Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 3-Oct-2007 13:05 Email | Share | Bookmark
Biskut Suji Klasik

 
 
 
 
Ari nie masuk ari ke 21 kite semua berpuase... kejap je dah masuk 3 minggu kan... ish... miggu depan dah nak raye dah nie... Umah dah siap kemas ke? Umah Eryne blum buat ape2 lagi... langsir pun belum turunkan utk cuci... ari jumaat nie baru buat kot... tu pun my mom mintak tolong hubby eryne turunkan... nak mintak ayah tolong tapi ayah tak sehat... sakit belakang dia tu buat pergerakkan terbatas sgt... Puas berurut tapi belum elok lagi... kesian pulak tgk dia... MC dah sebulan lebih, tapi masih belum ok lagi...
Hmmm Semalam Eryne telah berjaya merajinkan diri start projek kuih raye!!... Memang dah kene buat pun, yela... cadangnye nak buat macam2 jenis, ni dah tinggal brapa ari je... so, semalam lepas berbuke and settlekan ape2 yg patut Eryne pun start la duduk kat dapor tu... Sorang2 je... Semalam buat sejenis, mlm nie buat lagi sejenis... Oklah, nie ler kuih yg eryne buat semalam... kuih suji... kuih nie mmg wajib tiap2 tahun buat... ramai yg suke... so, ni resepinye (tapi tak tau sape tuan punye sbb mama eryne salin dalam buku nota dia, tak tulis dari mane asalnye)




Biskut Suji Klasik

Bahan-bahan:
5 cawan tepung gandum - ayak
1 1/2 cawan tepung suji / semolina - eryne blender halus
1/2 cawan tepung kastad - optional (sape suke suji rangup boleh campur skali)
3 cawan gula halus
Ghee secukupnya

Cara membuat:
1. Gula dan semua tepung dicampur sekali ke dalam mangkuk besar.
2. Campurkan ghee sikit-sikit sampai adunan boleh dibentuk bulat2.
3. Susun atas loyang bakar and bakar pd suhu 160 deg. celcius selama 20 min (bergantung pd oven).

Nota:
Adunan nie boleh dapat byk biskut tau, so kalu nak sikit je buat separuh adunan dah cukup.


Kenape eryne bagi nama Biskut Suji ni Klasik, sebab bentuk dia bulat2 and tak letak ape2 hiasan pun pd biskut tu... serupe cam biskut dulu2... sbnrnye malas nak hias pun... alasan je tuh....

Ok... pade sesape yg sudi nak menerai biskut nie silakan... mmg sedap... gune QBB ghee paling sedap rasenye... thn nie eryne tersalah beli ghee so, rase & baunye tak sewangi dan sesedap QBB ghee...


Eryne quote:

1. Kak Leen >> Hehehehe... Kuih raye eryne nie biase2 je kak leen, memule ingtkn nak buat gak suji kristal tu, tapi dek kerane M nie besar sgt, last2 eryne buat aje la suji biase2 tu... ala.. wat ape nak malu2 kak leen, dulu mase eryne kecik2 pun mama eryne beli je kuih raye... skrang nie anak2 dia dah besar, anak dia la buat pulak...

2. MamaFaMi >> Kuih ni mmg favorite kat umah eryne nie ma... tiap2 thn wajib buat... psstt... mama buat kuih ape utk umah mama thn nie?


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net