Want your
own Fotopage?






 
Eryne Jasmine's FotoPage

By: Eryne Jasmine

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 9-Jul-2008 09:15 Email | Share | | Bookmark
The preparation...

lame gak tak update fp yer... rindu pulak rasenye... actually takde story sgt yg nak dikongsi kat sinie... especially bile perut nie makin besar... makin slow semua pergerakan... and macam2 penyakit org mengandung la yg datang... penyakit paling teruk yg eryne dapat ialah sakit pinggang... bulan lepas mc 3 ari pasal sakit pinggang... bulan ni pun (dlm last week) mc 3 hari gak... semuanye gara2 sakit pinggang.... sampai kena panggil dgn bos... hehehe... sib baik bos takder la nak marah2 sgt...
actually nak citer nie... adik ipar eryne baru jer bersalin last month (11/6/08) dapat baby boy... kesian pulak tgk SIL eryne tu... ye la, mak sendiri dah takder, yg ade mak tiri jer... so, yg menjaga dia dalam pantang tu semua family eryne jer la... 1st week makcik eryne tolong jaga dia, 2nd week baru mama eryne jage... and 3rd week kebetulan eryne mc, ade kat umah so kite tolong2 la ape yg patut kan... masak and kemas umah... mandi kan baby tu sekali jer eryne buat... lepas tu eryne dah suh dia mandikan baby dia sendiri... sebab tu la mc eryne sampai 3 ari jadinye... mane taknye, org mc patutnye berehat dari buat keje berat kan... aduuiii... memang tak larat la... ari ke3 mc baru la eryne tak buat ape2... tu pun lepas komplen dgn mama... and mama eryne kate dah tak yah buat ape2... memang berehat betul la jawabnye... lepas berehat betul tu baru la ok sket pinggang nie... lepas nie dah tak leh buat keje berat2 sgt... especially part turun naik tangga kat umah and part menyapu/vacuum... mmg akan mendatangkan sakit pinggang kalu buat jugak...
nanti esok kalau sempat eryne upload kan gambar baby boy adik eryne tu...
hmmm... actually nak citer pasal preparation utk baby eryne nie pulak... tapi dah dok merapu benda lain la... preparation dah nak siap... tinggal nak beli ubat lepas bersalin je nie... sape ade suggestion atau recomendation set bersalin ape yg elok... mase 1st dulu eryne guna nona roguy... tapi disebabkan bersalin caesar so takder la pakai benda2 tu sgt... last2 bagi org jer... bazir duit pulak rasenye... kali nie tak tau nak guna set bersalin ape... hmmm... fening2... nak kate nona roguy tu bagus sgt tak jugak, nak kate tak bagus langsung pun tak... tapi tah tak tau la, cam tak suke pulak guna set yg tu... mahal pun ye... mase adik ipar eryne bersalin baru2 nie dia guna mustika ratu punye... tapi ubat dia sket sgt la pulak... lepas 2 minggu pakai dah abis... patutla murah ek... tapi takder la murah sgt seratus lebih gak... aritu tanye kat hubby nak beli ubat ape lepas bersalin nanti... dia kate cuba guna yg amway punye tu... tapi tu la takder pulak org kat sini nie jual amway punye barang...
takper la, nanti eryne try carik lagi... anyway, entry kali nie sbnrnye eryne nak letak gamba... tapi terlupa pulak nak bawak camera... takper la esok2 kalu ingat nanti eryne letak la gambarnye...
citer pasal preparation nie, macam2 la kan... dgn baju nye... tuala, stokin, barut, booties & miitens... ish macam2 lagi la... mase anak 1st dulu eryne takder prepare ape2 sgt pun sbb mase tu adik eryne baru lps dpt bb so guna barang yg dia bagi jer la... kire 2nd hand la... tapi kali nie dia takde bagi byk brg sgt sbb mmg dia pun ade anak kecik lagi, so kena la beli sendiri ape2 yg takder... tapi mmg geram tgk baju2 bb kan... aduhai, rase cam nak borong jer.. tapi mane boleh, nanti membazir pulak kan... eryne tak beli byk sgt pun, beli sikit2 utk pakai hari2 jer... utk baju raye tak beli ape2 lagi... nantila, tunggu dah nak dekat raya nanti baru beli... utk danish punye preparation baju raya dah buat la... tinggal beli baju melayu and kasut dia jer... bukan ape senang kan kalu dah siap kan awal2... nanti takder la ayah dia nak pegi shopping sorang2 kan... so, utk kemudahan siapkan la awal2...
oklah, nanti eryne upload gambar2 yg sesuai utk diletak kat entry nie... sorryla kalu org yg membace nie rase boring pulak yer... ampuunnn...


