Want your
own Fotopage?








 
Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 21-Nov-2007 04:32 Email | Share | Bookmark
Ketam Masak Lemak Cili Api

 
 
Semalam tempat keje eryne ade buat tournament bowling, actually dah masuk yg kategori beregu pun, last week single men & woman... tapi last week eryne main mmg tak bernasib baik, bolanye asik ler ke longkang... kiteorg main 2 game tapi dua2 game markah tak sampai seratus pun... adusss... jatuh tempat ke berape tah gaknye... tapi semalam agaknye nasib baik tu lebih sket, partner ngan geng sebelah kat ofis... mmg kite berdua punye lucky day, kite dpt no. 3... hadiahnye belum tau lagi ape... tapi sori yek... gambo belum ade lagik kat opis nie... nanti kalu dah ade eryne update ok...
Ok, as for today eryne nak share resepi yg simple and sedap... senang aje nak masaknye... actually lauk nie my mom yg masak.. request by my adik ipar, maklum ler org tgh mengandung nie nak makan ape pun mesti dapat punye... same ler cam eryne dulu, walau camane susah pun mesti ade org akan tunaikan... hehehe...
Oklah, nie ler resepinye...


[b]Ketam Masak Lemak Cili Api
Source: Mama ku

Bahan-bahan:
1 kg Ketam - bersihkan and tos kasi kering
1 kotak (200ml) santan segera - eryne biase gune santan harmuni

Bahan2 kat bawah nie diblender:
10 ulas bawang kecik
4 ulas bawang putih
2" halia
1/2" kunyit hidup
15 tangkai cili api - kalu nak lagi pedas letak lebih

3 btg serai - dititik
1 helai daun kunyit - dimayang (tapi mase masak nie lupe nak letak)
2 keping asam gelugor - cuci kasi bersih
Garam dan gula secukupnye
Air ikut kepekatan kuah

Cara Memasak:
1. Tumis bahan2 yg dah dikisar hingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan serai & daun kunyit, pastu kacau2 sekejap.
3. Masukkan santan kotak & tambah air ikut kepekatan yg kite suke. Jangan lupe kacau sekejap2 kasi sebati (kalu gune santan kotak tak payah dok selalu kacau kuah tu, sbb dia tak kan pecah santan)
4. Lepas dia dah mendidih masukkan ketam diikuti asam, garam & gula secukupnye.
5. Tunggu dia menggelegak lagi, rase sikit kuahnye kalu ade yg tak cukup tambah ikut tekak masing2.
6. Dah siap, hidangkan dgn nasi panas... fuhhh.. terangkat...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net