Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 2-Oct-2007 12:50 Email | Share | Bookmark
Puding Kastad Jagung

Puding ku - w/pun rupenye buruk tp rasenye sedap
 
 
Salam utk semua pengunjung FP Eryne ni (errr.... ade ke pengunjung... wakakaka )... Dah lame tak update FP ek... Aduhai, kesibukan kerje melanda diri ini... Lagi-lagi dah dekat nak raye... Macam-macam benda nak di settlekan... Dgn projek kuih raye yg tak start lagik nih... ish... bz betul la... ingatkan ari Ahad lepas nak start projek kuih raya, tapi boleh demam la pulak... dah tido aje la ubatnye... nak makan ubat tak boleh.. (puasa jugak tuh, sayang nak berbuka... kes malas nak ganti la ni)... Last-last tido aje la... lepas berbuka, dpt makan panadol 2 biji baru ler rase sihat sket... skrang nie pun tak sihat sgt... tekak sakit, tonsil bengkak... nak menelan rasa sakit je... hmmm... tapi keje tetap kena settle kan jugak...
Hmmm... Last Saturday night i got a chance to go to Angsana... Konon-konon nak carik kasut raye... tapi ramai nye org... org singapore ler yg meramaikan Angsana tu... Boleh pulak terjumpe sedare Singapore tgh shopping kat situ... Nak dekat raya nie macam2 la ade... baju tok sah cakap la... macam2 fesyen ade, tapi harge mmg mahal gile... ye la market org singapore mane tak mahalnye baju2 tu... kuih pun same... macam2 jenis ade... tapi satu balang jual sampai RM28, tu pun ade yg tak cukup 50 biji... Hmmm... kalu dah market utk org2 singapore, mmg harge brg kat sane semua mahal ler jawabnye...
Then, semalam pi Jusco Tebrau City lak... dekat je dgn umah Eryne... naik keta 15min dah sampai.. tujuannye same... nak carik kasut gak... kat Jusco org tak brape nak ramai cam kat Angsana... At least boleh jalan dgn tenang... Carik punye carik jumpe la kasut yg berkenan di hati... (Sebenarnye Eryne berkenan lebih dari sepasang kasut, tapi takut nak cakap dgn hubby kan, beli satu je la)... Tu pun hubby yg tolong bayarkan... hehehe.... ... dia lak beli 2 helai t-shirt and sehelai seluar utk anak dia... itu je yg kiteorang beli... takde la shopping sgt kan...
Oklah... dah panjang sgt citer nie... Sebenarnye arini nak tunjuk puding yg Eryne buat ari sabtu lepas... senang banget... resepi dpt dari Kak Rinnchan.... Tapi biasela, eryne ade alter sikit2... sorry ye kak rinn... hehehehe... anyway sedap puding nie tau... makan mase sejuk2 lagi sedap... thankx for sharing the recipe ye kak rinn... so, here's the recipe...
P/s: Err... mintak mahap yer... gambo kureng memuaskan... puding ku tak sempat sejuk dah ku potong sbb tak sabar nak rase... wakakaka....




Puding Kastad Jagung

Ingredients:
4 cups water
1/2 packet coconut powder ( Or thin coconut milk using the 4 cups of water)
1 1/4 cups custard powder - next time nak cukupkan 1 1/2 cups
1/2 to 3/4 cups sugar, adjustable to your taste buds
1 cup cream style sweet corn - eryne gune cap ayam
a pinch of salt
Screwpine leaves (Daun pandan)

What I did:
1. I subsitute the coconut powder with 1 tin evaporated milk (susu cair) - tak reti nak budget santan.
2. I used 3 tin of water - but next time will reduce it to 2 1/2 tin only (my puding a bit lembik)
3. I used 3/4 cups sugar - the taste is just nice

Method:
1. In a large casserole, combine all ingredients and put over medium heat.
2. Stir all the way until mixture thickens and produced bubbles on the surface. Continue stirring so as not to let the mixture crumble at the bottom of casserole.
3. When mixture turns shiny add in daun pandan. Occasionally stir for another 5 minutes and you are done.
4. Pour into mould tray or mould cups of your favourite. Leave to harden at room temperature. Do not chill when hot. - Part yg ni tak boleh tunggu la, puding tu belum sejuk betul eryne dah potong, sbb waktu berbuka dah masuk, so kiteorg taknak tunggu lame lagi, potong mase puding tu tgh suam2 lagi trus ngapp... mmm... sedapnye...


Eryne quote:

1. zaroos >> ish.. ish.. pi lap air liur tu... tak senonoh betul zaroos nie... , hehehe... jgn marah ye... kite gurau je...

2. ida isk merpati66@yahoo.com >> ye betuuuulllll... rupa tak penting.... janji sedap... layaaannnnn...

3. Kak Leen >> Memang sedappp puding jagung ni kak leen... tak sia-sia eryne mencubenye.. terima kasih bebanyak pd kak rinnchan yg sudi share resepi simple tapi sedap... hmmm... boleh la kak leen dtg raye umah eryne nanti eryne buatkan puding tu... hehehe... jauh sgt ke kak leen? kak leen dok kat mane?

4. Lily >> mmg sedap puding nie... w/pun rupenye tak sesedap rasenye... boleh la lily cube... sng aje nak buatnye... , anyway.. thanx for the invitation ye... sbnrnye eryne selalu jengah kat situ... jengah aje la, nak beli tak mampu lagik... hehehe...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net