Friday, 16-May-2008 04:49 Email | Share | | Bookmark
Nape malas nak update....

Assalamualaikum w.b.t....
wahhhh... dekat 3 bulan gak FP nie tak ber'update' yer... aduhaiii... kemalasan nak meng 'update' tu masih melekat lagi nie... Eryne update FP nie pun dalam keadaan "memaksa" diri .. Hehehe... bukan memaksa pasal ape kan.. cuma nak bagi tau jer, ade yg tinggalkan komen sebelum nie tanye mane eryne lame tak update... eryne ade... selalu melawat FP kengkawan lain.. cuma malas nak meninggalkan jejak jer... okla... enough of that... meh eryne story sket perkembangan terbaru sepanjang tempoh 3 bulan nie yer...

Sebenarnye, pregnancy kali nie mmg byk dugaan yg Dia beri , especially mase tempoh trimester pertama… and alhamdulillah, eryne menerimanya dengan tabah… sbb eryne tau Dia akan menguji setiap hambanya, semuanya utk peringatan diri kita sendiri … ape yg eryne dapat share dgn kengkawan semua, disebabkan ujian tu jugaklah merapatkan lagi hubungan eryne dgn suami… maklum la, mane ade kehidupan dalam rumahtangga yg takde ributnye… betul tak, and alhamdulillah… hubungan kami tak sampai ke tahap yg boleh menyebabkan perceraian… itulah… sejak dari peristiwa tu, eryne and hubby sama2 cuba menjadi yg terbaik terhadap pasangan masing-masing… sama2 give and take … eryne selalu berdoa agar hubungan kami suami isteri sentiasa diberkati and akan kekal sampai kami takder lagi kat dunia nie… hmmm… alahai syahdu la pulak…

Alhamdulillah... kandungan eryne skarang dah masuk 6 bulan .. tinggal lagi 3 bulan lebih jer nak bersalin... eryne mintak sangat2 kali nie biarlah bersalin lebih awal dari tarikh jangkaan doktor tu... bukan la maknenye nak awal sgt.. tapi biar dah cukup 9 bulan (36 atau 37 minggu)... sbb eryne takut kalau overdue lagi... kalu overdue nanti kene induce, kalu dah induce tapi tak kluar gak kena masuk drip pulak... kalau dah masuk drip tp baby tak kuar gak kena caeser lagi... waaaa... tak nak caesar lagi ... sakit tau... eryne nak merasa camane sakit contraction dtg dgn semulajadi.. cewahh… semulajadi konon… tapi dari kawan2 punyer cerita sume kate contraction semulajadi tak sesakit induce ataupun drip… tu yg eryne nak sgt mengalaminya sendiri…

