Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 31-Oct-2007 05:02 Email | Share | Bookmark
Angin malas melanda - malas nak update FP

 
 
Hmmm... lame betul tak update masak2 kat FP ni... Sejak raye aritu malas bebenor nak amik gambo masak2 kat umah... weekend lepas gi umah adik sbb dia buat open house pun tak ingat nak amik gambo... nak kena ade mood rajin nie baru ler boleh update FP yg dah lame terbengkalai tak dikemas...

oklah... malas nak citer panjang2 sgt... arini eryne ade satu menu yg eryne tak sempat nak letak kat FP ni seblum bulan puasa aritu... so, today eryne nak share resepi nie... Asam Rebus Ikan Selar Kuning... actually name dia pun asam rebus kan, tapi eryne tetap tumis gak... sebab kalu tak tumis pd eryne rasenye cam kureng sket... so, tumis gak la dgn minyak sikit je... ni ler resepinye...




Asam Rebus Ikan Selar Kuning

Bahan-bahan
1kg ikan selar kuning - bersihkan cam biase...
1 biji nenas - eryne suke nenas yg dah nak masak tu - buang kulit dan potong kecik
15 tangkai cili merah....
10 tangkai cili api........
10 ulas bawang kecik..
4 ulas bawang putih.... <semua bhn nie diblender>
1" halia......................
Sedikit belacan..........
2 btg serai - dititik
Daun kesum
1kpg Asam Keping
Air
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara
1. Tumiskan bhn2 yg dah diblender tu dgn sedikit minyak hingga wangi.
2. Kemudian masukkan serai, daun kesum, garam & gula, lepas tu kacau2 sket.
3. Masukkan air, asam keping, nenas & ikan then tunggu hingga mendidih (mase sblum kuah tu mendidih jgn lupe kacau2 sket).
4. Bile kuah dah mendidih jgn dikacau lagi nnt takut ikan hancur, rase sket kuah tu... dia mesti nak ade rase masam & manis sket, baru sedap.
5. Agak2 ikan & nenas dah masak dah boleh angkat dari dapur tu.
6. Hidangkan dgn nasi panas & sayur goreng (tak kire la sayur ape, janji digoreng)... Sedappppp!!!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net