Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 27-Sep-2007 04:54 Email | Share | Bookmark
Spagetti Goreng

Spagetti Goreng
Kek dlm oven yg dah melimpah
Lepas bakar jadik cam nih
Alhamdulillah, hari nie kite semua dah pun setgh bulan berpuase... hmmm... lagi 2 minggu je raye ye.. mane2 yg amik tempahan jahit baju tu sure tengah bertungkus lumus nak siapkan jahitan, mane2 yg nak siapkan cookies tu pun mesti tgh bz membakar ek...
hmmm... eryne nie konon2 nak amik tempahan buat kek utk raya, so semalam pun bakar la kek utk buat sample... gune resepi dari FP MamaFami (Wet Chocolate Cake), tapi ade alter sikit2 la... eryne buat half of the recipe... but, eryne gune loyang 7" x 7"... alamak... terlupe la pulak nak kene guna loyang besar sket... sudahnye, mase kek tu kat dlm oven membuak2 keluar dari loyang... hmmm... takpe lah... tapi rasenye nak tukar resepi lain la... yg dah bakar semalam tu makan sendiri je la...
As for iftar yesterday, Eryne goreng Spagetti je... senang dan ringkas, balik keje siap2 kan bahan by the time nak masuk waktu je semua dah siap... tapi takder kuih muih le... so, this is the recipe...




Spagetti Goreng

Bahan-bahan
1 bungkus spagetti (rebus ikut arahan dkt paket - campur minyak sikit pastu toskan)
200 gm ayam - potong kecik2
200 gm daging - yg dah direbus (hiris nipis2)
200 gm udang basah - kopek tinggalkan ekor je
2 pokok sawi - potong
1 btg karot
3 pokok daun sup

Bahan dikisar
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2" halia
5 tangkai lada merah
5 tangkai lada hijau
5 tangkai cili api - kalu nak lagi pedas letak lebih sket

2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos mee goreng - optional
1 kiub pati ayam knorr
Garam & gula secukup rase

Cara memasak
1. Tumis bahan kisar hingga wangi atau naik minyak.
2. Masukkan semua jenis sos dan kiub knorr, then kacau rata.
3. Masukkan karot, ayam & daging, kacau lagi bagi rata.
4. Agak-agak semua dah sebati masukkan pulak udang and garam dan gula. Kacau2 lagi.
5. Lepas tu masukkan spagetti yg dah ditoskan airnya, sawi & daun sup masukkan sekali.
6. Kaup balikkan spagetti dgn bhn-bhn yg lain sampai rata. Lepas tu biarkan kejap.
7. Dah siap pun.. Boleh dihidang.... mmm.... sedapnye...


Arini cam rajin nak reply comment pulak...
Eryne quote:

1. Penyulawa penyulawa@gmail.com >> emmm... yum yum yum... cube la masak, mesti lg sedap kalu kak anim yg buat kan... anyway, thanks for dropping by...

2. cek de sam >> hehehe... eryne tak pandai menjahit larr cek de sam... setakat jahit butang baju tu boleh la... tak berseni tangan nie nak menjahit...selalunye upah org jahitkan baju sendiri...

3. Meorjay meorjay65@yahoo.com >>
Kalu tak tahan meh cubela masak.. senang je... mmg gerenti sedap punye.... thanx for drpping by ya...

4. Kak Leen >> Wa'alaikumussalam kak leen, kalu dah lame tak buat, ape kate kak leen buat spagetti goreng nie... letak sekali sotong, udang, daging & ayam... fuhhh... mesti sedap punye... udang tu biasela, utk kasi dia meriah sket kat dlm spagetti tu....

5. masriyah >> thanks for dropping by ye.... salam perkenalan disambut dgn besar hati sekali... mmm... udang tu memang penyedap utk ape2 jenis masakan pun... i loooikeee...
Delete Comment

6. rinnchan >> Hehehe... kalu eryne pulak malas nak cincang2 kak rinn... eryne rase lagi senang kalu blender je... senang keje... sos tu ler penyedap rase spagetti kak rinn, mama eryne selalu pesan kalu nak goreng mee mesti letak segale jenis sos yg ade kat dlm peti ais tu... tu pasal la eryne masukkan macam2 jenis sos... janji sedap... Mmg betul la, eryne bubuh sampai same paras dgn loyang kek tu... tu pasal la dia jadik membuak camtu... so, next time i'll bear in mind, tak leh letak penuh2 lagu tu... nanti abis satu oven dia melimpah... kuikuikui...

7. MamaFaMi >> Alaa... mama nih, tu bukan salah resepi kek mama tu.. tu eryne punye salah sendiri... eryne pegi letak penuh2 kat dlm loyang tu, tu pasalla dia melimpah ruah... tapi rase sedap.. actually dah byk kali pun eryne buat wet chocolate cake nie, and kawan2 eryne ramai yg puji sedap... ni pun dah ade org order utk raye... tapi tak byk la... cume aritu je eryne ade buat silap... biase la kan ma...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net