Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 24-Sep-2007 07:33 Email | Share | Bookmark
Sambal Ikan Cencaru

 
 
Assalamualaikum semua… hari nie dah masuk 12 hari kite semua berpuasa ye... diam tak diam dah dekat nak masuk 2 minggu gak kite puase... lagi 2 minggu kite semua dah nak raye... so, camane dgn preparation? Eryne rase mesti ade yg dah start buat kuih raye kan... Eryne belum lagi, baru senarai kan aje ape yg nak dibuat thn nie... hmmm... lame eryne tak update fp ek… Minggu lepas cuti 2 ari (Jumaat & Sabtu). Konon2 nak pegi interview kat KL, last2 malas nak pegi… so, penghabisannya Eryne pegi shopping raya dgn adik Eryne kat Lorong Tuanku Abdul Rahman & Semua House… takde la shopping sakan, cuma beli tudung & blouse je… Untuk si kecik, Danish Irfan dan siap awal2 lagi… so, skrang nie tinggal utk ayah Danish aje la… Hubby lak aritu org offer nak belikan baju dia yg tak nak… hmmm… Eryne pun dgn happynye membeli-belah utk diri sendiri… hahahaha….
Semalam kite bertolak balik ke JB semula lepas sahur… so, by 10am dah sampai umah... Dlm kul 2pm eryne tido jap, kul 3pm mama kejut soh tolong dia masak... Rupenye dia nak buat nasi beriani... 1st time tengok dia masak guna resepi... hehehehe... seblum nie dia masak main campak2 je.. kali nie dia masak ikut resepi, cam kelako la pulak… Lauknye dia masak ayam beriani & acar timun & carot... sedap gak w/pun baru 1st time masak lauk ayam beriani tu kat umah... selalunya kiteorg makan kat kedai ataupun kat umah kenduri kahwin...
Oklah... dah panjang sgt membebel nie... arinie Eryne ingat nak share lauk simple2 je... Actually dah masak lame dah, tapi lupe nak update kat Fp… so, here it goes…




Sambal Ikan Cencaru

Bahan-bahan
6 ekor ikan cencaru – saiz sederhana (dibersihkan-buang kulit) goreng letak serbuk kunyit.

Bahan dikisar
30 tangkai lada kering
10 ulas bawang kecil
1 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
2” halia
1” kunyit

3 btg serai - dititik
1 genggam asam jawa – ambil airnya
1 ulas bawang besar – dipotong bulat
Garam & gula secukup rasa

Cara memasak
1.Tumiskan bahan-bahan yg dikisar hingga wangi dan naik minyak (kalau belum naik minyak tapi dah kering boleh tambah air dlm 1 mug)
2.Masukkan serai yg telah dititik, tumis lagi sikit.
3.Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Lepas tu kacau rata.
4.Bila sambal mendidih masukkan ikan dan bawang besar yg dipotong bulat. Kacau rata.
5.Dah siap boleh makan dgn nasi putih atau pun roti.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net