Want your
own Fotopage?






 
Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 26-Sep-2007 12:45 Email | Share | Bookmark
Kacang Buncis & Karot Goreng

 
Assalamualaikum semua... err... ade ke org yg melawat fp nih... sejak 2 menjak ni cam sunyi je ek... maklum ler, arini pun dah masuk ari ke-14 kite berpuase, confirm ramai yg dah start buat persiapan ari raye... ade yg dah buat kuih, jahit langsir, jahit baju... mmm... macam2 lagi la gamaknye... eryne pun rasenye malam nie nak buat sample kek coklat utk buat jualan raye... kuih raye belum start buat lagik... tunggu la dlm minggu depan baru buat... semalam baru kire2 budget utk buat kuih tu... tunggu gaji baru boleh beli barang2 bye...
Anyway, eryne rase ari nie eryne nak share resepi sayur yg simple & mudah je nak masak...
So, kepada sesape yg suke makan sayur kacang buncis sila la cuba resepi eryne nie... senang je nak masak...




Kacang Buncis & Karot Goreng

Bahan-bahan
Kacang buncis - potong serong (errr.. agak2 la nak masak berape byk, eryne tak penah timbang la berape beratnye)
1 batang karot - hiris
1 tangkai lada merah - hiris

1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1/2" halia
(bhn-bhn tu nak tumbuk boleh nak hiris2 pun boleh)

2 biji telur
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak
1. Tumis bahan bawang besar, bawang putih & halia sampai wangi.
2. Masukkan sos tiram dan sedikit air, kemudian kacau rata and biar dia kering sikit.
3. Pecahkan telur, then biar telur tu masak sikit lepas tu baru kacau rata-rata.
4. Masukkan hirisan lada merah dan karot. Biarkan kejap utk karot tu masak sikit (kalu kering sgt boleh tambah air lagi sikit)
5. Masukkan kacang buncis kacau rata and masak utk seketika.
6. Dah siap, boleh la hidang.


Eryne quote:

1. mamasya >> hehehe... mcm same je ek sayur kite nih... same2 la kite masak memasak jugak...
Assalamualaikum

2. Kak Leen >>
ye ke berseri kak leen.. takder la... biase2 je... eryne kalu masak suke masukkan segale ape yg boleh masuk dlm lauk tu... hehehe... so, kaler dia nampak meriah sket...

3. Penyulawa penyulawa@gmail.com >> ish.. ish.. ish... kak anim nie asik terliur aje... pose ke tak nie? hehehe... kacang buncis pun favorite eryne gak... same la kite ek.. anyway, time kasih bebanyak sebab sudi singgah fp eryne nie...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net