-jemput Lemak Udang dgn Daun Selasiih

 
 
Ok... as promise from earlier entry.. this is the recipe for jemput-jemput udang (ade ke org tak tau apebende jemput-jemput tu?), jemput-jemput maknenye cucur, ok... resepi nie main campak2 je dlm adunan tu...



Jemput-jemput Lemak Udang dgn Daun Selasih

Bahan-Bahan:

500gm tepung gandum
20 ekor udang sederhana besar - buang kulit & potong 3
1 labu bawang besar }
1 tangkai cili merah } di dadu
1 tangkai cili hijau }
roti yg dh nak expired - carik2 (eryne letak roti sosej 2 ketul - dah lame simpan dlm icebox)
Daun selasih - cuci dan buangkan dari tangkainya
1/2 kotak santan harmuni
1/2 sudu kecik soda bikarbonat
1 biji telur
Garam secukup rase

Cara-Cara:
1. Campurkan semua bahan dlm mangkuk besar.
2. Dlm bekas yg lain, kacaukan garam dgn air panas hingga larut and masukkan dlm adunan tadi. Kacau rata.
3. Masukkan telur and kacau lagi hingga rata.
4. Kalau air kurang, tambahkan dgn air panas - utk mengelakkan jemput2 tu keras lepas dia sejuk.
5. Kacau sampai semuanya sebati then boleh la goreng dgn minyak tohor.
6. Goreng sampai keemasan, lepas tu boleh angkat dan hidang (my family biasenye makan jemput2 dgn sambal kicap, butbulan puase nie takde sambal kicap la, perut tak tahan)


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net