Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 7-Nov-2007 05:55 Email | Share | Bookmark
Tiramisu Fever

 
 
 
Lately ramai btul yg mencuba buat Tiramisu... Eryne pun teruje nak buat tiramisu nie lepas menjenguk FP maklang... Kebetulan pulak mase tu tgh plan nak wat openhouse utk hari raye (hari sabtu lepas) so, tanpa buang mase eryne pun cube la buat Tiramisu ni, but as usual eryne ade alter the recipe here and there to suit my taste... First time buat nih, takut gak feedback dari org yg nak makan tu kan... but, the result... mmg sedap... tak sangke Tiramisu ku jadi malatops mase openhouse tu... Eryne buat 2 adunan tiramisu, and satu adunan brownies... tapi tiramisu ku yg habis dulu... and disebabkan org2 kat umah tu ramai yg tak dapat merase, so 2 ari lepas eryne buat lagi... but this time eryne terletak lebih nescafe so, it turn out pahit sket...
And as I promised yesterday, today I wanna share my Tiramisu version... sib abik arini mood rajin tu datang... ... and to kak rinn, eryne suke la tgk kak rinn punye tiramisu tower tu... cantik sgt... eryne nak gak cube buat camtu tapi tarak jadi...
But mintak mahap la ye, tak sempat nak amik gambo sblum kek tu dijamu... so, gambo nie je yg eryne sempat amik & here is the recipe



Tiramisu
Sumber: gabungan resepi dari internet

Bahan-Bahan:
1 buku sponge cake - dibelah 2 (tak kesah la perisa ape pun... eryne gune perisa coklat)
250gm cream cheese Philadelphia
3/4 cawan gula halus
200ml whipping cream
100gm yogurt perisa asli
1 tbsp nescafe........}
1 cawan air panas...} bancuhkan jadi air nes tanpa gula
Serbuk koko + nescafe - untuk hiasan

Cara-Cara:
1. Kek span dibelah 2 lapisan
2. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
3. Dalam mangkuk lain, campurkan whipping cream & yogurt dan kacaukan hingga sebati.
4. Kemudian, campurkan adunan yogurt dan whipping cream tadi ke dlm adunan cream cheese dan kacau lagi hingga sebati.
5. Susunkan kek span di dalam mangkuk dan kemudian curahkan air nescafe ke atas kek span (time ni eryne curah air nes tu guna sudu).
6. Kemudian sapukan adunan cream cheese tadi dibahagian tengah lapisan kek.
7. Ayakkan serbuk koko yg dah dicampurkan dgn nescafe di atas permukaan cheese tadi.
8. Ulang langkah 5, 6 & 7 hingga selesai.
8. Selepas siap, tutup mangkuk tadi dgn cling wrap and simpan dalm petisejuk semalaman.
9. Dah siap

NOTA:
Kek ni memang agak moist dan lembut, so eryne cadangkan mase nak hidang tu takyah potong la.. biar org scoop je... senang...


Quote:
1. Lee Lin >> Sebenarnye eryne tak penah makan tiramisu kat kedai... tak teringin pun, tapi bile tgk FP maklang arituh, ish cam teruja sgt nak membuatnye, tu yg bile dah rase terus nak lagi dan lagi dan lagi... mmg lagi puas hati buat sendiri, sbb bole makan berape byk yg kite nak kan... takyah berebut dgn org lain....

2. mamasya >> Ala... senang sgt nak membuatnye mamasya... memula tgk cam leceh je, tapi bile dah buat baru ku tau betape senangnye nak buat tiramisu nie... mmg sedap & puas hati buat sendiri... mamasya cube la ye... senang aje... sedap lak tuh...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net