Setakat nie eryne masih pergi monthly check-up kat government clinic, tapi mungkin next month nak pegi klinik biasa jer la… malas pulak nak amik cuti pegi klinik kerajaan tu, pastu hubby eryne pun tak boleh cuti sbb dia tengah buat post-basic psychiatric… cam sambung belajar la jugak… mane boleh cuti sesuka hati kan… then eryne dah bincang2 dgn hubby dia pun kate ok, so next month pegi check kat klinik biasa jer la… bersalin mmg dekat gov. hospital, lagipun hubby eryne mmg kakitangan awam, so priority akan diberi pada isterinya la… free pun free… mase 1st baby dulu, kalu ikutkan... eryne kena bayar lebih kurang dlm rm 400 lebih sbb baby kluar dgn cara Caesar kan, tapi bila hubby gi kaunter pembayaran, dia Cuma kene bayar rm12 jer… mmg la dia tolak kat duit pencen, tapi still percuma lagi.. siapa tak nak kan… bayangkan kalau eryne bersalin kat hospital swasta, mau kena cekau rm7-8 ribu tu… adoooiii… pengsan dia buatnya… bukan la nak kate berkira, tapi duit sebyk tu kita simpan utk perbelanjaan baby yg lain atau pun simpan utk persekolahan dia lagi berbaloi rasanya… betul tak… kalau org senang mungkin tak kisah kluar duit, tapi bg eryne yg biasa2 jer nie, tak larat rasanya nak bayar byk tu…

Ok, story pasal perbezaan pregnancy kali nie … hmmm… mmg lain sgt, tak same dgn yg first… totally different… senang citer semuanye bercanggah dengan yg first la… kalu nak citer perbezaannya byk sgt, so eryne story yg paling ketara ye… eryne rasa perbezaan yg paling ketara mungkin dari segi pemakanan kot… kalu mase 1st pregnancy dulu eryne punye selera makan mmg tak hengat punye… makan nasi boleh tambah sampai 2-3 pinggan , satu hari tu mesti nak kena makan nasi… kali nie, mood nak makan pun takder sgt… kalau malam tak makan pun takper… kalau lapar pun eryne minum susu jer la… tak suke sgt makan nasi .. lebih prefer mee / spaghetti / macaroni / and ape2 jer la… janji bukan nasi… tapi bukan la tak makan nasi terus, makan… Cuma tak berapa gemar jer la… then yg lain pulak, kalu tido eryne suke mengiring ke kiri… mase 1st dulu suke ngiring kanan… this time kadang2 satu malam tu tido tak beralih-alih pun… bila bangun pagi mesti tengah mengiring ke kiri… hmmm… macam2 lagi la perbezaannya… nak story semua panjang sgt pulak rasenye…

Ok, citer pasal baby dlm perut pulak … sekarang nie sgt la aktif main tendang2 dalam perut… mmg pantang kalau eryne duduk diam2, dan dia akan start main tendang2.. selalunye dia akan tendang dekat dgn pundi kencing eryne (maaf ye, perkataan agak tak sopan sikit ), kadang2 tersangat la kuat sampai buat eryne terjerit jugak, kalu dah selalu tendang kat situ, makanye kerap la eryne ke toilet sbb tak boleh tahan nak buang air kecik… bila dia tgh aktif menendang senang aje nak suruh dia berenti… letak la tangan ayah dia kat atas perut eryne nie, maka dgn automatiknye dia akan senyap … hehehe… macam tau2 jer ayah dia punye tangan… tapi kengkadang tu tak diam gak… lagi kuat dia tendang ade la… hmmm… mase baby dlm 4 ½ bulan gitu ade la eryne scan, tapi blum nampak lagi gender dia… so, maybe skrang nie dah boleh tau kot… kalu ikut firasat eryne nie rasenye cam baby girl… tak tau la… ape2 pun eryne cuma harap baby nie sempurna and sihat bila dia dah kluar nanti… aminn…

Eryne rase takat nie dulu la eryne membebel yer.. rase cam panjang lebar jugak citernye kali nie… mintak2 takder la yg boring membacenye yer… and buat mase nie masih belum ade lagi gambar2 terbaru yg eryne boleh post kat sinie… mood memasak tu dah ade, dua hari lepas eryne masak asam pedas ikan semilang… fuhhh sedap betul (cewah, tak malu jer puji sendiri masak), tapi malangnye eryne tak amik gambo… camera pulak adik eryne kat kl pinjam, setakat camera hp jer la yg ade… tu pun tak teringat nak snap gambo masak2… alamak… sambung citer pulak lagi… okla… seblum eryne menyambung tahapehape lagi… eloklah eryne berenti dulu… insyaAllah kalau eryne ade mood nak menaip eryne akan update lagi… ok… jumpa lagi…


