Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 4-Oct-2007 13:00 Email | Share | Bookmark
Samperti Marble

 
 
 
Semalam eryne dpt buat satu jenis kuih lagi... memule ingakan nak buat cornflakes crunchies resepi dpt dari FP Kak Rossya... tapi tengok2 telur dah abis pulak kat umah... so, carik punye carik dpt la kuih yg tak payah gune terlur...Kuih Samperit... sib baik kuih nie mmg ade dlm list kuih raye yg nak dibuat... resepi dpt dari FP Kak Liza, time kasih ye kak liza sbb share resepi ni..
Actually kak liza buat versi samperit lapis... tapi disebabkan eryne malas nak pam 2 kali so, eryne buat ler cam marble pulak... ahaks... ni ler kes orang "rajin sgt"... hehehe... takde hias2 pun... i'm very tired... huhhh... ni pun dah 2 ari tak masak... beli lauk pastu masak nasik... best gak cam nie, takder la nak terpk2 nak masak ape...
oklah... ni ler resepi yg eryne cilok dari FP kak liza...



Samperit Marble

Bahan-Bahan
280 gm butter
130 gm gula kastor
270 gm tepung ros/tepung biskut (eryne gune tepung gandum je)
140 gm tepung jagung
1 s/k coklat emulco
coklat cair
manik warna warni kecil

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehinga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan jagung yg telah diayakkan sedikit demi sedikit.
3. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
4. Campurkan coklat emulco pada 1 bahagian manakala 1 lagi dibiarkan adunan asal.
5. Gunakan acuan samperit pamkan adunan coklat dalam loyang sepanjang 2 inci.
6. Pamkan adunan asal diatas doh coklat yg telah diletakkan dalam loyang.
7. Bakar dalam oven suhu 170'C selama 12 - 15 minit.
8. Bila telah sejukkan pamkan coklat cair atas biskut dan taburkan manik warna warni.
9. Bila coklat telah beku simpan dalam balang kedap udara.

Ape Eryne buat:
1. Eryne cantumkan doh coklat & putih tu pastu masukkan dlm pam biskut, pastu pamkan biskut tu atas loyang dlm 2".
2. Eryne tak drizzle atau pun hias ape2 pun atas cookies tu... penat la... tak larat...


Eryne quote:

1. Bonda RaqynRafiqin >> Wa'alaikummussalam bonda... salam perkenalan juga dari eryne... mmg btul bonda cakap tu... biar ler rupe takde asalkan rasenye sedap... hehehe.... time kasih sbb sudi lawat fp eryne yg tak seberape ni ye...

2. MaDiHa >> Wa'alaikummussalam MaDiHa... time kasih sebab sudi lawat fp eryne ni... hmmm, kalu dah start buat tu mmg dah rase best, w/pun dok kat dapur sengsorang... sambil buat kuih sambil dgr lagu raye... ish... mood raye tu jadi bersemangat benor nak buat kuih ni tau... mlm ni nak buat lagi satu jenis...


3. MiSS EJ >> Silakan MiSS EJ

4. Kak Leen >> Wa'alaikummussalam Kak Leen... Cantik ke kak leen... time kaseh atas pujian, sbnrnye kat dlm gambo tu tunjuk yg elok2 je.. mane2 yg tak elok sembunyikan dulu... hehehe... tergoda ke, kalu tergoda cepat2 la buat... raye tinggal seminggu je lagi nih... kalu satu ari buat 2 jenis seminggu dah dpt 14 jenis... kuikuikui... rajinnye kak leen ye....
"Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin" juga buat kak leen sekeluarga...

5. cek de sam >> mmg dah kene start buat dah nie cek de, bhn2 beli byk.. kengkonon nak buat byk jenis, tapi semlm dah miss satu hari tak buat... sbb tak larat, letih tak cukup tido dah brape ari nih... my mom tadi pg dah start bising 2 sbb tak buat kuih semalam... hehehe... kalu cek de nak buat tak byk jenis sempat lagi nak siap sblum raye...

6. mamasya >> dah dua ari start buat ni mamasya, tapi semlm tertangguh sbb tak larat nak buat... buat sendiri mmg puas hati sbb kite boleh jimat sket... sbnrnye share dgn adik nak buat kuih nie, modal bg 2 pastu yg tukang buat kakaknye la weeiii... penat weh...tapi puas hati bile makan rase sedap...
[/color]

7. Lee Lin >> wa'alaikummussalam Lee Lin, ish... ye ke best FP eryne nie... ala malunye ade org puji best... ape2 pun time kaseh banyak2 atas pujian Lin tu... Suji tu mmg eryne tiap2 thn buat stail cam tu... samperit tu pulak baru 2nd year buat thn nie... eryne tak jual la... buat makan sendiri & bagi org makan je... kalu nak rase jemput la datang umah eryne...

8. Mama FaMi >> hehehe... KREATIF ke Ma... takder la... time tgh buat tu mmg malas, serius punye malas tapi sbb nak buat jugak so, malas tu hilang separuh, separuh lagi tinggal kat dlm.. anyway, thanks for the compliment...


9. ida isk merpati66@yahoo.com >> nak tiru ke... hehehe... silakan, ni ler method org "rajin"

10. masriyah >> ish... kreatif ker, time kaseh byk2 ye... Eryne buat simple2 je tu, nie ler idea org yg M nye besar sgt... kalu masriyah nak cube silakan...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net