Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 9-Nov-2007 03:14 Email | Share | Bookmark
Donut oh donut

 
 
 
 
Hmmm... skarang dah rase rajin sket nak buat kuih or masak2 kat umah... especially kalu time eryne buat kuih tu ade je tetamu yg datang kat (selagi raye tak abis selagi tu la ade org datang) ... so, boleh la jamu kuih yg eryne buat tu pd tetamu.... semalam eryne buat donut, tibe2 je rase nak makan donut buatan sendiri... actually eryne start menguli on wednesday night, tapi tunggu dough tu lambat sgt nak kembang so, eryne simpan je la semalaman... pagi semalam pas bangun tido baru start buat donut tu... tu pun lepas roll kan dough tu & shapekan dia guna donut cutter, tinggalkan lagi dalam sejam utk tunggu dia naik lagi.... lepas dah siap kemas bilik, cuci baju & sidai baju baru ler dok menggoreng donut tu...
So, pada sesape yg nak rase donut cam lemak2 sket... boleh la cube resepi eryne yg gune nie... resepi nie tertulis kat belakang kertas donut cutter yg eryne beli tu... sedap tau...




Donut
Bahan-bahan:
7 gm yeast...................}
1/4 cwn susu segar suam...} campurkan dua2 bahan nie & biarkan seketika dlm 10 min
1/2 cwn gula halus
1/4 cwn butter
1 cwn air
2 biji telur
4 cwn tepung gandum.........................}
1/2 sudu kecil garam..........................} ayak
Secubit serbuk kayu manis - optional...}

Cara:
1. Masukkan telur, gula, butter dan air ke dalam mangkuk tahan panas dan masakkan diatas api yg sederhana hingga butter cair. Sambil tu kacau kasi rata. Lepas tu angkat dan biarkan dia suam sikit.
2. Lepas tu masukkan campuran yeast ke dalam mangkuk yg telah dimasak tadi dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan uli dalam 10min, then biarkan hingga dough tu naik sekali ganda.
4. Bila adunan dah naik, canaikan dan gunakan pemotong donut utk dapatkan bentuk donut.
5. Letakkan donut yg telah siap dibentuk diatas loyang yg telah digris dgn sedikit butter dan biarkan donut tu naik lagi sekali ganda.
6. Lepas tu boleh goreng. Goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan minyak.

Nota:
Donut ni kalu nak letak topping ape2 pun boleh, semalam eryne buat letak topping coklat & gula. Adunan nie boleh dapat byk tau, so kalu nak buat sket je bole la buat separuh dari resepi kat atas tu...


Hehehe... leceh gak nak buat donut nie ek ... tapi sedap tau, makan gitu je kalu tak letak topping pun sedap... pastu dapat byk lak tu, sib baik la semalam ade ramai sedare-mare yg dtg umah so, tapau kat derang utk bawak balik... selamat donut ku...

Quote:
1. Nur >> Mmg sedap Nur... tapi leceh sket la nak membuatnye, tapi puas hati sbb dpt pujian ramai... wkakakaka... cam poyo je bunyinye... anyway, thanx for visiting my fp....

2. mamasya >> Budak-budak mmg suke donut yg ade topping color2 kan... tapi my son tak pulak... susah tul nak suh dia makan... last2 mummy dia yg byk makan... hehehe... Cubela mamasya, gerenti sedap... eryne rase kalu eryne cam rajin sket nak buat kuih, kuih nie la yg ade dlm eryne punye list...

3. masriyah >> Mmg betul tu masriyah... Donat mmg kegemaran semua... extra coklat topping kat atas tu lagi la laju dieorang makan... especially budak2...

4. ida isk merpati66@yahoo.com >> Senang citer donut nie kuih evergreen la ye kak ida... dari dulu sampai la skrang, macam2 pesen donut dah kuar... especially dunkin donut, tapi eryne tak suke sgt lak dunkin donut tu... tak berape sedap...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net