Wednesday, 27-Feb-2008 12:30 Email | Share | | Bookmark
I'm back...

salam utk semue kengkawan kat luar tu... mintak maaf bebyk coz lame benor eryne tak update fp nie... sekarang nie eryne dah rase ok sket... tapi ade satu masalah lain pulak la, eryne tak suke masak2 pulak skrang... bukan setakat masak, nak buat kuih, kek, and ape2 je lah yg sewaktu dgnnye, pun tak suke... bukan malas ok... tapi tak suke... sampai adik eryne yg dok kat hostel kate nape dah tak anto kuih kat dia... hehehe... nie ler penangan berbadan dua... skrang kalu masak pun mama eryne yg masak, so eryne tolong jer la ape yg patut.... tapi biasenye kalu time menolong masak, mase tu la penyakitnye datang... pening pale la... nak muntah la... macam2 jer... tu pasal la tak suke masak....
skrang nie kalu nak makan ape2 pun mintak tlg org jer masakkan... selalunye mama eryne la yg akan masak ape yg eryne nak makan... kalu kuih-muih tu order je dari org... kalu gi jenjalan kat fp kengkawan lain tibe2 nampak benda yg sedap kan... alaaahai... telan air liur jer la... nak wat camane kan... takkan nak mintakkan tuan punye fp tu anto kat eryne... pastu kalu rase nak makan kat luar, tak kire la makan ape biasenye eryne mintak hubby la tolong bawakkan... nie tgh mintak dia bawak gi makan sizzling mee kat jusco tebrau... cam dah terase-rase kat tekak nie tau...
setakat nie eryne lum gi check-up lagi, malas tul nak gi klinik kerajaan tu... penat abiskan mase menunggu jer... tunggu dulu la... mungkin first check-up jer gi gov. kot, sbb hubby skrang tgh sambung study so tak bole nak suh dia cuti... takder org nak tolong bawak, pastu keretanya pun ade satu jer... mungkin kalu pegi pun mungkin naik teksi jer kot...
oklah ye... mintak maaf ler takder entry masak2 ye... mungkin sampai eryne bersalin rasenye...
and sory ye puan2... takder gambo la dlm entry kali nie... harap puan2 semua maklum...


Friday, 18-Jan-2008 06:42 Email | Share | | Bookmark
Saye pening-pening....

 
 
Salam semua... sorry kalu eryne jarang2 update FP nie skrang... keadaan eryne buat mase nie betul2 tak mengizinkan... dgn peningnye... mabuknye... rase loya... aduhhh.... tak larat betul nak menaip byk2 kat sinie... pregnant kali nie lain betul dgn yg 1st dulu tu... yg nie pening dari pagi sampai la ke malam... selera makan pun takder... especially waktu mlm... kalu lapar pun just minum milo je... bau makanan yg sedap2 pun eryne tak lalu... makan utk mengisi perut yg lapar je... bukan utk menikmati... hopefully keadaan eryne nie tak berterusan utk 8 bln berikutnye.... aduhh... tak larat betul nie...
oklah... actually eryne pun tak tau nak share menu ape kat sini...sbb dah lame rasenye eryne tak masak2 ataupun baking.. kalu ade pun terlupe nak amik gambonye... gambo simpanan yg ade nie dah lame masak sebenarnye... so, eryne pun ingat2 lupe ape bhn yg eryne letak mase masak spagetti nie... ape2 pun eryne suke spagetti nie.. sedap... family and kengkawan eryne pun kate sedap... so, sesape nak try... silakan....



