Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 8-Oct-2007 15:15 Email | Share | Bookmark
Biskut Sarang Semut

 
 
This is the second kuih I baked on Saturday... Got the recipe from Kak Liza's FP, but as usual i did some alteration in the recipe to give it a new taste, and the results.. uihhh mmg sedap, ade rase susu gitu kan... jgn mare ye kak liza, eryne nie pandai2 je alter recipe kak liza tu... anyway, thanx for sharing the recipe with us....



BISKUT SARANG SEMUT

Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung jagung.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla

Ape Eryne adjust:
1. Eryne kurangkan tepung gandum kpd 300gm.
2. Eryne tambah 50gm susu tepung.

Hiasan:
Sedikit coklat rice
secukupnya papercup kecil

Cara membuat:
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan susu tepung yg dah diayak dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam papercup. (Eryne parut gune pemarut yg sederhana tu kat atas pinggan pastu sudukan dlm papercup)
5. Taburkan coklat rice.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.


Mmmm... sedap biskut sarang semut nie, actually this is my first time of doing it, and bile dah jadik tu suke sangat... ape2 pun nak say thanx to kak liza utk resepi nie (sbnrnye dah lame dok mencarik camane org buat kuih sarang semut nie)...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net