Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 9-Oct-2007 13:38 Email | Share | Bookmark
Irish Cookies

 
 
Semalam dapat buat satu lagi jenis biskut... biskut yg jadik sebutan ramai dekat RNet, sumbangan dari kak baya... ramai yg bg feedback cookie nie sedap... pastu aritu jln2 kat fp maklang... dia pun dah wat cookies nie... semakin teruja la eryne nak buat cookie ni... and the result.. uiiihhh... mmg sedap sgt... rase sekali nak lagi, pastu nak lagi, nak lagi... tak rugi eryne buat 2 adunan... hehehe... but cam biase la eryne ade adjust sket dlm resepi nie... hehehe...sorry ye tuan punye resepi, pandai2 je eryen alter ikut suke...
anyway, thanks to kak baya sbb sudi share resepi cookie yg sedap nie... and thanks to maklang sbb tgk fp dia la eryne tergerak nak buat same...




Irish Cookies
Sumber : Noorbaya

Bahan-bahan:
A
180g butter
130g gula castor
20g shortening
1 biji kuning telur
1st nescafe
1st esen coffee (eryne letak coffee emulco)

B
1/2st baking powder }
200g tepung gandum } ayak
100g tepung ubi }
40g nestum (kisar kasar)

Hiasan: kuning telur– sapuan, badam flake dihancurkan dan choc. rice

P/S= Instead of using choc rice baya drizzle choc on top of the cookies.

Cara:
1. Sebatikan semua Bahan A lalu masukkan Bahan B.
2. Canai dan terap.
3. Sapukan dengan kuning telur dan taburkan badam flake dan Choc Rice.
4. Bakar pd suhu 170 selama lebih kurang 15min.

Nota: Nestum kisar boleh diganti dgn cornflakes kisar.

Ape Eryne adjust:
1. Eryne kurangkan tepung gandum kpd 180gm.
2. Eryne tambahkan 20gm susu tepung.


Quote:
Eryne quote:

1. Penyulawa >> hehehe... kak anim nak raye umah kite ke? silakan... nanti kite hidang semua jenis cookies yg kite buat... jemputler ke teratak hambe... wakakaka... poyo jee...

2. ReActivate >> wa'alaikummussalam, salam malam 7 likur juge utk awak... mmmm biskut nie mmg sedap, tapi takder la pulak eryne nyanyi lagu 'heart' lepas makan... wakakaa... kebetulan, ade pulak biskut yg terhangus mase buat semalam... ape lagi, org kat umah tanpa membuang mase trus ngap masuk mulut... errr... johor bahru timur tu kat mane ek? eryne tinggal kat jb gak...
~ salam aidilfitri maaf zahir batin ~


3. cek de sam >> hehehe... resepi dpt dari member2 FP ni memang dijamin kesedapannye... tu ler.. thn nie terlebih rajin nak buat biskut sendiri pulak... jimat sket dari yg beli tu...

4. Lee Lin >> hehehe.. terlebih rajin la Lee Lin... buat kuih je rajin, nak kemas umah, masak2 tak rajin sgt... meja kat umah besar... gerenti muat punye...

5. MaDiHa >> eryne start buat kuih nie pun dah lambat tau... tapi tiap2 ari buat kan so, dpt la byk jenis jugak... eryne buat utk adik & MIL jugak.. tapi tak bagi byk sgt pd MIL... sbb adik eryne share sesame modal buat kuih nie... Eryne pun same nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri utk MaDiHa sekeluarga...

6. mamasya >> sedap biskut nie mamasya... ade rase kopi sket2... kalu lepas raye pun boleh cube gak... tak kesah la utk makan sendiri pun.. janji cube... Selamat Hari Raya Aidilfitri juga buat Mamasya sekeluarga...

7. MamaFaMi >> Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin juga buat MamaFaMi sekeluarga...

8. shazrie >> thanx for the invitation ye....

9. ida isk merpati66@yahoo.com >> cun ke kak ida? hehehe... tu yg cantik2 je la terpilih utk amik gambo... yg hangus & legam dah selamat masuk perut org kat umah... wakakaka...
Selamat hari Raya...

10. yol azrul1904@gmail.com >> Kalu nak jemput datang umah... nak banyak pun boleh... anyway, thanks for visiting my FP...
salam aidilfitri n maaf zahir batin......


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net