Carbonara Spagetti

Bahan-bahan:
1 paket spagetti - rebus ikut arahan kat paket (mase rebus tu campur minyak atau butter sket)
4 btg sosej - potong kecik ikut suke
2 tin carbonara sos spagetti (Campbell)
1 tin mushroom soup (Campbell)
1 tin cendawan butang - hiris
brokoli - potong kecik
daun selasih - hiris sket
1 ulas bawang besar - dadu
3 ulas bwg putih - dadu
3 sudu kecik lada putih - kalu nak pedas letak lebih pun bole
1 sudu besar mix herbs
Air
Garam & gula secukup rase

Cara masak:
1. Tumis bawang besar & bawang putih sampai wangi.
2. Lepas tu masukkan carbonara sos and mushroom soup yg dlm tin tu and kacau sampai sebati.
3. Masukkan air ikut kepekatan yg dirasekan sesuai (air jgn byk sgt, kalu kuah tu cair tak sedap nnt)
4. Masukkan sosej, brokoli, daun selasih, mix herbs, lada putih, garam, gula and biar dia mendidih jap.
5. Lepas dah mendidih masukkan cendawan butang and biar dia mendidih lagi sekali.
6. Pas dia dah mendidih tu boleh letakkan kuah tu atas spagetti yg dah siap di rebus.


* Buat mase skrang eryne tak boleh update selalu FP nie due to my condition. Nanti kalu dah sehat sket eryne akan update selalu....


Monday, 14-Jan-2008 10:31 Email | Share | | Bookmark
Alhamdulillah...

Lame eryne tak update masak2 kat sini ek... mood Eryne sejak 2 menjak nie asik takder jer... rupe-rupenyer tu semua petande... hehehe... petande ape? Nanti... bace sampai abis dulu... tapi takper la... nanti kalu sempat ari nie eryne pos satu resepi kat sini... kalu sempat la... ni pun dah petang nie... nanti kul 5.30pm nak balik dah... kalu tak arinie esok la Eryne update resepi baru...
Actually Eryne ade berita gembira nak sampaikan pd pengunjung2 FP Eryne nie… Alhamdulillah, Eryne dah disahkan pregnant... baru jer 6 minggu usia kandungan Eryne nie... Utk pengetahuan semua, nie baby no.2... Anak Eryne yg no. 1 pun dah nak masuk 4 thn, bulan 10 nie... dah boleh sgt ade adik kan... Memule tu buat test kat rumah jer ari Jumaat lepas (11/01) then esoknye gi klinik utk confirmkan... bile doktor scan so confirm mmg pregnant... nmpk kat screen tu kecik jer janin tu... doktor kate baru lagi ni, so tak nampak ape2 sgt... tapi mmg confirm ade and kedudukannya pun ok... takder masalah buat masa nie, mintak2 takkan ade masalah sampai mase nak bersalin nanti... and doa-doakan eryne supaya kali nie boleh bersalin normal... yg first dulu tu kene caesar sebab week progress... jalan cume bukak 4cm jer... Eryne harap sgt kali nie bole bersalin normal...
Buat mase skrang nie morning sickness tu ade tapi tak teruk sgt.... setakat pening-pening je... tapi dia punye pening dari pagi sampai ke malam... tekak pun takder rase nak makan2 sgt... kengkadang bile dgr orang lain nak makan itu ini, Eryne pulak yg rase kembang jer tekak... tapi nasib baik selera makan tu ade lagi... Perbezaan antara pregnant dgn anak yg first tu mmg ketare sgt... kalu dulu eryne tak pernah ade morning sickness, tapi yg nie ade... yg dulu tu selera makan tak hengat punye... semuanye bedal, tapi yg nie takder rase nak makan sgt... mintak2 la jantinanye pun tak same ye... ye la, Eryne dah ade boy.. kali nie nak rase gak baby girl... hehehe... tapi ape2 pun Eryne harap sepanjang tempoh nie semuanye ok jer...
Oklah... sorry ek... gambo takder... lupe nak suh doktor tu print out gambo scan aritu.... nanti la kalu gi scan lagi nanti eryne mintak doktor tu print kan ok... and buat semua pengunjung FP eryne nie doakan yg terbaik buat eryne ye... terima kasih....




Quote:
terima kasih banyak2 atas ucapan dan doa kawan2 semua ye. InsyaAllah... Eryne akan jage elok2 yg nie... psssttt... ade sesape bole supply tempoyak tak? eryne teringin nak makan lauk gulai lemak tempoyak nie... mane nak carik tempoyak ek....


[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net